Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Απέφυγε τα χειρότερα η Wall Street


Απέφυγε τα χειρότερα η Wall Street- Σε χαμηλό 2 ετών το πετρέλαιο


Απώλειες στη Wall Street με τους δείκτες να ανακάμπτουν αισθητά από τα χαμηλά ημέρας. 
Πτώση 173 μονάδων για τον Dow Jones (από 460 μον.). 
Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
 Κάτω από το 2% βρέθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. 
Σε χαμηλό 10 μηνών οι ευρωαγορές.

Εντυπωσιακό «come back» έκαναν οι
αγοραστές στη Wall Street μισή ώρα πριν το πέρας της συνεδρίασης όταν οι απώλειες των 460 μονάδων του Dow Jones περιορίστηκαν μόλις στις 173 ενώ ο δείκτης Nasdaq κόντεψε να γυρίσει σε θετικό πρόσημο.

Νωρίτερα, η Wall Street έλαβε από τις ευρωαγορές τη σκυτάλη των ισχυρών πιέσεων, με τους δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%, κατά το μεγαλύτερο μέρος τις συνεδρίασης.

Τις αρχικές μαζικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street για άλλη μια συνεδρίαση προκάλεσαν:
η απροσδόκητη μείωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ,
τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Bank of America (πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο),
 η εξάπλωση του ιού έμπολα και
οι ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως η Fed την προηγούμενη εβδομάδα, είχε επισημάνει πως ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με ένα ισχυρό δολάριο, δημιουργεί κινδύνους στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομία.
Την επόμενη ημέρα ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, διαπίστωνε ενδείξεις επιβράδυνσης στην αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης επισημαίνοντας την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα του πληθωρισμού. Μετά ακολούθησε και η υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας που ενέτεινε τις ανησυχίες.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της RW Baird & Co, Bruce Bittles, "Η αμερικανική οικονομία τελικά δεν είναι τόσο ισχυρή όσο αρχικά είχαμε εκτιμήσει.
Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο η «αδυναμία» που εκδηλώνεται σε Ευρώπη και Ασία, να «αγγίξει» τις ΗΠΑ.».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η Beige Book όπου μεταξύ άλλων η Fed αναφέρει ότι οι περιφέρειες των ΗΠΑ κινήθηκαν με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης ενώ δεν εκφράζει ανησυχία για το δολάριο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,06% στις 16.141,74 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,81% στις 1,862,49 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,28% στις 4.215,32 μονάδες.

Αποτελέσματα εισηγμένων

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων στη Wall Street , η μετοχή της Bank of America υποχώρησε 4,6% καθώς τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο τρίμηνο μειώθηκαν στα 168 εκατ. δολάρια έναντι 2,5 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, εξαιτίας νομικών επιβαρύνσεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τη μείωση της κερδοφορίας, οι αναλυτές στάθηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί στα μειωμένα έσοδα του ομίλου.

Επιπλέον η μετοχή της KeyCorp σημείωσε πτώση 5,8% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.

Επιπλέον οι ανησυχίες των επενδυτών για την εξάπλωση του ιού έμπολα έχουν προκαλέσει πτώση 17% στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών από το υψηλό Σεπτεμβρίου.

Αγορά Ομολόγων

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και σήμερα η αμερικανική αγορά ομολόγων.
 Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε να υποχωρεί έως 34 μονάδες βάσης στο 1,86%.
Αύτη ήταν η πρώτη απόδοση κάτω του 2% που κατέγραψε το 10ετές από τον Ιούνιο του 2013. Αργότερα η απόδοση του 10ετούς ανέκαμψε και διαμορφώθηκε στο 2,13% με πτώση 6 μονάδων βάσης.
Αντίστοιχα και η απόδοση του 30ετούς βούλιαξε έως 28 μονάδες βάσης για να ανακάμψει αργότερα στο 2,83% με πτώση 12 μ.β. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι ανησυχίες για επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης ωθούν τους επενδυτές στην ασφάλεια των αμερικανικών χρεογράφων.

Ευρωπαϊκές αγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βούλιαξαν σε χαμηλό 10 μηνών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει 3,27% χαμηλότερα στις 311,61 μονάδες.
Πρόκειται για την 7η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση του δείκτη.
Με την πτώση αυτή, ο δείκτης εισήλθε τεχνικά σε φάση διόρθωσης, που προσδιορίζεται με πτώση 10% από το ζενίθ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο δείκτης FTSE υποχώρησε 1,9% στις 6.271 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 2,87% στις 8.572 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε 3,63% στις 3.940 μονάδες.

Εμπορεύματα- Συνάλλαγμα

Στην αγορά εμπορευμάτων, νέες πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα το αργό υποχώρησε 0,4% στα 81,51 δολάρια ανά βαρέλι.
Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,45% στα 1.240 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 1,4% στο 1,2829, καθώς οι επενδυτές φέρεται να αμφισβητούν το ράλι που ακολούθησε το αμερικανικό νόμισμα το τελευταίο διάστημα.
Επιπλέον, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων σε σχέση με το γεν.
Ειδικότερα το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 1,1% στα 105,84 γεν.

απο τον Γιάννη Μάρη  maris@euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου