Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Νέα ποινική δίωξη για κακούργημα κατά Παπαγεωργόπουλου


Picture 0 for Νέα ποινική δίωξη για κακούργημα κατά Παπαγεωργόπουλου
Νέα ποινική δίωξη ασκείται εις βάρος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος ήδη εκτίει 12ετή κάθειρξη για την υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ, ενώ έχει παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση της παγίας προκαταβολής του δήμου.
Aπό σήμερα κατηγορείται μαζί με έναν αντιδήμαρχο και πέντε δημοτικούς υπαλλήλους για παράνομες ειδικές εντολές πληρωμής που
δημιούργησαν έλλειμμα άνω του ενός εκατ. ευρώ στο ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Με το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης, που βασίστηκε σε διαχειριστικό έλεγχο οικονομικού επιθεωρητή, ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος ζήτησε να κινηθεί η ποινική διαδικασία για συνολικά 7 άτομα και να τεθεί στο αρχείο η δικογραφία για άλλους 14 εμπλεκόμενους. Παρήγγειλε στην επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς Χριστίνα Καπαμά να ασκήσει ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό  κακουργήματος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δημόπουλος στην παραγγελία του ζητεί να ασκηθεί δίωξη:
- Για απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση εις βάρος του πρώην αντιδημάρχου Αναστάσιου Γερογιάννη ο οποίος κατηγορείται ότι παράνομα εξέδωσε ειδικές εντολές για την καταβολή χρηματικών ποσών , με συνολικό έλλειμμα 338.395 ευρώ για το δήμο Θεσσαλονίκης, την τριετία 1999-2002.
- Εις βάρος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για άμεση συνέργεια στην απιστία κατ' εξακολούθηση που κατηγορούνται ότι τέλεσαν τρεις αντιδήμαρχοι, την πενταετία 1999-2004, με συνέπεια να δημιουργηθεί έλλειμμα 868.338 ευρώ στο δημοτικό ταμείο. Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έκθεση διαχειριστικού ελέγχου ,"παρέλειπε να ασκεί εποπτεία στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση του δήμου, δεν ανακάλεσε του αντιδημάρχους οικονομικών από τα καθήκοντα τους ενώ γνώριζε ότι προέβαιναν στην έκδοση παράνομων διοικητικών πράξεων".
Για διακεκριμένη απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση κατηγορούνται πέντε υπάλληλοι ανάμεσα στους οποίους είναι οι εξής:
- Ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ταμειακής Υπηρεσίας Θωμάς Γκόλας ο οποίος κατηγορείται εκτέλεσε τις ειδικές εντολές που εκδόθηκαν από τέσσερις αντιδημάρχους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα ύψους 1.094.234 ευρώ στο ταμείο του δήμου από το 1998 έως και το 2005.
- Ο πρώην ταμειακός διαχειριστής πληρωμών που κατηγορείται ότι προέβη στην παράνομη εκταμίευση 825.994 ευρώ, βάσει ειδικών εντολών που είχαν εκδώσει δύο αντιδήμαρχοι για τα έτη 2000, 2001, 2002, 2003 και 2005.
- Η προϊσταμένη του Τμήματος Εξόδων που εκτέλεσε ειδικές εντολές ενός αντιδημάρχου, μέσα στην τριετία 1999- 2002, με συνέπεια να δημιουργηθεί έλλειμμα 395.160 ευρώ.
- Η διαχειρίστρια της παγίας προκαταβολής για τα έτη 2001- 2002, η οποία εκτέλεσε ειδικές εντολές ενός αντιδημάρχου, δημιουργώντας έλλειμμα 142.161 ευρώ.
- Η προϊσταμένη του τμήματος Εξόδων η οποία εκτέλεσε ειδικές εντολές δύο αντιδημάρχων , για τα έτη 2002, 2003 και 2005, προκαλώντας έλλειμμα 410.478 ευρώ στο ταμείο του δήμου.
Κάποιοι απ' τους παραπάνω υπαλλήλους ήταν κατηγορούμενοι και αθωώθηκαν για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ, από το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά.

Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία για τέσσερις εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Ζορπίδης και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης.
Η εμπλοκή τους αφορούσε μικρά χρηματικά ποσά και η αξιόποινη πράξη της απιστίας παραγράφηκε λόγω παρελεύσεως 15ετίας.
Ενοχοποιητικά στοιχεία δεν προέκυψαν  και για άλλους τρεις δημοτικούς υπαλλήλους.
Η δικογραφία αρχειοθετήθηκε και για άλλα 7 άτομα καθώς  δεν προέκυψε η τέλεση απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, παρά μόνο ενδείξεις για πλημμελήματα που παραγράφηκαν λόγω πενταετίας.
Ανάμεσα στους τελευταίους είναι ο πρώην δημοτικός υπάλληλος και σημερινός βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος καθώς επίσης και ο πρώην αντιδήμαρχος Θεόδωρος Αθανάσαρος.

Η έρευνα του οικονομικού επιθεωρητή Αιμίλιου Σαμώλη ξεκίνησε μετά από σχετικές  αναφορές κακοδιαχείρισης  στις δικογραφίες της υπεξαίρεσης, της παγίας και του ιματισμού. Στο πόρισμα γίνεται λόγος για περίπου 3.000 ειδικές εντολές, οι οποίες δεν αντιστοιχούσαν σε τιμολόγια προμηθευτών που αναζητήθηκαν στα αρχεία του δήμου, όμως δεν βρέθηκαν ποτέ. Οι αδιαφανείς πληρωμές με ειδικές εντολές αφορούν το διάστημα 1997-2008.

απο το  voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου