Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Business με το θάνατο: Όπλα 56,6 δισ. εξάγουν ΗΠΑ και Ρωσία


Στον ασύλληπτο τζίρο της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, όπως αποκαλείται κομψά η παραγωγή οπλικών συστημάτων, οι αριθμοί ζαλίζουν. Κάθε χρόνο δαπανώνται πολλές δεκάδες δισ. δολάρια -προκειμένου να αγοραστούν όπλα από τα κράτη- και αρκετές εκατοντάδες ακόμη για το λαθρεμπόριο τους.
Σε αυτό το χορό της ζωής και του θανάτου τη πρώτη θέση κρατούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία οι οποίες μόνο από τις εξαγωγές τους (χωρίς να υπολογίζεται η εγχώρια ζήτηση) εισπράττουν το ποσό των
56,6 δισ. δολαρίων, όπως τουλάχιστον έγινε το 2013.
Η έρευνα και η καταγραφή ανήκει στο Business Insider που μάλιστα δινει σαφές προβάδισμα ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία.
Ινδία ο μεγαλύτερος εισαγωγέας
Όσο κι αν φάινεται απίθανο, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας είναι η Ινδία με αγορές ύψους 15,5 δισ. από τα οποία τα 13,6 καταλήγουν στη Ρωσία. Η Τουρκία αποτελεί τον καλύτερο πελάτη της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ με αγορές 2,28 δισ. δολαρίων. Συνολικά αγορές άνω του 1 δισ. είχαν για το 2013 μετά την Τουρκία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ κατά τι υπολείπεται η Σαουδική Αραβία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 37η θέση μεταξύ συνολικά 59 κρατών που έχουν ως αποκλειστικό προμηθευτή τις ΗΠΑ με δαπάνη 19,61 εκατομμυρίων ευρώ. Προφανώς η θέση αυτή οφείλεται στην οικονομική κρίση που έχει παγώσει όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.
Η Κίνα αγοράζει μόνον από Ρωσία
Η Κίνα αγοράζει όπλα μόνον από τη Ρωσία, όταν φυσικά δεν τα κατασκευάζει η ίδια, καθώς έχει πλέον μια από τις ισχυρότερες αμυντικές βιομηχανίες στον κόσμο. Συνολικά, το 2013 δαπάνησε για αγορές το ποσό των τριών και κάτι δισ., ενώ το ένα δισ. ξεπερνούν επίσης η Αλγερία, το Βιετνάμ η Βενεζουέλα και η Συρία.
Και από τις δύο πλευρές αγοράζουν όπλα συνολικά 15 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Βασικός αγοραστής, όπως προσημειώθηκε είναι η Ινδία με 15,5 δισ. και ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά ΕΜιράτα με 4 δις. το Αζερμπαϊτζάν με 2,4 δισ., το Αφγανιστάν με 1,3 δισ., η Αίγυπτος με 1,1 δισ. και το Ιράκ με 1 δισ..
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Business Insider, ο μέσος όρος παραγγελίας κάθε πολεμικού πλοίου ανέρχεται στο ποσό των 2 δισ., και κάθε αεροσκάφους στα 350 εκατομμύρια δολάρια.
Να σημειωθεί επίσης πως εκτός από την Κίνα, μεγάλοι παραγωγοί όπλων είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία αλλά και η Ιταλία.

απο το koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου