Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης


Καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές τους κόμματός του και εμφανώς συγκινημένος ολοκλήρωσε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, «για να ξανακερδίσει ο λαός τη χαμένη του αξιοπρέπεια», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί».

Εξεταστική για μνημόνια και αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ εντός του 2015, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Ανοίγοντας τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, ο κ.Τσίπρας εξήγγειλε τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα
μνημόνια προκειμένου, όπως είπε, να διερευνηθεί πώς έφθασε η χώρα ως εδώ.
 Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εντός του 2015, και την αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες να καταβάλουν όλοι τις τελευταίες δόσεις για το 2014.
«Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων μέχρι να κατατεθούν οι νέες ρυθμίσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας ότι θα ελεγχθεί σε βάθος το psi προκειμένου, όπως είπε, να γίνει καταλογισμός ευθυνών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο κ.Τσίπρας εξήγγειλε ακόμη την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση, τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, νέα ρύθμιση με 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα σε εφορία και Ταμεία, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά ως το 2016, αλλά και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, προστασία από μαζικές απολύσεις, επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας, αλλά και τέλος στις διακρίσεις εις βάρος των νέων σε ό,τι αφορά τους μισθούς. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επαναφορά της 13ης σύνταξης στο τέλος του 2015 για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 700 ευρώ.
Η πρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και η δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας, όπως είπε, είναι ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που θα προωθηθούν άμεσα.
«Η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας εργάζεται για να συνδυάσει τις θεσμικές και δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τον απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες όχι όμως τη λιτότητα και έκανε λόγο για έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσει στην ανάταξη της χώρας.
«Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβόμαστε το σύμφωνο σταθερότητας όχι όμως τη λιτότητα. Δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση της λιτότητας. Δεν δικαιούται να ζητήσει την επέκταση ενός προγράμματος λιτότητας που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας τακτικός ελιγμός πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας» υπογράμμισε.
Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική και το κυριότερο δεν έχουμε καμία άλλη δέσμευση πέραν του να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Η δέσμευση αυτή» είπε «είναι αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας».
Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε ιστορική υποχρέωση τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων.

Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε ότι η ομιλία του ήταν ειλικρινής και με σαφήνεια. Αλλάζουν όλα, είπε, και τόνισε ότι αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση σέβεται την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Γ. Βαρουφάκης: Ήταν μία σημαντική στιγμή
«Ήταν μια σημαντική στιγμή. Εγώ προσωπικά συγκινήθηκα» ήταν το μόνο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης, αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ απέφυγε να πει οποιοδήποτε άλλο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με το τι περιμένει από τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους.

Π. Καμμένος: Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν ειλικρινής και με σαφήνεια
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι η ομιλία του ήταν ειλικρινής και με σαφήνεια. Αλλάζουν όλα, είπε, και τόνισε ότι αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση σέβεται την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Προβληματισμός της ΝΔ για την επιτυχία της διαπραγμάτευσης
«Η ΝΔ στηρίζει την εθνική προσπάθεια για επωφελή συμφωνία. Σημειώνει ότι για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι προϋπόθεση της εθνικής κυριαρχίας και ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, ξεχνώντας όμως ότι αυτό ήταν επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης που ο ίδιος πολέμησε συστηματικά».
Με αυτή την πρώτη αντίδραση σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και κατέληξε:
«Η ΝΔ εκφράζει όμως τον βαθύ προβληματισμό της, για το εάν θα υπάρξει επιτυχής διαπραγμάτευση μετά τα όσα ακούστηκαν απόψε».

ΑΝ.ΕΛ: «Η πατρίδα μας πλέον διαθέτει όρθιους κυβερνήτες που κάνουν τους Έλληνες υπερήφανους»
«Η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού δικαίωσε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Αφήνοντας πίσω τη μνημονιακή περίοδο η κυβέρνηση εθνικού σκοπού όντως πρωτοτυπεί αρνούμενη να κάνει τις γνωστές κωλοτούμπες και δηλώσεις μετανοίας στον ξένο παράγοντα που είδαμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πατρίδα μας πλέον διαθέτει όρθιους κυβερνήτες που κάνουν τους Έλληνες υπερήφανους» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε σχόλιό της για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κ. Τσίπρας μίλησε με την άνεση της αντιπολίτευσης και όχι με την υπευθυνότητα της κυβέρνησης» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ
Για «γενικόλογες κοινοτοπίες χωρίς ψαχνό» κάνει λόγο το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας ειδικότερα ότι η αδυναμία να ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο κρύφτηκε πίσω από την στομφώδη αλαζονεία της αντίληψης πως η δημοκρατία στη χώρα αρχίζει να λειτουργεί στις 25 Ιανουαρίου με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφού αναφέρεται ότι «ο κ. Τσίπρας μίλησε με την άνεση της αντιπολίτευσης και όχι με την υπευθυνότητα της κυβέρνησης» η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι «οι παροχές προς τους πολίτες όλες αόριστες, δεν έχουν καμία σχέση με το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Επιπλέον καταλογίζει πλήρη αδυναμία να παρουσιασθεί σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση προς την ευρωζώνη για τα επόμενα βήματα, δηλαδή για το τι εννοεί η κυβέρνηση με την έκφραση «πρόγραμμα- γέφυρα». «Γέφυρα προς τα πού, με ποια χρηματοδότηση, ποιες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα;» διερωτάται το ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι «κυρίως δεν βρέθηκε ούτε μια λέξη για το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο) με το ΔΝΤ!».
«Πιο χαρακτηριστικό από όλα η καταγγελία κατά της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί επιδίωξε παράταση του μνημονίου μόνο για δύο και όχι για έξι μήνες!» συνεχίζει η Χαρ. Τρικούπη, για να σχολιάσει ότι «η νέα κυβέρνηση αρνείται να ζητήσει παράταση, αλλά θα ήθελε να έχει βρει τη χώρα σε καθεστώς εξάμηνης και όχι δίμηνης παράτασης του μνημονίου! Καταπληκτικό».
Κατόπιν των παραπάνω, το Γραφείο Τύπου του κόμματος αναφέρει ότι «είναι συνεπώς ευπρόσδεκτη η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την ένταξη στο Μνημόνιο 1, τη μετάβαση στο Μνημόνιο 2, αλλά και το επιδιωκόμενο Μνημόνιο 3- γέφυρα που ελπίζουμε να μη μετατραπεί σε εκρηκτική ύλη για την πλήρη καταστροφή της οικονομίας». «Τα υπόλοιπα αύριο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Την Τρίτη η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
Κατάμεστα ήταν τα θεωρεία της Βουλής από κόσμο που είχε πάρει τις θέσεις του από πολύ νωρίς, ενώ στα έδρανα των κρατικών λειτουργών βρέθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Μητσοτάκης, που όπως ο ίδιος δήλωσε, ήρθε για να παρακολουθήσει την ομιλία του πρωθυπουργού.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στις 11 το πρωί, με ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών, ενώ δεν αποκλείεται να πάρουν τον λόγο και ορισμένοι από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με την διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

απο το AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου