Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί ο James Bond τρόμαζε το FBI- Τι αποκαλύπτουν τα αρχεία!


Το ψυχροπολεμικό 1964 το FBI του πανίσχυρου τότε J Edgar Hoover, ενδιαφερόταν πολύ για την εικόνα του. Υπήρχε όμως στον κινηματογράφο ένας κατάσκοπος από την Μεγάλη Βρετανία, που αγωνιζόταν για τα ίδια ιδανικά, τα συμφέροντα και την ασφάλεια του Δυτικού Κόσμου, όπως και το FBI. 

Όμως, οποιοσδήποτε συσχετισμός του James Bond με το FBI τρόμαζε τον Hoover. O 007 δεν ήταν μόνο ένας γενναίος κατάσκοπος, αλλά ένας
διαβόητος γυναικάς.
Στις ταινίες του «ωραίες γυναίκες εμφανίζονται μπροστά του με ελάχιστα ρούχα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αρχεία του FBI, που πρόσφατα δημοσιεύθηκαν, αφού παρήλθαν 50 χρόνια.

Τα αρχεία δείχνουν ότι το FBI φοβήθηκε μην τυχόν και γίνει αναφορά του στην νέα ταινία του Καζανόβα υπερκατασκόπου, το «Goldfinger».

Ένα υπόμνημα του FBI δείχνει ότι ο παραγωγός της ταινίας Harry Saltzman είχε ζητήσει τη χρήση πολεμικών αεροσκαφών για την ταινία. Στην αναφορά γράφεται ακόμα ότι η ταινία βασίζεται στα βιβλία του Ian Fleming, που ήταν «γενικά γεμάτα με ερωτικές και περίεργες καταστάσεις». Ένας πράκτορας του FBI στο Λος Άντζελες διατάχθηκε να συναντήσει τον Saltzman και να ζητήσει έντονα να μην γίνει καμία αναφορά στο FBI ή περιγραφή των πρακτόρων του στην ταινία αυτή.

Υπήρχε μάλιστα νόμος που απαγόρευε στο στούντιο να χρησιμοποιήσει το όνομα ή τα αρχικά του FBI χωρίς γραπτή άδεια. «Αν ένα αντίγραφο του νόμου αυτού είναι διαθέσιμο στο γραφείο σας, καλό θα είναι να δοθεί στον Saltzman», συνεχίζει το υπόμνημα.

Ένα άλλο υπόμνημα αποκαλύπτει ότι αρκετά βιβλία του δημιουργού του 007, του Fleming, είχαν τραβήξει την προσοχή του FBI, γιατί είχαν αναφορές σε αυτό. «Όλες αυτές οι αναφορές ήταν δημοφιλείς στο παρελθόν. Οι ιστορίες του είναι γενικά γεμάτες με όμορφες γυναίκες, που εμφανίζονται μπροστά του με ελάχιστα ρούχα... Αναφέρεται στο περιοδικό Life του Αυγούστου του 1962 ότι ο Πρόεδρος Kennedy ήταν ένας από τους πιο φανατικούς του αναγνώστες».

Τα υπομνήματα γύρω από τον 007, αλλά και τον Χρυσοδάκτυλο έπεφταν βροχή, δείγμα του πόση σημασία έδινε σε αυτή την ταινία το Ομοσπονδιακό Γραφείο!

Ένα ακόμα υπόμνημα αναφέρει πως η εταιρεία United Artists είχε πληρώσει 300 χιλιάδες δολάρια (ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής) για τα συγγραφικά δικαιώματα του Χρυσοδάκτυλου (Goldfinger) και θα το έκανε ταινία με προϋπολογισμό τα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά το μεγάλο του ενδιαφέρον, το FBI έκανε και λάθη. Ο Felix Leiter περιγράφεται ως «φανταστικός πράκτορας του FBI», ενώ, ως γνωστόν, ήταν της CIA. Επίσης αναφέρει ότι θα τον έπαιζε ο Jack Lord. Αυτός όμως τον έπαιξε στον Dr No, ενώ στον «Χρυσοδάχτυλο» αντικαταστάθηκε από τον Cec Linder.

Όπως αναφέρεται σε άλλο υπόμνημα, «ο Saltzman τόνισε ότι η ταινία περιστρέφεται γύρω από ένα σχέδιο για μια ληστεία του Fort Knox, την οποία όμως θα λύσει το FBI.» (Προφανώς, με την αμέριστη βοήθεια του James Bond.)
Δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η εγκληματική ενέργεια του Χρυσοδάκτυλου εναντίον του Fort Knox αποσκοπούσε όχι στη ληστεία, αλλά στην τοποθέτηση ατομικής βόμβας, ώστε να αχρηστευθούν οι χρυσές ράβδοι των ΗΠΑ και να εκτιναχθεί παγκοσμίως η τιμή του χρυσού. Αυτό συνέφερε τον οργανωτή της εγκληματικής ενέργειας, καθώς ήταν μεγάλος χρυσοχόος.

Πάντως, το FBI, αρνήθηκε πεισματικά να έχει οποιαδήποτε σχέση με την ταινία «Χρυσοδάκτυλος», καθώς ο J. Edgar Hoover πίστευε ότι θα έφερνε κακή δημοσιότητα. Ακόμα κι αν φαινόταν στην ταινία ότι το FBI έσωσε τα αποθέματα χρυσού των ΗΠΑ!


Πηγή:www.monopoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου