Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων σε παγκόσμια κλίμακα - Αμείλικτοι οι αριθμοί των στημένων!


Τα στοιχεία που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα και αφορούν τη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων σε παγκόσμια κλίμακα, αν δεν σοκάρουν, τουλάχιστον προκαλούν έντονη ανησυχία αποτυπώνοντας τις διαστάσεις ενός προβλήματος που διαρκώς διογκώνεται.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
 

• Από 60 έως 80 είναι οι χώρες στις οποίες έχουν
εντοπιστεί και έχουν αναφερθεί φαινόμενα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων ανά έτος τα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο John Αbbott, αντιπρόεδρος της Interpol στην Ευρώπη και υπεύθυνος για συνεργασία με τη FIFA για την προστασία της ακεραιότητας του αθλήματος. Ο Abbott ήταν μεταξύ των ομιλητών στο συνέδριο του οργανισμού Soccerex που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου στο Μάντσεστερ.
• Τουλάχιστον 1.500 ποδοσφαιρικοί αγώνες και πολλοί ακόμη από άλλα αθλήματα έχουν αναφερθεί ως ύποπτοι χειραγώγησης από το 2005, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή της Sportradar, της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης και συνεργάζεται με τις αρχές, την UEFA και με εθνικές ομοσπονδίες.

• Περισσότερα από 300 παιχνίδια τον τελευταίο χρόνο θεωρούνται ύποπτα χειραγώγησης σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph που επικαλείται πηγές που σχετίζονται με την ακεραιότητα του αθλήματος.

• Το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και επιβλήθηκαν ποινές σε 19 άτομα για στήσιμο αγώνων.

Αν οι αριθμοί λένε την αλήθεια, αυτοί που έχουν αναλάβει να θεραπεύσουν το ποδόσφαιρο από αυτήν τη σύγχρονη, επιθετική και επικίνδυνη ασθένεια που το μαστίζει περιγράφουν μια κατάσταση πολύπλοκη και διαρκώς εξελισσόμενη.

Στο προαναφερθέν συνέδριο ο John Αbbott υποστήριξε:


«Η αγορά του στοιχήματος είναι από μόνη της χαοτική. Διάφορα κυκλώματα έχουν εισέλθει με σκοπό την απάτη. Έχουμε στοιχεία για οργανωμένα κυκλώματα που δρουν στην Κίνα, τη Ρωσία, τα Βαλκάνια, την Αμερική και την Ιταλία κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια».
Eπίσης τόνισε ότι: «πολλά αθλήματα έχουν χτυπηθεί από το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων αλλά το ποδόσφαιρο βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως με δεύτερο το κρίκετ». Τέλος πρότεινε μια αποτελεσματικότερη νομοθεσία αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ιδανικότερο θα ήταν ένας ενιαίος νόμος για όλα τα κράτη του κόσμου.

Ο διευθυντής της Sportradar, Darren Small, είπε ότι έχουν επισημανθεί περιπτώσεις ποδοσφαιριστών και διαιτητών που μετακινούνται από χώρα σε χώρα με σκοπό να εμπλακούν σε χειραγώγηση αγώνων.

«Ενα τέρας ζει ανάμεσά μας»
Μια διαφορετική διάσταση του φαινομένου έθεσε ο πρόεδρος της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Bruno de Carvalho, που παραβρέθηκε στο συνέδριο. Εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαρκώς εντεινόμενη παρουσία offshore εταιρειών, που ήδη έχουν πάρει την ονομασία «third party ownership». Οι εταιρείες αυτές αποκτούν τα δικαιώματα ποδοσφαιριστών και στη συνέχεια τους διακινούν σε ομάδες. «Πρόκειται για ένα τέρας που ζει ανάμεσά μας. 
 Κάποιες φορές οι ανώνυμοι επενδυτές είναι οι ίδιοι που έχουν στοιχηματικές εταιρείες, με αποτέλεσμα το ρίσκο χειραγώγησης αγώνων να μεγαλώνει» υποστήριξε ο πρόεδρος της πορτογαλικής ομάδας.

Εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του επικεφαλής των ευρωπαϊκών επαγγελματικών ποδοσφαιρικών λιγκών (EPFL), Emanuel Medeiros, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ένας επαγγελματικός σύλλογος στην Ευρώπη, ο οποίος ελέγχεται από κύκλωμα match-fixers το οποίο για να εξασφαλίσει νομιμοφάνεια και ευκολία σε συναλλαγές και προσβάσεις κρύβεται πίσω από εταιρεία που λειτουργεί ως βιτρίνα.

 Πρόσθεσε ότι γνωρίζει τον σύλλογο και ασφαλώς τη χώρα στην οποία εδρεύει, αλλά το μόνο που θέλησε ν’ αποκαλύψει περαιτέρω είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα.

Επίσης, ο Medeiros είπε ότι μόλις πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντάξει στη νομοθεσία τους τη στοιχηματική απάτη ως έγκλημα, κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο.

Στην Ελλάδα από το 2012 η νομοθεσία που αφορά την προσυνεννόηση αγώνων έχει αυστηροποιηθεί. 

Προβλέπει κάθειρξη έως δέκα χρόνια και ανακριτικές πράξεις ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούνται στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, όπως η άρση του τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου.

Την περασμένη Πέμπτη στην Ελβετία συγκεντρώθηκαν οι υπουργοί Αθλητισμού των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να υπογράψουν σύμβαση «για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης στις αθλητικές διοργανώσεις» και την υιοθέτηση της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Στόχος είναι «η πρόληψη, ο εντοπισμός και η επιβολή κυρώσεων σε εθνικό ή διακρατικό επίπεδο για περιπτώσεις χειραγώγησης εθνικών και διεθνών αθλητικών αγώνων» καθώς και «η προώθηση της εθνικής και διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων αρχών».

Πηγή:Έντυπη έκδοση Καθημερινής - ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου