Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Τρίτωσε το... κακό στο Χ.Α.

"Αναδίπλωσε" μερικώς προς το τελευταίο δίωρο τις απώλειες του ο Γενικός Δείκτης που έφτανε να υποχωρεί έως και 5,09%.
Η σημερινή υπερβολή οφείλεται μερικώς και στις
πρωινές δηλώσεις του προέδρου της EBA, (Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής) Andrea Enria που προειδοποίησε ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να εφησυχάζονται μετά τα stress tests, ακόμα και όσον αφορά αυτές που τα πέρασαν.


Αργότερα βέβαια ήρθε να δώσει διευκρινιστική δήλωση, λέγοντας ότι «σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στην ενδυνάμωση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών και τον πιθανό εντοπισμό πηγών κινδύνου».
Αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει και μάλιστα από τον ίδιο τον φορέα που διενήργησε τα τεστ αξιολόγησης!

Οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου με κύρια "θύματα" τις τραπεζικές μετοχές, δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, με τις μεγαλύτερες όπως πάντα να αφορούν το Χρηματιστήριο Αθηνών.
 Ο τραπεζικός κλάδος έφτανε να υποχωρεί έως και 9,72% στις 116,04 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι στο sell off της 15ης Οκτωβρίου ο δείκτης των τραπεζών έφτασε να υποχωρεί έως τις 108,27 μονάδες όταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν είχαν ακόμη διαγνωσθεί «υγιείς» βάσει του δυναμικού σεναρίου της ΕΚΤ.

Όμως για την σημερινή εικόνα της αγοράς, υπαίτιος δεν είναι ο κ. ΕΒΑ, αν και είναι πιθανό να μην υπήρχε τόσο μεγάλος θόρυβος αν δεν ήταν αυτός.

 Η εικόνα ήταν άσχημη και στη συνεδρίαση της Δευτέρας αλλά και της Τετάρτης (την Τρίτη η αγορά ήταν κλειστή λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου), καταδεικνύοντας ότι το κύριο πρόβλημα στην εγχώρια αγορά είναι η πολιτική αβεβαιότητα και δεν αναμένεται να αποδεσμευτεί από αυτό μέχρι να επανέλθει η ομαλότητα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι θα παίρνει απλές... ανάσες, που μπορεί να είναι μεγάλης δυναμικής αλλά μικρής διάρκειας.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου φλέρταρε και σήμερα με το 8%. 

                                πηγή: Bloomberg

Μέσα στις τρεις συνεδριάσεις (αυτής της εβδομάδας_ ο Γενικός Δείκτης απώλεσε τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας (+6,39%) όπου και δόθηκε η αίσθηση ότι το ΧΑ προεξοφλεί ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα των stress test, καταδεικνύοντας ως πιθανό ενδεχόμενο η κατάσταση να ομαλοποιηθεί την εβδομάδα που διανύουμε.

Διαψεύστηκαν όμως οι προσδοκίες αυτές και (όπως προαναφέρθηκε) σε τρεις μόλις ημέρες, ο Γενικός Δείκτης έχασε παραπάνω από 8%, ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε κοντά στο -15% και ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης γύρω στο -9%. Σε όρους κεφαλαιοποίησης, ο FTSE Large Cap απώλεσε 3,8 δισ. ευρώ. 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου