Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ομπάμα: Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη εντός ευρώ - Μέρκελ: Περιμένω βιώσιμες προτάσεις - Στην Κίνα ο Λαφαζάνης, στη Ρωσία ο Κοτζιάς


Η κρίση στην Ελλάδα, ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησε στις  συνομιλίες μεταξύ του πρόεδρου των ΗΠΑ,  Μπαράκ Ομπάμα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρέθηκε στον Λευκό Οίκο.
Αν και η συνάντηση έγινε με κύριο θέμα την Ουκρανία, το πρόβλημα της Ελλάδας, απασχόλησε επισταμένως τις δυο πλευρές, με τον  Μπαράκ Ομπάμα, να
δηλώνει αμέσως μετά  πως αναμένει τις προτάσεις της Γερμανίδας καγκελάριου για το πως η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με την νέα ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης.

«Ανυπομονώ να ακούσω τις προτάσεις της Άγκελα Μέρκελ για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Πρόσθεσε δε ότι μία τέτοια ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, απάντησε η Ανγκελα Μέρκελ, κάνοντας παράλληλα μνεία στην ανάκαμψη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από δομικές μεταρρυθμίσεις.

Το πρόγραμμα διάσωσης βρίσκεται στη βάση κάθε διαπραγμάτευσης την οποία θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Ελλάδα, υπογράμμισε η κ. Μέρκελ, για να συμπληρώσει: «Αυτό που μετράει είναι τι ακριβώς θα θέσει η Ελλάδα στο τραπέζι του Eurogroup. Η πολιτική της Γερμανίας είχε σαν γνώμονα από το 2010 έως και σήμερα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».


 Στην Κίνα ο Λαφαζάνης, στη Ρωσία ο Κοτζιάς

Συνεχίζει να «χτίζει γέφυρες» με την Κίνα και την Ρωσία η Κυβέρνηση με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης μεταβαίνει εντός της εβδομάδος στο Πεκίνο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς πρόκειται να ταξιδέψει στην Μόσχα.

Σύμφωνα με κύκλους, η κυβέρνηση στηρίζει το project του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, αλλά θα επιδιώξει βελτίωση όρων συμφωνίας, ενώ  επιθυμεί να μπει και στο μετοχικό σχήμα. "Είναι θέμα στάτους της χώρας, αλλά και αποκόμισης οικονομικών οφελών" είπε η πηγή.


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου