Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά που επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα. 
Θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών από το θέμα της
οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας και την άρση του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα μέχρι τα ενεργειακά και την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου.
Πριν από λίγη ώρα εκδόθηκε ανακοίνωση από το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία όλα τα ζητήματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις βρίσκονται στην ατζέντα.  
«Αποστολή των επικείμενων συνομιλιών των επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών, είναι να δοθεί ώθηση στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς και προς εκείνες τις στρατηγικές κατευθύνσεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Aλέξη Τσίπρα», επισημαίνεται.
Ως πρώτο θέμα αναφέρεται αυτό της ενέργειας και συγκεκριμένα της δημιουργίας ενός κόμβου φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, απ’ όπου και το ρωσικό φυσικό αέριο θα προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με παράκαμψη της Ουκρανίας. «Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το έργο του Turkish Stream», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στο επίκεντρο της προσοχής των δύο υπουργών, εκτός της ενέργειας, «θα βρεθούν τα ζητήματα συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα» σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα, αφού η Μόσχα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον και μάλιστα έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να την δώσει 10 δισ. δολάρια προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις της.
Το επανέλαβε μάλιστα χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόν Σιλουάνοφ από το περιθώριο της συνόδου της G20 στην Κωνσταντινούπολη. «Η Ρωσία μπορεί να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αν της ζητηθεί επισήμως» είπε.
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα τουλάχιστον τρεις υπουργοί, οι κ.κ. Καμμένος, Χουντής και Λαφαζάνης μιλούσαν για πιθανότητα χρηματοδότησης από την Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ σε περίπτωση που η ΕΕ κλείσει τις στρόφιγγες και αποφασίσει να τα σπάσει με την Ελλάδα.  
Επίσης, οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών θα εξετάσουν της δυνατότητες ενεργοποίησης των προσπαθειών για τη διεξαγωγή το 2016 του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία, καθώς και τη συνεργασία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με τη χιλιετία παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο 'Αγιον Όρος».
«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ να ακούσει απευθείας τις ρωσικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης. Στην Ελλάδα υπάρχει σαφής κατανόηση του ότι διέξοδοι μπορούν να επιτευχθούν, μόνο με πολιτικά και όχι με στρατιωτικά μέσα», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που διένειμε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν κατά τις συνομιλίες τους τα προβλήματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από το «Ισλαμικό κράτος», ενώ φυσικά, oι Σ. Λαβρόφ και N. Κοτζιάς θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εξέταση των προοπτικών για απεμπλοκή της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού, την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και των δηλώσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στις 11 Φεβρουαρίου 2014.
«Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για μια μακροπρόθεσμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», υπογραμμίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ. Κάτι που μεταφράζεται σε στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου έναντι των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.
Τις επόμενες ημέρες επικείται και επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, κατά την οποία ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία θα συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι η στρατιωτική συνεργασία και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο διάθεσης στρατιωτικών λιμανιών και αεροδρομίων σε ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.
Φαίνεται λοιπόν πώς οι ελληνορωσικές σχέσεις μπαίνουν σε άλλη διάσταση και αυτό διαπιστώνεται και από τις ανησυχίες που εκφράζονται από την Ε.Ε.
 απο το defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου