Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Το deal του αιώνα: Ποιοι είναι οι μεγιστάνες που εξαγόρασαν την Chiquita!


Terrorism Bananas

Το «μπαμ» στην αγορά της μπανάνας έκαναν ο Βραζιλιάνος μεγιστάνας Τζόζεφ Σάφρα και ο βαρόνος του χυμού πορτοκαλιών, Χοσέ Λουίς Κουτράλε οι οποίοι όπως μετέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας το πρακτορείο Reuters προχώρησαν στην εξαγωγή της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής μπανανών στον κόσμο, στη γνωστή σε όλους Chiquita!

Το κόστος της συναλλαγής δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών κυμαίνεται από
682.000.000 δολάρια έως και 1.300.000.000 δολάρια.

Ο όμιλος Cutrale-Safra, έχει προσφερθεί να πληρώσει 14.50 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά στην Chiquita Brands International.
Μόλις αυτό γίνει, η Chiquita θα καταστεί εξ ολοκλήρου θυγατρική της Cutrale-Safra. Η συναλλαγή εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Chiquita.

Η Chiquita ανακοίνωσε αυτή την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου την έναρξη των συζητήσεων με τους δύο ομίλους της Βραζιλίας μετά την απόρριψη από τους μετόχους της προτεινόμενης συγχώνευσης της με την ιρλανδική Fyffes. Η εξαγορά θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.
Η εξαγορά είναι μια νίκη του Βραζιλιάνου Τζόζεφ Σάφρα και του Χοσέ Λουίς Κουτράλε, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσθέσουν την Chiquita στις επιχειρήσεις τους.

 Και οι δύο μεγιστάνες σχεδόν αγωνίστηκαν για σχεδόν τρεις μήνες για να κερδίσουν τον έλεγχο της Chiquita.
Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες Chiquita, Fyffes, Fresh Del Monte Produce Inc. (FDP.N) και Dole Food Co ελέγχουν την παγκόσμια αγορά μπανάνας με μερίδιο 7.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Tzozef Safra-570

Ποιοι είναι οι μεγιστάνες που αγόρασαν την Chiquita
Ο Τζόζεφ Σάφρα (γεννήθηκε το 1939) και είναι βραζιλιάνος τραπεζίτης.  Σήμερα διευθύνει την Βραζιλιάνικη αυτοκρατορία τραπεζικών και επενδυτικών ομίλων, Safra Group. Ως πρόεδρος όλων των εταιρειών Safra, διευθύνει όλες τις τράπεζες του ομίλου, μεταξύ των οποίων την Εθνική Τράπεζα της Νέας Υόρκης και την Banco Safra που εδρεύει στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Βρίσκεται με μια καθαρή περιουσία 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους. Το 2013, αναφερόταν από το Forbes ως ο δεύτερος πλουσιότερος Βραζιλιάνος.
Ο Τζόζεφ γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, από μια πλούσια οικογένεια τραπεζικών. Η ιστορία της οικογένειας στον τραπεζικό τομέα ξεκίνησε με το εμπόριο τροχόσπιτων στο Χαλέπι, την Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η οικογένεια Σάφρα αποφάσισε να μετακομίσει στη Βραζιλία το 1952. Το 1955, ο 23χρονος αδελφός του Τζόζεφ, Έντμοντ Σάφρα και ο πατέρας του, ο Τζέικομπ Σάφρα, άρχισαν να εργάζονται στη Βραζιλία και ξεκίνησαν να χτίζουν την αυτοκρατορία τους στο Σάο Πάολο. Σύντομα οι στόχοι του Ένμοντ Σάφρα και του αδελφού του Τζόζεφ χωρίστηκαν κι εκείνος πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Ο Τζόζεφ Σάφρα ίδρυσε το 1955 την Banco Safra που σήμερα είναι η 6η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Βραζιλία. Παραμένει ο πρόεδρος της ομάδας Safra που προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.
Ο Τζόζεφ Σάφρα πρόσφατα εξαγόρασε το υπόλοιπο των μετοχών των εταιρειών του Ομίλου Safra από τον αδελφό του Μωυσή Σάφρα.
Jose Louis Cutrale-570

Χοσέ Λουίς Κουτράλε: Ο βασιλιάς των πορτοκαλιών
Ο 68χρονος επικεφαλής της οικογενειακής ιδιοκτησίας του γίγαντα της πορτοκαλάδας θεωρείται από μερικούς ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Βραζιλίας, αλλά δεν θα τον βρείτε σε καμία από τις λίστες δισεκατομμυριούχων. Σπάνια φωτογραφίζεται και τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του ζουν σε μια αγροτική περιοχή του Σάο Πάολο, της Βραζιλίας, σε ένα τεράστιο κτήμα που περιβάλλεται από τις πορτοκαλιές που τους έκαναν πλούσιους.
Ενώ η οικογένεια κατέχει μια επιχείρηση χυμού στην Πορτογαλία και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στη Φλόριντα, ο πυρήνας των δραστηριοτήτων της είναι ακόμα στο σπίτι. Η Κουτράλε είναι μία από τις τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Βραζιλία, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών χυμό πορτοκαλιού. Η εταιρεία δημοσίευσε εξαγωγές ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Βραζιλία το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το εμπόριο. Εμπειρογνώμονες του κλάδου εκτιμούν ότι η Κουτράλε είναι η Νο 2 παραγωγός της χώρας, πίσω από τη Βραζιλιάνικη Citrosuco και μπροστά από την γαλλική Louis Dreyfus Commodities.
Ο Χοσέ Κουτράλε είναι γιος μεταναστών από την Σικελία που πωλούσαν εσπεριδοειδή για τα προς το ζην, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Η οικογένεια αγόρασε πορτοκαλεώνες στην πολιτεία του Σάο Πάολο και σταδιακά έχτισε μια εξαγωγική αυτοκρατορία.
Οι επιχειρήσεις της οικογένειας εξακολουθούν να επικεντρώνονται κοντά στο Araraquara, μια μικρή γεωργική πόλη στο εσωτερικό της Βραζιλίας. Μια αεροφωτογραφία του 2003 από το περιοδικό ειδήσεων Veja δείχνει το μέρος που ζει η οικογένεια: ένα τεράστιο κτήμα, γεμάτο με αρχοντικά και  πορτοκαλεώνες.
Ένας αξιωματούχος της πόλης, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι ο Κουτράλε δωρίζει το χυμό πορτοκαλιού στα τοπικά κέντρα ημερήσιας φροντίδας, αλλά δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα για αυτό. Ο αξιωματούχος είπε ότι η οικογένεια Κουτράλε είναι επίσης γνωστή για την εμμονή της με την  ασφάλεια. Τα μέλη της οικογένειας αποφεύγουν να ταξιδεύουν με το ίδιο αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, ενώ οι φύλακες ιδιωτικής ασφάλειας τους συνοδεύουν παντού και τσεκάρουν τα πάντα πριν από κάθε ταξίδι τους.

απο το  koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου