Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Τι κρύβει η παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα

Την προσδοκία των ΗΠΑ να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης, ώστε να αποφευχθούν πιθανές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε δημόσια παρέμβασή του, η οποία στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία έλαβε εκ των πραγμάτων τη διάσταση στήριξης της Ελλάδας.

«Δεν μπορείς να συνεχίζεις να ξεζουμίζεις τις
χώρες που βρίσκονται σε ύφεση», δήλωσε ο κ. Ομπάμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σπεύδοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία, πάντως, εκτίμησε ότι επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω μιας πολιτικής ανάπτυξης.

 «Αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, να αναπτυχθείς, και πως όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος, με το βλέμμα στραμμένο στο γεωπολιτικό πεδίο, κάνει ένα άνοιγμα προς την πολιτική ηγεσία, αλλά και τον λαό της Ελλάδας, προσβλέποντας στη διασφάλιση του δυτικού προσανατολισμού της χώρας.
 Οι θέσεις και πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και κυρίως η προσέγγιση που διεφάνη στις σχέσεις με τη Ρωσία, προκάλεσαν προβληματισμό στην Ουάσιγκτον. 
Η τελευταία αποδίδει επίσης ιδιαίτερη σημασία στις «σταθεροποιητικές συνεργασίες» της Ελλάδας τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Κύπρο και την Αίγυπτο, όπως και στη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν ελάχιστα στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας –το κάνουν στο πλαίσιο της δανειακής στήριξης που προσφέρει το ΔΝΤ, του οποίου η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος– και έτσι εκ των πραγμάτων ο κύριος λόγος ανήκει στους Ευρωπαίους εταίρους και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν αναλάβει το βάρος της στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, είναι φυσικό η Αθήνα να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις υποστηρικτικές δηλώσεις του ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Οπως έχει πράξει και στο παρελθόν, ο κ. Ομπάμα «ενθάρρυνε» την κ. Μέρκελ να μην επιμένει στην αυστηρή εφαρμογή της λιτότητας, κάτι που προκάλεσε ικανοποίηση στην Αθήνα. Μίλησε για «συμβιβασμούς απ’ όλες τις πλευρές» ώστε να αποφευχθεί μια κατάσταση «που δεν αρέσει στις αγορές» και σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία «βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων», αλλά εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα».

απο τη kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου