Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ονόματα, φαβορί και εκπλήξεις

Ο Αβραμόπουλος φαβορί για την Προεδρία
Εντός των επόμενων ωρών θα ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός για το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Κι ενώ μέχρι τώρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν το ακλόνητο φαβορί, ο Αλ. Τσίπρας δέχεται νέες εισηγήσεις οι οποίες εξετάζονται σε κλειστές συσκέψεις του ίδιου με τους στενούς του συνεργάτες.

Με δεδομένη τη δυστοκία στην επιλογή ώστε να
τηρηθούν οι …λεπτές πολιτικές αλλά και οι εσωκομματικές ισορροπίες, μια νέα υποψηφιότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής το πρωθυπουργού.
H Ιωάννα Καρυστιάνη με το σύζυγό της Παντελή Βούλγαρη
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», πρόκειται για την διεθνώς αναγνωρισμένη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάννη το όνομα της οποίας ακούγεται έντονα στους διαδρόμους του Μαξίμου.
Με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν ασφυκτικά, ο πρωθυπουργός καλείται να πάρει την τελική του απόφαση έχοντας γίνει αποδέκτης σειράς ενστάσεων και διαφωνιών για τα ονόματα που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι.
Παρότι η υποψηφιότητα του Έλληνα Επιτρόπου παραμένει ορθάνοικτη, ο Αλ. Τσίπρας και οι πλέον έμπιστοι συνεργάτες του «χτενίζουν» βιογραφικά υποψηφίων και μετρούν τα «υπέρ και τα κατά», στοχεύοντας πάντα σε μια πανηγυρική εκλογή προέδρου στη Βουλή από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.
Κι ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έδειχνε να προκρίνεται για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου επικρατεί έντονος προβληματισμός.
Η υποψηφιότητα του Έλληνα Επιτρόπου δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους παροικούντες στην Κουμουνδούρου με την εσωκομματική αντιπολίτευση -και όχι μόνον- να διαφωνεί επιμένοντας σε μη πολιτικό πρόσωπο, με διεθνή εμβέλεια και σαφής κοινωνικές αναφορές που να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες.
Οι εσωκομματικές διαφωνίες βασίζονται στο επιχείρημα ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει υπηρετήσει από θέσεις ευθύνης μνημονιακές κυβερνήσεις και ως εκ τούτου δεν χαίρει της αποδοχής των μελών της κομματικής βάσης.

Μάλιστα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας χαρακτηρίζουν την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλους «συστημική» επιμένοντας ότι «για μία κυβέρνηση της αριστεράς οι συμβολισμοί για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι καθαροί, απαλλαγμένοι από κομματικά πρόσημα και σε κάθε περίπτωση να ικανοποιεί το λαϊκό αίσθημα».

Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για το πιθανό ενδεχόμενο να προταθεί η διεθνούς φήμης συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάννη, η οποία εκτός από το πλούσιο βιογραφικό θα αποτελεί και την έκπληξη καθώς θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Γεννημένη το 1952 στα Χανιά της Κρήτης η Ιωάννα Καρυστιάννη, παντρεμένη μα τον διεθνούς κύρους σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, σπούδασε νομικά ενώ έχει λάβει κορυφαίες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το λογοτεχνικό της έργο.
Τα μυθιστορήματα «Η Μικρά Αγγλία» και «Οι νύφες» αποτελούν δύο από τα κορυφαία λογοτεχνικά έργα της.
Η εισήγηση που δέχεται ο Αλ. Τσίπρα συνοδεύεται από μία σειρά πλεονεκτήματα που συνοδεύουν την πρόταση για την Ιωάννα Καρυστιάννη με κυριότερο ότι «η συγκεκριμένη υποψηφιότητα δεν εμπλέκεται σε κομματικές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς και πως αναμένεται να τύχει της ευρύτερης στήριξης στην Βουλή».
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμένος αν και θα προτιμούσε το πρόσωπο που θα προταθεί να προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς εκτιμάται ότι δεν θα «σταθεί εμπόδιο».
Αλλά και το όνομα του πρώην υπουργού και στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή Προκόπη Παυλόπουλου, αποτελεί μία από τις εισηγήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Και αυτή η πρόταση φαίνεται πως «σκοντάφτει» στους ίδιους λόγους που «φρενάρει» και υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ωστόσο στο μέγαρο Μαξίμου περισσεύουν τα θετικά σχόλια καθώς μιλούν για ένα καλά καταρτισμένο συνταγματολόγο, πολιτικό χαμηλών τόνων που θα ανταποκρινόταν πλήρως στο θεσμικό και συνταγματικό ρόλο του πρόεδρου της Δημοκρατίας».
Πάντως, συνομιλητές του πρώην υπουργού ξεκαθαρίζουν ότι ο ίδιος ούτε έχει δεχθεί «κρούση» και πως δεν έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου