Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Όλοι όσοι ευνοούνται από την πτώση του επιτοκίου του ευρώ


Μόνο οι καταθέτες είναι οι ζημιωμένοι. Δημόσιο, εξαγωγείς, τουρισμός, δανειολήπτες, Χρηματιστήριο αυτοί που ευνοούνται.

Μικρά οφέλη για τους δανειολήπτες και κανένα όφελος για τους καταθέτες είναι η αποκωδικοποίηση του μηνύματος από την
πτώση των επιτοκίων του ευρώ στα ιστορικά χαμηλά του 0,05%.  Για τους καταθέτες είναι προφανές ότι τα επιτόκια που απολάμβαναν θα έχουν μηδενικές αποδόσεις. Το μεγάλο ψαλίδι όμως, θα έρθει στις προθεσμιακές καταθέσεις.
 
Όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το «R», δεν αποκλείουν μέχρι τις αρχές του 2015, οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων να αγγίξουν τα επίπεδα του 1,5%, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη από περίπου 2,4 – 2,5% που είναι σήμερα, 3,5% πέρσι και 5% πριν από δύο χρόνια!
Αυτό μπορεί να δείχνει ότι το κλίμα στην οικονομία αποκαθίσταται, αλλά είναι «απαγορευτικό» το να βγουν τα λεφτά από τα σεντούκια ή να… ξεθαφτούν από τους κήπους και τις αυλές, για επιστρέψουν στις τράπεζες.
 
amario050914
 
Οι επιπτώσεις από την κίνηση Ντράγκι εκτιμάται ότι θα είναι μικρές για τους δανειολήπτες, αφού μόλις το 25% του συνόλου των δανείων προς ιδιώτες βασίζεται στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η μείωση της μηνιαίας δόσης θα είναι της τάξης των 2-3 ευρώ, το μήνα.
 
Καλά θα είναι τα νέα για τις επόμενες απόπειρες εξόδου της χώρας στις αγορές. Η κυβέρνηση σχεδιάζει ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα την έκδοση τριετών ομολόγων και μέχρι τέλος του χρόνου 7ετή έκδοση ύψους 3,5 – 5 δις. ευρώ. Με τη δεκαετία στο 5,8% και το καλό κλίμα που πάει να στηθεί στην ευρωζώνη μετά την κίνηση της ΕΚΤ, οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για βελτίωση στο κόστος πληρωμής τόκων από την πλευρά του Δημοσίου, εξέλιξη που αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό.
 
Με την ανακοίνωση της πτώσης του βασικού επιτοκίου του ευρώ, το κοινό νόμισμα άρχισε να διολισθαίνει με… φόρα στα επίπεδα του 1,30, εξέλιξη η οποία μόνο καλό αναμένεται να κάνει στις εξαγωγές, αλλά και στις επενδύσεις των ξένων από τρίτες χώρες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και βεβαίως το Χ.Α.

 Πηγή:www.reporter.gr


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου