Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Ξένος τύπος: Πιο κοντά στο Grexit - Σκάνδαλο στις Βρυξέλλες


Οι Financial Times κάνουν λόγο για «βίαιη κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, μετά την απόρριψη από την Αθήνα της πρότασης για παράταση του προγράμματος και τον  χαρακτηρισμό της ως «παράλογη» και «απαράδεκτη». 


Μεγάλη πτώση κατέγραψε το ευρώ αμέσως μόλις έγινε γνωστή η
διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όταν έγινε γνωστή η είδηση του «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις το ευρώ έφτασε έως και τα 1,1341 δολάρια με τους αναλυτές της Barclays να προειδοποιούν νωρίτερα ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

To κλίμα ανησυχίας επέτειναν τα εκτενή δημοσιεύματα του ξένου τύπου στις εξελίξεις.
Οι Financial Times κάνουν λόγο για «βίαιη κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, μετά την απόρριψη από την Αθήνα της πρότασης για παράταση του προγράμματος και τον ον χαρακτηρισμό της ως «παράλογη» και «απαράδεκτη».
Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πως δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν και όπως ερμηνεύει κάτι τέτοιο σημαίνει πως η Αθήνα ενδέχεται να βρεθεί σύντομα χωρίς οικονομική στήριξη.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για μια συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος εφόσον το αίτημα φτάσει πριν το τέλος της εβδομάδας, το σημερινό αδιέξοδο αποδεικνύει ότι οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι μάταιες.
Χωρίς την προστασία της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για μια ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές και κυρίως για το γεγονός ότι θα μπορούσε να προκληθεί bank run στην Ελλάδα, το οποίο θα ήταν αδύνατο να σταματήσουν, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το ναυάγιο αυξάνει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει εκτός ευρώ", τονίζει το CNBC και παραθέτει τις δηλώσεις Έλληνα τραπεζίτη που είπε ότι η στάση της Ελλάδας θα προκαλέσει "αρρώστια" σε αγορές και τράπεζες. "Είναι αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και τις τράπεζες" είπε η ίδια πηγή. "Οι εκροές θα συνεχιστούν. Χάνουμε 400-500 εκατομμύρια την ημέρα. Περιμένουμε ισχυρές πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα αύριο", σημείωσε.

"Η Ελλάδα απορρίπτει ως παράλογη την προσφορά διάσωσης των Ευρωπαίων", αναφέρει το BBC και επισημαίνει ότι το τρέχον πακέτο διάσωσης της Ελλάδας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμβιβασμού, χωρίς τον οποίο η χώρα θα μείνει χωρίς ρευστό.

"Το Eurogroup δεν αφήνει επιλογή στην Ελλάδα" είναι ο τίτλος του άρθρου της γαλλικής "Le Monde" που σχολιάζει ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ η ιταλική "La Republica" γράφει χαρακτηριστικά: "Stop από το Eurogroup στην Ελλάδα - Αθήνα: Τα αιτήματα είναι παράλογα και απαράδεκτα".

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters γράφει ότι η Ελλάδα απορρίπτει την εξαμηνιαία παράταση του προγράμματος, ενώ επισημαίνει πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απέρριψε το προσχέδιο που του πρότειναν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του στις Βρυξέλλες.
Μετά τη διακοπή των συνομιλιών, επισημαίνει το πρακτορείο, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει κάθε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα εφόσον η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει την επέκταση του Μνημονίου.
"Είναι ξεκάθαρο πως αν και όποτε υπάρξει αίτημα για επέκταση και αν υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές να παραμείνουν στο πρόγραμμα, τότε ο επικεφαλής του Eurogroup θα ανακοινώσει την επόμενη συνεδρίαση", δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Από την άλλη ο βρετανικός Guardian γράφει πως η Ελλάδα δε συμφώνησε στην επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος, τονίζοντας πως η χώρα έφτασε πολύ κοντά στο να βγει από την Ευρωζώνη μετά τη διακοπή των συνομιλιών με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.
Μάλιστα, το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, ο οποίος περιέγραψε την επιμονή στην παραμονή του τρέχοντος προγράμματος ως "παράλογη".

"Σκάνδαλο στις Βρυξέλλες", γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel και τονίζει ότι δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα καθώς η συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών έληξε απότομα και χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μια από τις τελευταίες ευκαιρίες της Ελλάδας να εξασφαλίσει μια συμφωνία, χάθηκε. Μάλιστα Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ότι "το παιχνίδι τελείωσε".

"Οι συνομιλίες απέτυχαν, η ΕΕ θέτει τελεσίγραφο", είναι ο τίτλος της Die Welt. Όπως σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "ούτε καν 4 ώρες δεν μπόρεσαν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καθώς η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις συνομιλίες, αποτυχημένες. Η ΕΕ και η Ελλάδα πλέον έχουν μια ξεκάθαρη προθεσμία".
Σύμφωνα με την Welt ο Αλέξης Τσίπρας και η χώρα του αρνήθηκαν την παράταση της βοήθειας και πλέον ο χρόνος έχει μειωθεί για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει με την σειρά της την ύπαρξη τελεσίγραφου για την Ελλάδα και επισημαίνει ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα θα πραγματοποιούνται υπό την πίεση του χρόνου.

απο την  Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου