Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Θέλεις δυνατή μνήμη; Κάνε μικρές αλλαγές στη ζωή σου.(Mastermind)


​Ο τρόπος της ζωής μας, αυτά που τρώμε και πίνουμε και ο τρόπος που φερόμαστε στο σώμα μας επηρεάζουν όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση αλλά και τη μνήμη μας.

 Οι ειδικοί συστήνουν τέσσερις εφικτές αλλαγές στον τρόπο ζωής που συμβάλουν στη
διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης μας.

Μην αφήνεις το άγχος να σε καταβάλει

Ο καθημερινός βομβαρδισμός του άγχους στη δουλειά και στο σπίτι επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσης και ανακάλεσης δεδομένων και αναμνήσεων. Επιπλέον, το έντονο και συνεχές άγχος έχει αποδειχτεί πως οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα μνήμης στην ενήλικη ζωή, όπως αναφέρει μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience, αποκαλύπτει πως τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης -της ορμόνης του άγχους- μπορεί να οδηγήσουν σε κενά μνήμης με το πέρασμα των ετών.

Μη στερείς από τον οργανισμό σου τον ύπνο

Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά το βράδυ τείνουν να ξεχνούν περισσότερο συγκριτικά με εκείνους που απολαμβάνουν ένα οχτάωρο ξεκούραστου ύπνου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο βασικός λόγος είναι πως στη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος δουλεύει: επεξεργάζεται τις πληροφορίες της ημέρας και τις “ταχτοποιεί” μέσα στον εγκέφαλο. Ωστόσο, μην επιλέξετε φάρμακα κατά της αϋπνίας για να λύσετε το πρόβλημα καθώς ορισμένα συστατικά τους οδηγούν επίσης σε προβλήματα μνήμης. Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμάστε περισσότερες ώρες και πιο ποιοτικά είναι να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με άσκηση και σωστή διατροφή. Ένα άλλο τρικ είναι να βάλετε ένα πρόγραμμα ύπνου που θα τηρείτε με μικρές αποκλίσεις ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, μέχρι να “ρυθμιστεί” σωστά το εσωτερικό σας ρολόι.

Κόψτε το κάπνισμα

Ή έστω ελαττώστε το. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας μνήμης λόγω γήρανσης και άλλα προβλήματα μνήμης συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Σύμφωνα με πολλές έρευνες οι μεσήλικες που καπνίζουν πάνω από δύο πακέτα τσιγάρα τη μέρα έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν αμνησία αργότερα συγκρκτικά με τους μη καπνιστές.

Ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ

Οι άνθρωποι που το «τσούζουν» τακτικά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια μνήμης και άνοια στο μέλλον. Στις περιπτώσεις μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ ή αλκοολισμού, εμφανίζεται το σύνδρομο Korsakoff. Σε αυτή την κατάσταση η μακροχρόνια έλλειψη βιταμίνης Β1 εξαιτίας του αλκοόλ συνδυασμένη με την τοξική επίδρασή του στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ξαφνική και πολύ σοβαρή αμνησία, που σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να είναι μόνιμη.

απο το http://gr.askmen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου