Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Στον εισαγγελέα o αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν για δάνειο-μαμούθ από την Proton Bank -Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης του δήμου Θεσσαλονίκης

Εισαγγελική έρευνα για την εκταμίευση δανείου-μαμούθ από την Proton Bank, δύο μήνες πριν τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος.
 
Δανειολήπτης είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, πρώην στέλεχος της τράπεζας, ο οποίος εκταμίευσε 13,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη προσωπικών του αναγκών, ενώ στη συνέχεια η «Proton Τράπεζα Α.Ε.» κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση, υποβάλλοντας παράλληλα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Τα παραπάνω τέθηκαν σε γνώση του εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλου, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτική εξέτασης στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ, για να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα και να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα εξής:
Απάτη εις βάρος τράπεζας που εδρεύει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μεγάλων ποσών.
Συνέργεια στην απάτη.
Κοινή απιστία εις βάρος τράπεζας.
Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σε βαθμό κακουργήματος.
Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Το ΣΔΟΕ καλείται να διερευνήσει αν ο κ. Καπόν πήρε νόμιμα το παραπάνω δάνειο, την 8η Ιουλίου 2011, κι αν προκύπτουν ευθύνες γι’ αυτούς που του το έδωσαν (μέλη Δ.Σ. και όσοι υπέγραψαν τη σύμβαση).
 Επειδή στην καταγγελία αφήνονται υπόνοιες και για άλλα δάνεια που δόθηκαν από την Proton Bank, ο κ. Δημόπουλος εμφανίζεται διατεθειμένος να διερευνήσει όλες τις δανειακές συμβάσεις (με εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών), που υπογράφηκαν την επίδικη χρονική περίοδο, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Στις 9 Οκτωβρίου 2011, η «Proton Τράπεζα Α.Ε.» τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τής υπό εκκαθάριση Proton Bank κατά του Χασδάι Καπόν αναφέρεται ότι: 
Για τη λήψη του εν λόγω δανείου, ο δανειζόμενος παρείχε ως ενέχυρο 36.521 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, 500.000 ευρώ που τηρούσε σε λογαριασμό προθεσμιακής κατάθεσης στην Proton, το 20% μετοχών της εταιρείας του. Υποθήκευσε ποσοστό 26%, επί οικοπέδου 1.575 τ.μ., που του ανήκει.
Στις 19 Ιουνίου 2013, η τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση υποστηρίζοντας ότι ο δανειζόμενος δεν παρείχε το ποσοστό της εταιρείας του, η αξία των μετοχών μειώθηκε (μετά το reverse split της 11ης.6.2013), ο προθεσμιακός λογαριασμός είχε υπόλοιπο 377.324 ευρώ, την ημέρα της καταγγελίας, και η αξία του οικοπέδου μειώθηκε σχεδόν στο μισό.  
Σήμερα η συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την τράπεζα ανέρχεται σε 14,5 εκατ.ευρώ.

Ποιος είναι ο Χασδάι Καπόν

Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο Χασδάι Καπόν (και όπως αναφέρει ο ίδιος  σε πρώτο πρόσωπο) έχει μεταξύ άλλων εργασθεί:
“Το 1985 εργάστηκα στη Citybank ως υπεύθυνος για την προώθηση νέων προϊόντων, ενώ από το 1986 έως το 1988 υπήρξα βοηθός καθηγητή στο Georgetown University στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, στον Τομέα Διεθνών Αγορών. Από το 1991 έως το 2006, συμμετείχα ενεργά στην ίδρυση, ανάπτυξη, και διοίκηση της Αξία και της Ωμέγα Χρηματιστηριακής, των εταιρειών επενδύσεων Εξέλιξη και Ωμέγα, της εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου , της ασφαλιστικής Ωμέγα και της Ωμέγα Τράπεζας. Σε όλες τις εταιρείες στις οποίες βρέθηκα κατείχα θέσεις ευθύνης και ασκούσα διοίκηση με ομαδικό πνεύμα και σε άριστη συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους.
Από την 1-1-2011 έως σήμερα είμαι Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης…”

απο το  http://lykavitos.gr



Χασδάι Καπόν: Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται

Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης του δήμου Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το δάνειο 13,2 εκατ. ευρώ από την Proton Bank


Στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών βρίσκεται «το σύνολο των περιουσιακών μου στοιχείων και λογαριασμών, καθώς και όλης της οικογένειάς του» τονίζει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης του δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, σχολιάζοντας την εισαγγελική έρευνα για το δάνειο 13,2 εκατ. ευρώ που φέρεται να έλαβε από την Proton Bank(δείτε περισσότερα εδώ).

«Το σύνολο των περιουσιακών μου στοιχείων και λογαριασμών, καθώς και όλης της οικογένειάς μου, είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, τις οποίες και θα διευκολύνω με κάθε τρόπο. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καπόν.

απο το  voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου