Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Στη «Δαμόκλειο σπάθη» του Financial Fair Play


Σε… Δαμόκλειο σπάθη για τις ομάδες που επενδύουν στην ενδυνάμωσή τους εξελίσσεται η επιτροπή Financial Fair Play της UEFA, η οποία έχει αρχίσει να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!

Μετά τις κυρώσεις που υπέστησαν η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν, η αρμόδια επιτροπή της UEFA έχει
θέσει υπό καθεστώς ελέγχου άλλες εφτά ομάδες και συγκεκριμένα τις Ίντερ, Λίβερπουλ, Μονακό, Ρόμα, Μπεσίκτας, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και Κράσνονταρ!

Οι συγκεκριμένοι σύλλογοι κινδυνεύουν με κυρώσεις ανάλογες εκείνων που υπέστησαν οι δύο προαναφερθέντες ομάδες, δηλαδή με πλαφόν στις μεταγραφικές τους κινήσεις και βέβαια πρόστιμο.

Η επιτροπή οικονομικού σώματος της UEFA κάλεσε τα εφτά κλαμπ να παρουσιάσουν αποδείξεις για την ομαλή οικονομική τους λειτουργία. Επιτελής της UEFA επιβεβαίωσε με δηλώσεις του το θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά τα κλαμπ οφείλουν να αποδείξουν μέσα στον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, ότι λειτουργούν βάσει των κανόνων μας και να παρουσιάσουν απτά στοιχεία για κάθε τους συνδιαλλαγή».

Επίσης, πέντε ακόμα ομάδες και συγκεκριμένα οι Μπούρσασπορ, Κλουζ, Άστρα, Μπούντοσνοστ και Εκράνας, δέχθηκαν προειδοποίηση ότι θα ελεγχθούν, διότι στους προϋπολογισμούς τους παρουσιάζουν πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας. Η επιτροπή θα συνεχίσει τους ελέγχους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει 115 φακέλους, από τους οποίους ενδέχεται να προκύψουν και άλλες περιπτώσεις, σοβαρές και μη.

Το ερωτηματικό που προκύπτει, βέβαια, είναι αν και κατά πόσο αποδεικνύεται αποδοτική η ολοένα και αυξανόμενη ισχύ που λαμβάνει η επιτροπή Financial Fair Play, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι αντιδράσεις από επενδυτές και παράγοντες, οι οποίοι αφήνουν αρκετά υπονοούμενα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η UEFA επιχειρεί να ελέγχει σε όλα τα επίπεδα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μέχρι και να καθορίζει το ποιος θα αγωνίζεται στο Champions League και στο Europa League και ποιος θα σηκώνει τις κούπες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που το ίδιο το οικονομικό της επιτελείο έδωσε στη δημοσιότητα, έχει ένα χρέος της τάξεως των 602 εκατομμυρίων, το οποίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει, όπως πάλι δήλωσε ο Οικονομικός της Διευθυντής και παρόλα αυτά πραγματοποιεί μεταγραφές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δίχως να υπόκειται σε έλεγχο από την επιτροπή Financial Fair Play.

απο το iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου