Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Τα «ναι», τα «όχι» και οι αναποφάσιστοι


Αμφίσημες δηλώσεις, αλλά και σκέψεις πολιτικών ελιγμών από σημαντικό αριθμό ανεξάρτητων βουλευτών, οδηγούν σε ομιχλώδες τοπίο εν όψει των κομβικών ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μπορεί κάποιοι από τους «24» ανεξάρτητους βουλευτές να έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση ψηφίζοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως για
παράδειγμα ο Μ. Ανδρουλάκης, και κάποιοι άλλοι να τάχθηκαν υπέρ της εκλογής νέου Προέδρου, όπως ο Π. Μελάς, πολλοί ωστόσο ανεξάρτητοι βουλευτές δηλώνουν αναποφάσιστοι ή άλλοι αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Αυτό που πάντως κυκλοφορεί στο περιστύλιο της Βουλής είναι πως κάποιοι μπορεί να είναι απόντες στην πρώτη και κατά πάσα πιθανότητα στη δεύτερη ψηφοφορία, ώστε να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους για το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου όπου για την εκλογή του νέου Προέδρου θα απαιτούνται «180» ψήφοι.

Χαρακτηριστική περίπτωση μπορεί να εκληφθεί αυτή του Β. Οικονόμου, ο οποίος, ενώ ήταν από εκείνους που στις αρχικές μετρήσεις ήταν μεταξύ των 180, τώρα σπεύδει να δηλώσει τον προβληματισμό του για την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα, αλλά και να πει πως θα περιμένει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.
Αρα είναι πιθανόν ο ίδιος να μην εμφανιστεί στην πρώτη ψηφοφορία της 17ης Δεκεμβρίου.

Χθες ωστόσο ξεκαθάρισαν οι προθέσεις του Γ. Νταβρή, ο οποίος όμως προσμετρούνταν ήδη στους θετικούς για την προεδρική εκλογή. Ο ίδιος δήλωσε πως θα ψηφίσει τον Στ. Δήμα, σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται ο τόπος να στηθούν πρόωρες κάλπες. Θέλοντας δε να προκαταλάβει κάποιους, είπε ότι ο ίδιος δεν αναζητά κομματική στέγη, αφού δεν πρόκειται να κατέβει υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο (δηλαδή με δηλώσεις ή διά της σιωπής τους) αναποφάσιστοι φαίνεται πως είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μίκα Ιατρίδη, Κατερίνα Μάρκου, ο Β. Οικονόμου, όπως επίσης οι δύο που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή.

Την ίδια ώρα, δηλωμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα στηρίξουν τον Στ. Δήμα είναι ο Π. Μελάς και ο Γ. Νταβρής, ενώ κοντά στο ναι φαίνεται να είναι ο Χρ. Αηδόνης, ο Κ. Γιοβανόπουλος, ο Γ. Κουράκος, ο Σπ. Λυκούδης, ο Β. Καπερνάρος, ο Γ. Κασαπίδης, ο Γρ. Ψαριανός και ο Β. Πολύδωρας.

Στον αντίποδα, στο «μπλοκ» του «όχι» φαίνεται πως εντάσσονται οι Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, Οδ. Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θ. Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Π. Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μ. Μπόλαρης. Το «σκηνικό» ωστόσο, παρά τα μέχρι τώρα δεδομένα, θυμίζει περισσότερο «κινούμενη άμμο», με τις ανατροπές να μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή.

Οι πιέσεις και το πολιτικό... περιβάλλον είναι τόσο ρευστά που δεν αποκλείεται κάποιοι αναποφάσιστοι να πάνε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αλλά και κάποιοι βουλευτές που ήταν «δηλωμένοι» προς το «όχι» να αλλάξουν στρατόπεδο και να «μετακομίσουν» στο «ναι», ή φυσικά το αντίστροφο.

Πάντως, επειδή με απλές μαθηματικές πράξεις αθροίζοντας τους 155 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τους 24 ανεξάρτητους και πάλι δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των «180», για να βγει Πρόεδρος θα πρέπει να υπάρξουν θετικές ψήφοι και από τις δεξαμενές των κομμάτων και ειδικότερα από τους ΑΝΕΛ ή τη ΔΗΜΑΡ.

Μάλιστα φαίνεται πως θα χρειαστούν περισσότερες ψήφοι από βουλευτές που είναι σε κόμματα, αφού αρκετοί ανεξάρτητοι δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν τον Στ. Δήμα.

Από τη ΔΗΜΑΡ οι Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρας υπέγραψαν την πρόταση των «8» για συμφωνία εκλογής Προέδρου, Συνταγματική Αναθεώρηση και προσδιορισμό εκλογών εντός του 2015, ωστόσο οι ίδιοι στη συνέχεια είπαν πως θα σεβαστούν την απόφαση του κόμματός τους και θα καταψηφίσουν τον Πρόεδρο.
Στους ΑΝΕΛ, παρότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση καταψήφισης, δεν λείπουν οι αμφίσημες δηλώσεις, όπως του Π. Χαϊκάλη και της Μαρίας Κόλλια που εξαιρούν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Γιώργος Πίκουλας

απο το  έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου