Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Goldman Sachs: Πόσο θα πλήξει τις ελληνικές τράπεζες ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας

Στη λίστα και οι Τράπεζα Πειραιώς και Εurobank

Περιορισμένος ο κίνδυνος αλλά θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν άμεσα τις στρατηγικές τους, λένε οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας...


Τα 211 δισ. δολάρια αγγίζει η συνολική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία, κι ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης και εξάπλωσης της κρίσης είναι περιορισμένος, πολλές τράπεζες αναμένεται να
αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους στις συγκεκριμένες χώρες, λέει η Goldman σε σημερινή ανάλυσή της.

Στη λίστα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν έκθεση στην ουκρανική αγορά βρίσκονται και δύο ελληνικές. Πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς και τη Εurobank.

Όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, η Πειραιώς διαθέτει 200 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 100 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις ενώ η Eurobank έχει 300 εκατ. δάνεια και 200 εκατ. καταθέσεις. Και οι δύο δεν έχουν έκθεση σε Ρωσία και Πορτογαλία. Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά έχουν υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία δ' τριμήνου του 2013.


Συγκεκριμένα:


Όπως εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, το ύψος των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που βρίσκεται σε ρώσικα και ουκρανικά "χέρια" είναι μικρό σε απόλυτα μεγέθη, συγκεντρωμένο σε έναν περιορισμένο αριθμό τραπεζών (RBI, SG, UCG, OTP και Nordea), ενώ η γεωγραφική διαφοροποίηση (αφού η ρωσική και η ουκρανική έκθεση είναι κάτω από 5% των δανείων για το σύνολο σχεδόν των τραπεζών) περιορίζει τις αρνητικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να μεταβάλλουν τις στρατηγικές και είναι πιθανό πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες να επανεκτιμήσουν την ανάπτυξη ή και την παρουσία τους σε Ουκρανία και Ρωσία.

Αυτό, σύμφωνα με την Goldman, συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους: Η εμφάνιση πιστωτικών κινδύνων παραμένει η βασική ανησυχία, όμως μετά την υπόθεση της ΒNP και τον διακανονισμό των  8,9 δισ. με το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούνιο, ο φόβος των ευρωπαϊκών τραπεζών» είναι η -έστω και ακούσια- μη συμμόρφωση με τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που θα τις έθετε σε κίνδυνο υψηλών προστίμων.
"Για το λόγο αυτό αναμένουμε οι αντιδράσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων να είναι άμεσες", επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το συνολικό ποσό που έχουν στη Ρωσία οι ευρωπαϊκές τράπεζες φθάνει τα 186 δισ. δολ.  και τα 25 δισ. στην Ουκρανία.
Συγκριτικά, η έκθεση τους στην Πορτογαλία ανέρχεται σε 136 δισ.

Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία ως ποσοστό του ΑΕΠ των οικονομιών της ζώνης του ευρώ
Οι εξαγωγές των χωρών της Βαλτικής προς τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 7% του ΑΕΠ.
Αντίστοιχα οι εξαγωγές Σλοβακίας, Φινλανδίας και Σλοβενίας ​​αντιπροσωπεύουν το 2% -3%?,ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της Ευρωζώνης είναι λιγότερο εκτεθειμένο.

Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία και την Κύπρο έχουν τη μικρότερη έκθεση με ποσοστό της τάξης του 0,18%.



Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου