Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Διεθνή ΜΜΕ: Κίνδυνος «ατυχήματος» μετά τις προγραμματικές


Τον κίνδυνο «ατυχήματος» με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

 Χαρακτηριστική η άποψη του αναλυτή του Reuters Ούγκο Ντίξον, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής είχε και εκείνος στραμμένο το βλέμμα στην ελληνική Βουλή, κάνοντας μάλιστα και
σχετικές αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσο στο μανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ», έγραψε ο Ντίξον μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι «θεωρεί μάλλον απίθανο να εξασφαλιστεί η συμφωνία στην Ευρωζώνη».
Εξάλλου, ο αναλυτής του διεθνούς πρακτορείου προειδοποιεί για εξάντληση της ρευστότητας και επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων τις προσεχείς εβδομάδες. Παράλληλα, προσθέτει πως «ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα μεγάλο λάθος. Δεν θα έπρεπε να κλείσει την πόρτα στην επέκταση του προγράμματος».

«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την απόρριψη του πακέτου διάσωσης πριν από την κρίσιμη έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης», γράφει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο», καταγράφοντας μέρος των εξαγγελιών του στη Βουλή και σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών, σε μια ομιλία του που τον θέτει σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές της χώρας».
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «η επόμενη αναμέτρηση με τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα αντιμετωπίσει τους 18 ομολόγους του της ευρωζώνης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση».
  Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι είναι «βέβαιος πως η κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Αυτό που δεν θα διαπραγματευτούμε», όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι η ιστορία και η αξιοπρέπεια του λαού μας».
Πάντως, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα είναι απορίας άξιον πως θα καταφέρει ο πρωθυπουργός να κρατήσει την Ελλάδα στην επιφάνεια οικονομικά και παράλληλα να αποδεσμεύσει τη χώρα από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της. «Υπάρχουν μάλιστα αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να πληρώσει τους λογαριασμούς της, ενώ είναι πιθανό τα ταμεία να έχουν αδειάσει μέχρι το τέλος του μήνα».

Η Wall Street Journal κάνει αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «παρουσίασε τα σχέδια για την κατάργηση αρκετών μέτρων λιτότητας, τα οποία ήταν προϋπόθεση της διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας, θέτοντας την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια συμφωνία-γέφυρα με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι τον Ιούνιο, αρνούμενος να δεχθεί παράταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, όπως απαίτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι».
Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος της WSJ «οι ευρωπαίοι εταίροι με επικεφαλής την Γερμανία έχουν επιμείνει ότι αν η Αθήνα θέλει επιπλέον βοήθεια θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

απο τη  kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου