Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Σκάλα στο βάθος του ορύγματος - Πού οδηγεί; -Την Τετάρτη, στη μια το μεσημέρι, θα γίνει ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Μουσείο της Αμφίπολης

Μία σκάλα, η οποία οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο, όπου βρίσκεται η συνέχεια του ταφικού μνημείου, έχει βρεθεί στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης, σύμφωνα με
ανεπίσημες πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα xronometro.com.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ύπαρξη του ορύγματος με τη σκάλα, η λιτή επίστρωση του τρίτου θαλάμου με τους ασβεστωμένους πωρόλιθους και ο λιτός διάκοσμος με την ορθωμαρμάρωση στους τοίχους του τρίτου θαλάμου, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι δεν είναι νεκρικός θάλαμος –οπότε άδικα περιμέναμε να βρούμε νεκρική κλίνη- αλλά ένας ενδιάμεσος χώρος, και το ταφικό μνημείο συνεχίζεται προς τα κάτω αλλάζοντας επίπεδο.

Η ιστοσελίδα επικαλείται και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αρχαίος τάφος της Αμφίπολης να συνεχίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο, και ανέφερε: “Πάμε προς τα κάτω, βρέθηκε αυτό το τεχνητό όρυγμα μέσα από το οποίο βγαίνει αυτή η αμμώδης επίχωση, κοσκινίζεται, ψάχνεται και βγαίνει με ρυθμούς αρχαιολογικούς”.

“Ποιος είχε προβλέψει από όλους όσους ασχολούνται και τους αρχαιολόγους και τους τηλεαρχαιολόγους και τους πάντες ποιος είχε προβλέψει το μωσαϊκό, ποιος είχε προβλέψει τις Καρυάτιδες; Άρα όλα αυτά είναι μια άσκηση θαυμασμού και μια άσκηση υπομονής”, πρόσθεσε.



Πηγή: xronometro.com
 Την Τετάρτη,  στη μια το μεσημέρι, θα γίνει ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Μουσείο της Αμφίπολης από την κ. Άννα Παναγιωταρέα σχετικά με τις ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά.
Μετά από πολλές μέρες σιωπής, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη,  στη μια το μεσημέρι, θα γίνει ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Μουσείο της Αμφίπολης από την κ. Άννα Παναγιωταρέα σχετικά με τις ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά.

Κάτι δηλαδή κινείται μετά από πολλές ημέρες που μείναμε στο σκοτάδι για την πρόοδο των εργασιών και ατ ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης.

Επίσης, την Τρίτη, θα αποφασισθεί ποιό πανεπιστήμιο θα αναλάβει να σκανάρει τον λόφο Καστά για να διαπιστώσει αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι. Πρόκειται για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης. 

Μια ιστορία για το πως φτιάχτηκε ο τύμβος 

Λέγεται ότι όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε την Αλικαρνασσό εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το Μαυσωλείο όπου ήταν θαμμένοι επιφανείς της εποχής που ανέθεσε στον αρχιτέκτονά του τον Δεινοκράτη να φτάξει κάτι παρόμοιο στην Μακεδονία. Ο Δεινοκράτης λοιπόν επέλεξε την Αμφίπολη την οποία είχε καταλάβει από το 357 π.Χ. ο Φίλιππος.

Σημειώνεται ότι ο ταφικός περίβολος στην Αμφίπολη, έχει μήκος 497 μέτρα και ύψος 3 μέτρα είναι φτιαγμένος από 2.500 περίπου κυβικά μέτρα μαρμάρου από τη Θάσο και καλύπτει περίπου 20 στρέμματα. 
Μάλιστα αν συγκριθεί με την Βεργίνα θα βγεί νικήτρια η Αμφίπολη αφού είναι διπλάσια σε μέγεθος.
http://amfipolinews.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου