Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Τί συνέβη στις 17-10-2014 μετα τις δηλώσεις Σαμαρά για έξοδο από το Μνημόνιο και πρόωρη διακοπή του προγράμματος στήριξης από το ΔΝΤ

Να σβήσει τη φωτιά που άναψαν οι πολιτικές αστοχίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για έξοδο από το Μνημόνιο και πρόωρη διακοπή του προγράμματος στήριξης από το ΔΝΤ προσπαθεί ο Αντώνης Σαμαράς με νεότερες δηλώσεις του, καθώς επιβεβαιώνει ότι διαπραγματεύεται έξοδο με προληπτική γραμμή στήριξης.

 Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ που εξ αρχής μιλούσαν για νέο πρόγραμμα, γραμμή στήριξης και βήμα, βήμα ελάφρυνση του χρέους.

 Οι αγορές δεν έδειξαν να καλμάρουν χθες, ενώ και σήμερα το
πρωί οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν απειλιτικά προς το επίπεδο του 10%, παρά τις δηλώσεις στήριξης των Ευρωπαίων εταίρων και το σωσίβιο που πέταξε στις τράπεζες ο Μάριο Ντράγκι.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει τα πνευμάτα στις αγορές επιδεικνύοντας ότι είναι από την ίδια και όχι από την απέναντι πλευρά από τους εταίρους και πως δεν σκοπεύει να προβεί σε μονομερείς κινήσεις αναιρούν την εικόνα περί αυτόνομης πορείας που διαήρυται το Μαξίμου τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι κινήσεις αυτές επιβεβαιώνουν κατά τρόπο απόλυτο το πολιτικό βατερλώ που υπέστη η κυβέρνηση καθώς και τα χθεσονοβραδινά δημοσιεύματα του Reuters περί αλλαγής στάσης από την ελληνική κυβέρνηση και υπαναχώρηση απέναντι στους δανειστές.
 Αναλυτικά η δήλωσή του ο πρωθυπουργού:(Α.Σαμαρά)

«Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια μια τεράστια αλλαγή και στα ελλείμματά της και στις μεταρρυθμίσεις. Αυτή η αλλαγή αναγνωρίζεται πλέον από όλους. Κι έχει αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, για την μετά το Μνημόνιο εποχή.

Κανένας δεν έχει αντίρρηση για την επιτυχία της χώρα μέχρι τωρα. Κι αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις, κανείς δεν αμφισβητεί οτι η Ελλάδα έχει πλέον από δω και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει. Η συζήτηση που γίνεται είναι για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο...

Αυτή η συζήτηση γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους. Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νεο Μνημόνιο. Όπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων, μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκοσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση για με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση. Έτσι, με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας.

Συμπερασματικά, λοιπόν: Η Ελλάδα έχει πια τα θεμελιώδη και τις προοπτικές για σταθερότητα και ανάπτυξη. Η μάχη της δημοσιονομικής προσαρμογής κερδήθηκε. Η μάχη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κερδίζεται και συνεχίζεται. Το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: το ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν.

Οι αγορές βέβαια, καμία φορά αντιδρούν με υπερβολή. Κι όταν οι ανησυχίες οδηγούν σε υπερβολές, τοτε η αλήθεια αποκαθιστά, αργά ή γρήγορα, την υπερβολή. Και τα πράγματα ισορροπούν πάλι. Το βλέπουμε και σήμερα...

Ένα παράδειγμα. Σημερινό. Σε ανακοινωση του Συριζα υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν επειδή – αν ειναι δυνατόν η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων! Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας οτι οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές...

Εγώ επιμένω: όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή. Δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλουν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.
Η Ελλάδα θα προχωρήσει. Τόσες θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Τέτοιες επιτυχίες, που η ίδια η Ευρώπη τις θεωρεί «χωρις προηγούμενο», δεν μπορούν να ακυρωθούν.
Και η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες. Τα θεμελιώδη τα έχουμε, τις προοπτικές τις έχουμε, αρκεί να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε την υπευθυνότητα και την ωριμότητα και κυρίως τη σοβαρότητα, να πάμε τη χώρα μπροστά.

Η Ελλάδα το χρειάζεται. Και πάνω απ' όλα ο ελληνικός λαός το απαιτεί».


Bloomberg: Λάθος το σχέδιο Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο

Bloomberg: Λάθος το σχέδιο Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο
Τη στιγμή που η Ελλάδα, δημοσίως, μέσω του Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε πως επιθυμεί να βγει εκτός μνημονίων, νωρίτερα από ότι είχε συμφωνηθεί, οι αγορές αντέδρασαν.

 Το Bloomberg σημειώνει πως και οι οικονομολόγοι διατείνονται πως δεν ήταν, έτσι και αλλιώς, πολύ καλή ιδέα!
 
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το πρακτορείο Bloomberg σε οικονομολόγους, το 85% αυτών εκτίμησε πως η πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από τα μνημόνια δεν είχε νόημα με οικονομικούς όρους, εν μέρει λόγω και της επιμονής του Μάριο Ντράγκι ότι οι χώρες που αξιολογούνται ως junk πρέπει να παραμείνουν υπό καθεστώς ενός προγράμματος επιτήρησης, αν θέλουν να επωφεληθούν από τα νέα ευνοϊκά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Ο οικονομολόγος Τζέιμς Νίξον της Oxford Economics Ltd σημειώνει στο Bloomberg: «Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να δεσμευτεί σε ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση κάποια στιγμή πήρε το πόδι της από το πεντάλ του γκαζιού για να αυξήσει τη δημοτικότητά της».
«Η κυβέρνηση είναι ως ένα βαθμό απελπισμένη και θέλει να αφήσει το «γκάζι» των μεταρρυθμίσεων και να χαλαρώσει λίγο, επιχειρώντας να αυξήσει τη δημοτικότητά της», αναφέρει ο Τζέιμς Νίξον.
 
Κι ενώ το 73% των οικονομολόγων στην έρευνα του Bloomberg εκτιμά πως η Ελλάδα δε θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης, όταν το ποσοστό αυτό τον Ιούλιο ήταν μόλις 40%, οι μισοί εξ αυτών υποστηρίζουν πως η χώρα μας δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ.
 Μάλιστα, ο Νίξον σχολιάζει ότι οι αγορές θα «τραβηχτούν» αν η Ελλάδα μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, και ταυτόχρονα αποδεσμεύσει το ΔΝΤ.
 
Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, έτσι το σχέδιο του Σαμαρά για πρόωρη έξοδο κατέρρευσε. Επιπροσθέτως αντίθετοι με το σχέδιο είναι οι δανειστές, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών που συναντήθηκαν στη Σύνοδο της 13ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
 
Το Bloomberg ρώτησε 15 οικονομολόγους στο διάστημα 3-15 Οκτωβρίου και το θέμα ήταν κοινό: το μέλλον της Ελλάδας.

 Το 73% των ερωτηθέντων είπε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο και το ήμισυ ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ.
Για την κυβέρνηση, σημειώνει το άρθρο, πρόβλημα υπάρχει και στο εσωτερικό με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να πιέζει για πρόωρες εκλογές στηριζόμενη στα γκάλοπ που την δείχνουν πολύ μπροστά. 
Ο οικονομολόγος Γκιγιόμ Μενουέ σημειώνει πως: «Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προσθέσει πολλούς κινδύνους στην εύθραυστη ψυχολογία των ξένων επενδυτών. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα το βαθμό αντιπαράθεσης με τους δανειστές».


(17-10-2014) απο το sofokleousin.gr  και την imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου