Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Στον Γάλλο Ζαν Τιρόλ το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών

Ο Γάλλος Ζαν Τιρόλ βραβεύθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2014, ανακοινώθηκε πριν από λίγο.

Οπως αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών ο οικονομολόγος Τιρόλ βραβεύτηκε για την ανάλυσή του γύρω από τη δύναμη των αγορών.
«Ο Ζαν Τιρόλ είναι ένας από τους
οικονομολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην εποχή μας.
Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 κι έπειτα, έδωσε νέα πνοή στην έρευνα γύρω από τις αποτυχίες των αγορών» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι το έργο του Τιρόλ έχει ασκήσει σημαντική επιρροή στις κυβερνήσεις στον τρόπο διαχείρισης των συγχωνεύσεων και των καρτέλ καθώς επίσης και στον τρόπο ρύθμισης των μονοπωλίων.

Ο Ζαν Τιρόλ έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και βιβλίων στα οποία παρουσιάζει το πλαίσιο σχεδιασμού αυτών των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί σε σειρά βιομηχανιών, από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τον τραπεζικό τομέα.

Το βραβείο Οικονομικών Επιστημών, το οποίο επισήμως ονομάζεται Βραβείο της Τραπέζης της Σουηδίας για τις Οικονομικές Επιστήμες στη Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, άρχισε να απονέμεται το 1968, καθώς δεν αποτελούσε μέρος της αρχικής ομάδας των βραβείων που περιέγραφε στη διαθήκη του ο μεγιστάνας και εφευρέτης της δυναμίτιδας Νόμπελ το 1895.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου