Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

EBZ: Πέρασε η πρόταση της Kantor

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αποφάσισε σε συνεδρίασή του να τερματιστεί η λειτουργία των δύο μονάδων της εταιρείας σε Σέρρες και στην Ορεστιάδα, αποδεχόμενο την
πρόταση της εταιρείας συμβούλων Kantor που κατατέθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του βιομηχανικού ομίλου που βαρύνεται με δανειακές υποχρεώσεις 130 εκατ. ευρώ

Η εν πολλοίς αναμενόμενη απόφαση είναι το αποτέλεσμα δύο διαγωνισμών για την πώληση της ΕΒΖ οι οποίοι δεν τελεσφόρησαν, με αποτέλεσμα η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία έχει περάσει ο έλεγχος της βιομηχανίας (ελέγχει ποσοστό 82% του μετοχικού κεφαλαίου) να προχωρήσει στην εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της ΕΒΖ, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η εγχώρια τευτλοκαλλιέργεια δεν επαρκεί για να παραμείνουν σε λειτουργία το σύνολο των μονάδων της ΕΒΖ και ότι πλέον η παραγωγή γίνεται σε μη ανταγωνιστικές τιμές, ενώ η άρσης των ποσοστώσεων από το 2017 αναπόφευκτα θα πίεζε ακόμη χαμηλότερα τις τιμές.

Με βάση τη μελέτη της Kantor από την αναστολή λειτουργίας των δύο μονάδων εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν κεφάλαια 4 εκατ. ευρώ από την αλλαγή χρήσης της καύσιμης ύλης, καθώς το μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενο φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί με υγροποιημένο αέριο, η τιμή του οποίου είναι πιο χαμηλή και επιπλέον 2 εκατ. ευρώ από την μείωση του μισθολογικού κόστους. Στην ΕΒΖ σήμερα το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε 259 εργαζομένους για τους οποίους θα ληφθεί μέρισμα παροχής κινήτρων για αποχώρηση.

Σημειώνεται πως σε λειτουργία θα παραμείνει μόνον η μονάδα της εταιρείας στο Πλατύ Ημαθίας καθώς είχε προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια το κλείσιμο των ζαχαρουργείων σε Ξάνθη και Λάρισα.

Η απόφαση ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων της εταιρείας που σχεδιάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Μόλις προ ημερών ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τη διάσωση της ΕΒΖ, αναφέροντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμιά περίπτωση δεν αναγνωρίζει τέτοια τετελεσμένα και τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε όλες εκείνες τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για να αποτραπεί το καταστροφικό κλείσιμο των δυο εργοστασίων της ΕΒΖ”.

capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου