Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Κάντο όπως ο... Beckam


Κάντο όπως ο... Beckam –Το βρετανικό μοντέλο για την επιχειρηματικότητα


Το βρετανικό μοντέλο για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και πώς θα μπορούσε να εφαρμοσθεί στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. 
 
Πώς θα βοηθήσει τις τράπεζες αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 
 
Γράφει ο Κων. Μαράτος.

Η αναθέρμανση της οικονομίας είναι η κύρια προϋπόθεση για την άμεση επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Αν και το μέγεθος της ελληνικής κρίσης είναι σίγουρα πρωτόγνωρο, πολλά από τα επιμέρους προβλήματα που καλούμαστε να
αντιμετωπίσουμε δεν πρωτοεμφανίστηκαν σήμερα. 
Παρόμοια προβλήματα έχουν αντιμετωπίσει οι περισσότερες οικονομίες του κόσμου στο παρελθόν. Σε πολλές χώρες υπάρχουν σε πάγια βάση κανάλια για την τροφοδότηση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Η Βρετανία έχει θεσπίσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσω του οποίου ο κάθε ιδιώτης μπορεί να τοποθετεί τις αποταμιεύσεις του σε βρετανικές επιχειρήσεις.
Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω του θεσμού των Enterprise Investment Schemes (EIS) και των Venture Capital Trusts (VCTs).

Τα EIS επιτρέπουν σε επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μικρές βρετανικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές ανήκουν σε επιλεγμένους και συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ως προς το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, τον χρόνο λειτουργίας, τον κύκλο εργασιών, την κερδοφορία και τον αριθμό εργαζομένων. Ο επενδυτής που θα τοποθετήσει κεφάλαια απολαμβάνει φορολογικά κίνητρα (μειωμένο φορολογικό συντελεστή για τα κεφάλαια που θα τοποθετήσει) με την προϋπόθεση της διακράτησης της επένδυσης για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα (3 έτη).
Ο θεσμός των EIS έχει ορατά και συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις (πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια) αλλά και τους επενδυτές (φορολογικά κίνητρα). Παράλληλα έχει δημιουργήσει και μια εξειδικευμένη αγορά υπηρεσιών με αντικείμενο την ανάλυση και την αξιολόγηση των εταιρειών που είναι επιλέξιμες για EIS.

Τα VCTs είναι επενδυτικές εταιρείες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που επενδύουν σε μικρές, νεοφυείς βρετανικές επιχειρήσεις. Όπως και με τα EIS, παρέχονται φορολογικά κίνητρα στους επενδυτές για τοποθέτηση κεφαλαίων σε VCTs με προϋπόθεση και πάλι τη μακροχρόνια (5 έτη) διακράτηση της επένδυσης. Και αυτός ο θεσμός έχει σαφή οφέλη για τις εταιρείες (άντληση κεφαλαίων) και τους επενδυτές (φορολογικά οφέλη) και επίσης δημιουργεί ένα νέο αντικείμενο εργασιών για πληθώρα επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα, άρα και νέες θέσεις εργασίας.

Η εφαρμογή στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα

Η γενική ιδέα (διευκόλυνση των εταιρειών στην πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια) απαντά στο μεγαλύτερο δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σήμερα.
Ταυτόχρονα όμως προσφέρει και σημαντικότατη βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες δημιουργώντας ένα εναλλακτικό κανάλι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Είναι σαφές από την περιγραφή της κεντρικής ιδέας ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων γίνεται χωρίς ανάληψη επιπλέον ρίσκου από τις τράπεζες.
Το μέτρο θα μπορούσε να σχεδιαστεί έτσι ώστε να επεκταθούν τα κίνητρα με στόχο την προσέλκυση ακόμα και ξένων κεφαλαίων. Είναι κοινή γνώση ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για σειρά κλάδων της οικονομίας μας.
Επιπλέον, η ορθή επιλογή των κλάδων μπορεί να έχει σημαντική συνεισφορά στη διαδικασία αποεπένδυσης των ελληνικων τραπεζών από τις μη κύριες (non core) συμμετοχές τους. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα «καθάριζαν» τους ισολογισμούς τους και θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στο κύριο αντικείμενό τους.

Τα κριτήρια επιλογής θα μπορούσαν να συνδεθούν ακόμα και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από τις επιλεγόμενες εταιρείες, βοηθώντας έτσι στο σημαντικότατο -οικονομικά και κοινωνικά- στόχο της μείωσης της ανεργίας.
Και σε δεύτερο όμως βαθμό, η επιτυχημένη εισαγωγή ενός παρόμοιου θεσμού θα δημιουργούσε νέο αντικείμενο για τράπεζες και άλλες εταιρείες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα, νέες θέσεις εργασίας και νέα δυναμική.

Τα EIS και τα VCTs είναι επενδυτικές επιλογές που τρέχουν με μεγάλη επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία και έχουν αγκαλιαστεί τόσο από τις εταιρείες όσο και από τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς (καθώς η ελάχιστη επένδυση είναι συνήθως της τάξεως των 5.000-10.000 στερλίνων) επενδυτές - αποταμιευτές. Σημαντικός παράγοντας που τις έχει καταστήσει τόσο ελκυστικές είναι οι απλούστατες διαδικασίες έγκρισης και επένδυσης.

* Κωνσταντίνος Μ. Μαράτος, CFA. Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εργάζεται ως ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στο Λονδίνο.
 Οι απόψεις είναι προσωπικές.

απο το euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου