Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Οι επικρατέστεροι για τις πέντε αντιδημαρχίες Μπουτάρη

Πέντε αναμένεται να είναι τελικά οι αντιδημαρχίες της νέας διοίκησης του κ. Γιάννη Μπουτάρη στο δήμο Θεσσαλονίκης αντί των οχτώ που υπάρχουν σήμερα.

Η μείωση των αντιδημαρχιών είναι αναμενόμενη, καθώς ο ίδιος ο δήμαρχος είχε κάνει σαφείς αναφορές σ’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως αναμενόμενη είναι και η μάχη του παρασκηνίου για τη διεκδίκηση των συγκεκριμένων θέσεων.

Η ανακοίνωση του νέου
διοικητικού σχήματος Μπουτάρη αναμένεται να γίνει τις ημέρες αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη.
Έτσι θα μπει κι ένα τέλος στην αγωνία των στελεχών της «Πρωτοβουλίας», που έχουν βλέψεις για την κατάληψη μιας θέσης.

Ο δήμαρχος, αν και είχε στόχο να κάνει πολλές συζητήσεις με τα «επιφανή» στελέχη της παράταξής του, τελικά περιορίστηκε σε μετρημένες στα δάχτυλα συναντήσεις και σε γενικόλογες (από όσα μάθαμε) συζητήσεις για την πορεία της διοίκησης την επόμενη πενταετία.

Οι επικρατέστεροι
Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις ευθύνης (που είναι και οι πλέον προβεβλημένες) φαίνεται να περιορίζονται κατά τρεις, τα… κουκιά είναι μάλλον μετρημένα. Ο κ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος αναμένεται να είναι εκ νέου πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, καθώς η πρώτη θητεία του κρίνεται από τους περισσότερους επιτυχημένη, ενώ ο κ. Ανδρέας Κουράκης (της πάλαι ποτέ τρόικας), όπως και ο κ. Χασδάι Καπόν αναμένεται να παραμείνουν σε θέση αντιδημάρχου.

Το ίδιο ισχύει και με τον κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος είναι άγνωστο εάν θα παραμείνει και αναπληρωτής δημάρχου, χωρίς όμως αυτό να έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο τίτλος μπορεί να είναι «πομπώδης», αλλά το περιεχόμενό του αποδείχτηκε… άνθρακας.

Οι φήμες που κυκλοφορούν ότι ο κ. Καπόν θα είναι ο επόμενος αναπληρωτής του κ. Μπουτάρη προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται, καθώς υπάρχουν κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και οι πάντα εύθραυστες ισορροπίες που θα πρέπει να τηρηθούν εντός της διοικούσας παράταξης.

Ο κ. Ζέρβας για παράδειγμα στο διάστημα που ορίστηκε αναπληρωτής του δημάρχου κράτησε χαμηλά την… μπάλα, δε δημιούργησε θέματα και αναπλήρωνε το δήμαρχο μόνο σε περιπτώσεις παρουσίας σε διάφορες εκδηλώσεις.
Αν ο επόμενος αναπληρωτής επιλέξει έναν πιο ενεργό ρόλο ή αν ο ίδιος ο δήμαρχος θελήσει να δώσει μεγαλύτερη ισχύ στον τίτλο, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν και η θέση θα γίνει αντικείμενο διεκδίκησης από πολλούς. Είναι άλλωστε γεγονός ότι όταν ανακοινώθηκε ο αναπληρωτής όλοι είχαν σπεύσει τότε να κάνουν λόγο για «δαχτυλίδι Μπουτάρη», στην πορεία όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά.

Θέση αντιδημάρχου αναμένεται να έχει και ο κ. Θανάσης Παππάς, όπως και η κ. Καλυψώ Γούλα, ενώ στους κυριότερους άλλους διεκδικητές εντάσσεται και η κ. Μαρία Πασχαλίδου, με την οποία μπορεί οι σχέσεις του δημάρχου να μην είναι οι καλύτερες δυνατές, ωστόσο υπάρχει και η δυναμική των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, όπου η κ. Πασχαλίδου τα πήγε πολύ καλά.

Σε περίπτωση που η πεντάδα είναι η αναμενόμενη (Κουράκης, Καπόν, Ζέρβας, Παππάς και Γούλα), οι πολιτικές ερμηνείες δεν επιτρέπουν παρερμηνείες… Πλέον είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των κ.κ. Κουράκη και Καπόν δεν είναι οι καλύτερες (πολιτικά πάντα) και με δεδομένη την «ανεξάρτητη» πορεία του κ. Ζέρβα, γίνεται φανερό πως η πλάστιγγα Μπουτάρη γέρνει περισσότερο προς τους λεγόμενους «τεχνοκράτες» παρά προς τους λεγόμενους «ιδρυτικούς», τουλάχιστον σε επίπεδο θέσεων διοίκησης. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν και στελέχη της «Πρωτοβουλίας», στους περισσότερους έγινε αντιληπτό ότι ο κ. Καπόν είχε στενή συνεργασία με τους κ.κ. Παππά και Γούλα στις εκλογές…
Η πίεση του χρόνου και οι 1.200 υπογραφές την ημέρα
Ο δήμαρχος έχει στα χέρια του μια σειρά από εισηγήσεις όχι μόνο των «κορυφαίων» στελεχών της «Πρωτοβουλίας», αλλά πολλών υποψηφίων με την παράταξη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές (όπως είχε ζητήσει και ο ίδιος, βάζοντας όριο ως τις 18 Αυγούστου) για τη διοίκηση της επόμενης πενταετίας στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Τι υιοθετεί από αυτές τις εισηγήσεις και τι όχι μένει να το δούμε στις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις του και στη στελέχωση της νέας διοίκησης.
 Το δημοτικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεσή του θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες της παρούσας διοίκησης.

Γι’ αυτό εξάλλου, μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα έχει μπει εμβόλιμα άλλη μια συνεδρίαση αύριο, ώστε να κλείσουν μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δήμο. Τα συγκεκριμένα αιτήματα απαίτησαν πολλές συνεδριάσεις το φετινό καλοκαίρι, αφού ήταν εκατοντάδες και με τη συνεδρίαση της Τετάρτης θα έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν μέχρι τις 14 Αυγούστου 2014. Τα επόμενα θα πάνε για τις συνεδριάσεις της νέας Οικονομικής Επιτροπής. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών «καίει» πάρα πολλούς πολίτες, καθώς αφορά χρέη από 200 ευρώ μέχρι και χιλιάδες ευρώ από πρόστιμα, κλήσεις, τέλη κτλ.

Γι’ αυτό εξάλλου είναι επείγον να ανακοινωθεί και το νέο προεδρείο της Οικονομικής Επιτροπής, όπως και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ή του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά κυρίως οι νέοι αντιδήμαρχοι. Οι δημαιρεσίες για τα προεδρεία θα γίνουν στις 7 Σεπτεμβρίου, όμως οι αντιδήμαρχοι αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίτερα, διότι από την 1η Σεπτεμβρίου εφόσον δεν υπάρχουν αντιδήμαρχοι, οι υφιστάμενοι δε θα μπορούν να υπογράψουν και ο κ. Μπουτάρης θα πρέπει να υποχρεωθεί στη βάσανο των περίπου 1.200 υπογραφών ημερησίως αναπληρώνοντας το… κενό του διοικητικού σχήματός του.
 Επίσης, χωρίς αντιδημάρχους δεν μπορεί να συνεδριάσει ούτε η Εκτελεστική Επιτροπή (δήμαρχος και αντιδήμαρχοι), συνεπώς ουσιαστικά δε θα λειτουργεί σε επίπεδο διοίκησης ο δήμος στο σύνολό του.

απο το voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου