Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Το 2015 θα είναι χειρότερο από το 2012...


Το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο με την κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) όσο και με την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) είναι ότι δεν έχουν συναίσθηση των συνεπειών όσων λένε και κάνουν.

Η κυβέρνηση θεώρησε πως χωρίς να έχει κάνει καμιά μεταρρύθμιση, με τη δημιουργία μη βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος από υφαρπαγή καταθέσεων μέσω φόρων μόνο, μπορεί να
διεκδικήσει έξοδο από το μνημόνιο και μοιράζοντας εφάπαξ και αναδρομικά σε ομάδες πελατών και να κερδίσει τις εκλογές. Μετά έχει ο Θεός...

Στο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να μην αντιλαμβάνονται πως αυτό που παρουσιάζουν για πρόγραμμα δεν είναι παρά μια συρραφή «αρλουμπών» δανεισμένων από το «άσυλο ανιάτων» της ιστορίας.

Μη έχοντες επίγνωση της κατάστασης, ως συνταξιούχοι ταγματάρχες της Κα-Γκε-Μπε, όπως γράφαμε προχθές, πήγαν στο Λονδίνο να καθησυχάσουν τις αγορές και τα Hedge Funds πως δεν κινδυνεύουν οι επενδύσεις τους από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

Τι γράφουμε μήνες τώρα; Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς το οικονομικό αλφάβητο αντιλαμβάνεται πως αυτά που λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεφάρμοστα.

Ο παράγων Λαφαζάνης

Ο μοναδικός που έχει ρεαλιστική αντίληψη της πραγματικότητας στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος υποστηρίζει έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ, κρατικοποίηση των τραπεζών και ανοικοδόμηση στην Ελλάδα με επιτυχία αυτού που απέτυχε στη Βουλγαρία και την Αλβανία επί Χότζα.

Αυτό που λέει ο Λαφαζάνης, είναι πως ευρώ, ΕΕ και δημοκρατία (αστική κατά την αντίληψή του) δεν ταιριάζουν με τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ως γνήσιος λενινιστής καιροσκόπος δεν αποχωρεί από το ΣΥΡΙΖΑ παρά τις λεκτικές «κωλοτούμπες» της ηγεσίας και περιμένει την ώρα που μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε αδιέξοδο, ενδεχομένως με απομόνωση και αποπομπή της Ελλάδας από ΕΕ και Ευρωζώνη, προκειμένου να επιβάλλει τις δικές του απόψεις σαν μόνες ρεαλιστικές.

Τι δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το Αριστερό Ρεύμα του κ. Λαφαζάνη; Πως η Ελλάδα είναι μια απομονωμένη χώρα από φιλικά προς την ιδεολογία του καθεστώτα, η οποία εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές τις οποίες μπορούν να εγγυηθούν μόνο η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος που η παράταξη του κ. Λαφαζάνη ηττήθηκε στον εμφύλιο παρά το γεγονός πως τότε υπήρχε σοβιετία, με «επαρχίες» της οποίας συνόρευε η χώρα μας.

Το Λονδίνο

Πήγαν λοιπόν στο Λονδίνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και είπαν στους διαχειριστές κεφαλαίων αυτά που ήδη ξέρουν και είναι ο λόγος που από το Μάρτη του 2014 πουλάνε και αποχωρούν από Ελλάδα. Αν κοιτάξει κάποιος το Γενικό Δείκτη και τα spreads των ομολόγων θα παρατηρήσει πως οι διακυμάνσεις είναι ευθέως ανάλογες με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την κατάληψη της πρώτης θέσης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσαν να καθησυχάσουν τις αγορές αλλά ήλπιζαν πως μια ενημερωτική συνάντηση μαζί με εκπροσώπους τους, θα καθησύχαζε στο εσωτερικό εκλογείς οι οποίοι τρέφουν αμφιβολίες.

Στις αγορές όμως ισχύει αυτό που λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος, όταν δεν έχεις νέα ευχάριστα να πεις, καλύτερα να μην πεις κανένα.

Όταν κάποιοι άκουσαν και μετέδωσαν αυτά που άκουσαν, οι αντιδράσεις ήταν οι αναμενόμενες. Σχόλια που χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα σαν «αστείο» και «τραγωδία».

Δεν θα σταθούμε καν στο «ενθουσιώδες» ιδιωτικό e-mail του στελέχους του μεγαλύτερου fund που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά στην επίσημη έκθεση της Bank Of America...

“Η Bank of America - Merill Lynch σημειώνει από την πλευρά της: “Αναμένεται πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα στους επόμενους μήνες για την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμη κι αν τελικά βρουν μια μέση λύση, αυτό θα μπορούσε να έλθει μετά από σχεδόν ολόκληρο το 2015, με τα ρίσκα να συσσωρεύονται στο μεταξύ”. Επίσης, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Plan B ή αν έχει, δεν θέλει να το αποκαλύψει πριν από τις εκλογές...."

Για όποιον καταλαβαίνει στοιχειωδώς οικονομικά και γνωρίζει την Ελλάδα, αυτό σημαίνει πως το 2015 είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων από το δημόσιο, αν δεν τα βρούμε με την τρόικα.

Η άποψη της στήλης είναι πως η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης όταν δίστασε να κάνει μεταρρυθμίσεις. Η συνέχιση της παρούσας πολιτικής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση των δημοσίων εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών.

Καμία βιώσιμη ανάπτυξη δεν πρόκειται να προκύψει με τόσο υψηλούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ενεργειακό κόστος. Η ανάδειξη μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τους πρώτους μήνες του 2015 θα επιταχύνει την κατάρρευση εσόδων και εισφορών.

Όπως έχουμε πει, η αναταραχή σε μια οικονομία ξεκινά από τις μετοχές, επεκτείνεται στα ομόλογα και δημιουργεί αντίκτυπο στις καταθέσεις. Τα δυο πρώτα τα παρατηρούμε εδώ και μήνες, το τρίτο θα το διαπιστώσουμε όταν δρομολογηθούν οι εκλογές.  Ήδη, από χθες άρχισαν να φτάνουν στην ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο δελτία τύπου για διεθνή αμοιβαία κεφάλαια με θεματοφυλακή στο Λουξεμβούργο. Τυχαίο;
Η αναταραχή αυτή στις αγορές (μετοχές-ομόλογα-καταθέσεις) θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Ήδη, η ρευστή πολιτική κατάσταση οδηγεί εταιρείες στην αναβολή παραγγελιών και δραστηριοτήτων. Οι ενδείξεις βελτίωσης των τελευταίων μηνών που οδήγησαν σε αύξηση των εισαγωγών, υποχωρούν το Νοέμβριο. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια αύξηση της ανεργίας και μείωση των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία ήδη κινούνται σε μη βιώσιμη κατεύθυνση. Άρα, επιτάχυνση της δημοσιονομικής και ασφαλιστικής κατάρρευσης.

Συνέπεια αυτού θα είναι η ταχύτερη αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων. Αυτά λέμε μήνες τώρα, αυτά λέει η έκθεση της BOFA, αυτά είπε και ο άνθρωπος του Fund  Capital. Ο καθένας τα λέει με τρόπο που πρέπει και μπορεί να κατανοήσει το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Η στήλη υποστηρίζει εδώ και καιρό πως διαφαίνεται μια μεταβολή στη στάση των εταίρων και της Τρόικα έναντι της κυβέρνησης και της Ελλάδας γενικότερα.
Διαβλέποντας πως ενδέχεται σε λίγους μήνες κυβέρνηση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν στάση χαράσσοντας κόκκινες γραμμές στη μέχρι τώρα ενδοτικότητα της εκταμίευσης των δόσεων χωρίς να γίνονται οι μεταρρυθμίσεις.
Με λίγα λόγια δέστε τις ζώνες ασφαλείας και κάντε την προσευχή σας για κάποιον από μηχανής Θεό…
Το μήνυμα από Παρίσι, Λονδίνο και Μαδρίτη την Τετάρτη ήταν το ίδιο για όλους.
Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου