Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Καυτή σεζόν στα δικαστήρια, με υποθέσεις-φωτιά και VIP κατηγορούμενους στο εδώλιο


Μεγάλες δίκες με πρωταγωνιστές πρόσωπα της πολιτικής και της οικονομικής ζωής της χώρας αρχίζουν ή συνεχίζονται το νέο δικαστικό έτος, το οποίο ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου. Ποτέ άλλοτε στα ακροατήρια των δικαστηρίων δεν συγκεντρώθηκαν τόσο ηχηρά ονόματα, τα οποία τους ερχόμενους μήνες θα δικάζονται σε διπλανές αίθουσες.
Υπάρχουν ωστόσο δύο ακροατήρια που, εάν συγκροτηθούν (τις προσεχείς εβδομάδες θα έχουν οριστικοποιηθεί γι' αυτό οι αποφάσεις των δικαστικών Αρχών), θα συγκεντρώσουν τα βλέμματα του ελληνικού και του διεθνούς Τύπου για
διαφορετικούς αλλά εξίσου σημαντικούς λόγους. Από τη μια, η υπόθεση της Χρυσής Αυγής με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος υπόλογη για το κακούργημα της ένταξης και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και, από την άλλη, το σκάνδαλο της «λίστας Λαγκάρντ», που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα οδηγήσει στη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου, 25 χρόνια μετά την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Παράλληλα, «τρέχουν» οι δίκες για τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ αναμένεται να αρχίσουν και τα ακροατήρια για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, καθώς και της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου.


Ο αρχηγός, οι βουλευτές και πενήντα απλά  μέλη της Χρυσής Αυγής στην (πιο) μεγάλη μάχη του Τριμελούς Εφετείου!

Ενας αρχηγός κόμματος και ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του, καθώς και περίπου 50 απλά μέλη βρίσκονται ένα βήμα πριν από το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Λίγο πριν ή λίγο μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, εκτός απροόπτου, θα αρχίσει μία από τις μεγαλύτερες δίκες που έχουν πραγματοποιηθεί στα δικαστικά χρονικά της χώρας. Τότε θα συμπληρώνονται 15 μήνες από την έναρξη της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση.
Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, 17 βουλευτές που εκλέχθηκαν με το κόμμα του και ακόμα 50 κατηγορούμενοι ως συμμετέχοντες σε επιθέσεις που σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναμένεται να λογοδοτήσουν ενώπιον των εφετών που θα κληθούν να δικάσουν την υπόθεση.

Συνολικά, οι κατηγορούμενοι, οι δικηγόροι και οι μάρτυρες της υπόθεσης θα ξεπεράσουν τους 500 και πλέον οι δικαστικές Αρχές αναζητούν χώρο για να στεγάσει τη δίκη! Στο Εφετείο της Αθήνας δεν υπάρχει κατάλληλη αίθουσα που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ενώ στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού πραγματοποιούνται τα ακροατήρια που αφορούν τη δράση της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Προς το παρόν προκρίνονται δύο λύσεις, είτε η δημιουργία μίας πρόσθετης αίθουσας πίσω από το Εφετείο της Αθήνας είτε η αξιοποίηση χώρων των ολυμπιακών ακινήτων που θα μπορούσαν να στεγάσουν μία τόσο μεγάλη δίκη, η οποία θα συγκεντρώσει πλήθος παραγόντων αλλά και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο.

Και αυτό διότι είναι πρωτοφανές όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως να δικάζονται στελέχη και μέλη κοινοβουλευτικού κόμματος για εγκληματική δράση, και μάλιστα στα πρότυπα ναζιστικής οργάνωσης.
Η δικαστική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή άρχισε στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον προφυλακισμένο Γιώργο Ρουπακιά, μετά τη διαβίβαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φακέλου με 33 υποθέσεις που σχετίζονταν με τη Χρυσή Αυγή.
Από τότε έως και σήμερα ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ακόμα οκτώ βουλευτές έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, ενώ συνολικά οι προφυλακίσεις για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχονται περίπου στις 30. Πρόσφατα, ωστόσο, διατάχθηκε η πρώτη αποφυλάκιση, αυτή του βουλευτή Αρτέμη Ματθαιόπουλου. Στη δικογραφία της υπόθεσης η οποία αριθμεί χιλιάδες σελίδες, περιλαμβάνονται τα ονόματα 78 κατηγορουμένων και πάνω από 200 μαρτυρίες, μεταξύ των οποίων και εκείνες από πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία είτε ως προστατευόμενοι μάρτυρες είτε επωνύμως έχουν αναφερθεί στον τρόπο δράσης και το καθεστώς λειτουργίας του κόμματος.
Η μεγάλη μάχη ωστόσο σχετικά με το εάν στοιχειοθετείται ή όχι η κατηγορία αναμένεται να δοθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Και αυτό διότι οι κατηγορούμενοι βουλευτές ουδέποτε αποδέχθηκαν την ποινική διάσταση των αξιόποινων πράξεων που συνθέτουν το κατηγορητήριο. Από την αρχή της ανάκρισης και έως σήμερα κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη και δηλώνουν θύματα πολιτικής σκευωρίας.


Το ειδικό θα στηθεί και πάλι έπειτα από 25 χρόνια για Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή
Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ή λίγες εβδομάδες νωρίτερα αναμένεται να συγκροτηθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια το ειδικό δικαστήριο προκειμένου να δικάσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τρία συγγενικά του πρόσωπα για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»! Η τελική απόφαση για το εάν θα παραπεμφθούν ο πρώην υπουργός και οι συγγενείς του ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου αναμένεται να ληφθεί εντός του Σεπτεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, το οποίο θα εκδώσει για την υπόθεση αμετάκλητο βούλευμα. Ηδη προ μερικών εβδομάδων ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας πρότεινε προς το δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου για δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος).

Οι υπόλοιποι

Μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη ως συμμέτοχοι στις πράξεις του η πρώτη εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Συκιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγος της εξαδέλφης του Μαρίνας Παπακωνσταντίνου).

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορείται ότι όχι μόνο διέγραψε τα ονόματα των τριών συγγενικών προσώπων από τη «λίστα Λαγκάρντ» που του παρέδωσαν οι γαλλικές Αρχές, αλλά ότι, ταυτόχρονα, δεν διέταξε και τον απαιτούμενο έλεγχο για τα μέλη της οικογένειάς του, με αποτέλεσμα τη ζημία του Δημοσίου. Από την άλλη, οι συγγενείς του κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύτηκαν την οικογενειακή σχέση μαζί του προκειμένου να μη λογοδοτήσουν στις ελληνικές φορολογικές Αρχές. Τα στοιχεία της λίστας τα οποία διεγράφησαν αφορούσαν λογαριασμό ύψους 1.222.335 δολαρίων της Ελένης Παπακωνσταντίνου και του συζύγου της, καθώς και έναν λογαριασμό του Ανδρέα Ρωσσώνη, ο οποίος είχε κλείσει από το 2005 και χρήματα σε αυτόν είχαν μεταφερθεί στην Ελλάδα με βάση τον νόμο Αλαγοσκούφη περί επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Επισημαίνεται ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί οριστικά εάν θα συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο και, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, το βούλευμα που θα εκδοθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο είναι αμετάκλητο. Σε 10 ημέρες από την έκδοσή του επιδίδεται στους κατηγορουμένους και τον πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής κληρώνει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας 13 τακτικά μέλη και έξι αναπληρωματικά για τη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου. Πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου είναι ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, ο οποίος μέσα σε 60 ημέρες από την επίδοση του πρακτικού της κλήρωσης των μελών της σύνθεσης πρέπει να ορίσει δικάσιμο. Επομένως, εάν το βούλευμα εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου και εφόσον αποφασίσει τη συγκρότηση του δικαστηρίου, τότε το αργότερο έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει προσδιοριστεί η έναρξη της δίκης.



Ακης και Βίκυ, μέρος δεύτερο

Εντός του νέου δικαστικού έτους αναμένεται να αρχίσει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, που θα δικάσει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, της κόρης του Αρετής Τσοχατζοπούλου και των υπόλοιπων συγκατηγορουμένων τους.
Ο πρώην υπουργός δικάζεται για τις «χρυσές μίζες» για την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1. Σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο του επέβαλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 20 ετών κάθειρξη χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας Γιάννη Σμπώκου, καθώς και του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού ΕΡΜΗΣ ΙΙ, καθώς και η δίκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη, για την προμήθεια των TOR-M1.

Στο μεταξύ, έως τα Χριστούγεννα και αφού θα έχει προηγηθεί η έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος, αναμένεται να προσδιοριστεί και η έναρξη της μεγάλης δίκης, με τουλάχιστον 35 κατηγορουμένους, για την προμήθεια των υποβρυχίων. Στο εδώλιο θα βρίσκονται -εκτός απροόπτου- γνωστά ονόματα, όπως οι αντιπρόσωποι εταιριών όπλων Αλέξανδρος Αβατάγγελος και Παναγιώτης Ευσταθίου, ο Γιάννης Μπέλτσιος, δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς κ.ά.


Το Βατοπαίδι και το σκάνδαλο Siemens (χωρίς τους Χριστοφοράκο - Καραβέλα)

Δύο σκάνδαλα που απασχόλησαν επί μακρόν την κοινή γνώμη αναμένεται -επιτέλους- να φτάσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, έπειτα από μία μακρά ανακριτική και δικαστική πορεία. Πρόκειται για την υπόθεση της Siemens και την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η ειδική εφέτης ανακρίτρια που χειρίστηκε από το 2009 την ανάκριση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens Μαρία Νικολακέα ολοκληρώνει την ανάκριση και οι υποθέσεις που χειρίστηκε, όπως η προμήθεια των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ (σύμβαση 8002/1997) και του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, οδεύουν προς το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα αποφανθεί ποιοι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας και πότε θα αρχίσουν οι πολύκροτες δίκες για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων». Απόντες έως και σήμερα από τη δικαστική έρευνα, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία, και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της εταιρίας Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος από το 2009 παραμένει... άφαντος. Το μόνο σκέλος του σκανδάλου της Siemens που έχει φτάσει στο ακροατήριο είναι αυτό που αφορά τον πρώην υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Τάσο Μαντέλη, υπόθεση της οποίας η εκδίκαση έχει αρχίσει από τον Νοέμβριο του 2013 και θα συνεχιστεί και το νέο δικαστικό έτος.

Εντός του νέου δικαστικού έτους αναμένεται να προσδιοριστεί και η έναρξη της δίκης για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, καθώς το ζήτημα βρίσκεται στον Αρειο Πάγο. Για την υπόθεση ασκήθηκε αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος που έστελνε στο εδώλιο 14 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων τον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, καθώς και τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη. Η οριστική απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται εντός του νέου δικαστικού έτους, όπου θα κριθεί οριστικά ποιοι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Και τα στημένα της μπάλας με δήμαρχο Μπέο και Μάκη

Με περισσότερους από 150 κατηγορουμένους, τον Σεπτέμβριο αναμένονται η έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος και ο προσδιορισμός της ημερομηνίας έναρξης της μεγάλης δίκης για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Από το 2011 που ξέσπασε η υπόθεση, με βασικούς κατηγορουμένους τον Γιώργο Τσακογιάννη, τον Αχιλλέα Μπέο (που έχει εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές δήμαρχος Βόλου) και τον Μάκη Ψωμιάδη, μόνο η δίκη του τελευταίου έχει πραγματοποιηθεί, καθώς η δικογραφία για το σκέλος που αφορούσε τον άλλοτε σκιώδη παράγοντα του ποδοσφαίρου διαχωρίστηκε. Πλέον, αναμένεται και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι να κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

απο τη dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου