Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Πρωθυπουργός και αρχιμανδρίτης


Ο Κώστας Καίσαρης διαβάζει τον φάκελλο της νέας "εγκληματικής οργάνωσης" στο ποδόσφαιρο. Την ενδεχόμενη εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά, τη θέση του μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ και προσπαθεί να βγάλει κάποια πρώτα συμπεράσματα


Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου, ή για στρακαστρούκα (όπως τα περιβόητα "στημένα" προ διετίας);
Το τι θα προκύψει από τη νέα "εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο" και τους
"εννέα υπόπτους" θα το βρει τελικά η υπηρεσία.
Δηλαδή η δικαιοσύνη.
Που θεωρητικά είναι τυφλή, αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι συνέχεια με το στόμα ανοιχτό.

Μιλάει, εξ ου και οι διαρροές.
Ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι αυτοί που βιάζονται. Δικηγόροι γίνονται δικαστές και κάνουν δηλώσεις ότι "επίκεινται συλλήψεις". Ρεπορτάζ ειδικευμένων συντακτών αναφέρουν ότι "υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν εισηγηθεί στον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει "πολιτικές πρωτοβουλίες".

Τι να κάνει ο Πρωθυπουργός δηλαδή, ενώ η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη; Παρέμβαση στον αθλητικό εισαγγελέα κ. Κορρέα, που την χειρίζεται;
Παράλληλα ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ δηλώνει ότι η εισαγγελική πρόταση σε ό,τι αφορά τον Βαγγέλη Μαρινάκη "είναι έωλη και αβάσιμη".

Να πάρουμε, όμως, όπως λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις τα πράγματα από την αρχή.
Το σχετικό κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από τον Φεβρουάριο του 2012 όταν ανατινάχθηκε στην Καλαμάτα ο φούρνος του (τότε) διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα.
 Στην κατάθεσή του ο Κωνσταντινέας αναφέρει δυο αξιωματούχους της ΕΠΟ ότι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του προκειμένου να τον επηρεάσουν για το παιχνίδι Σκόντα Ξάνθης-Ολυμπιακού, που είχε οριστεί να σφυρίξει. Και ήταν το τελευταίο στην καριέρα του.
Με την απορία σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις να είναι εύλογη: Γιατί ο Κωνσταντινέας δεν κατήγγειλε ευθύς εξ' αρχής τις πιέσεις που δέχθηκε αλλά το έκανε αυτό εκ των υστέρων; Με αυτή την αφορμή έγινε το άνοιγμα των τηλεφώνων. Ωστόσο αντί να προκύψουν ευρήματα για την συγκεκριμένη υπόθεση, προέκυψαν άλλες νέες.
Άλλα δηλαδή περίμεναν να ακούσουν και άλλα άκουσαν.

 Όπως για τα πλέι-οφ της Β Εθνικής της περιόδου 2011-12, όταν είχε κερδίσει την άνοδο στη σουπερλίγκ ο Πλατανιάς σε βάρος της Παναχαϊκής.
Με τον κ. Κορρέα να εντάσσει σε αυτή την δικογραφία όλες τις εκκρεμείς ποδοσφαιρικές υποθέσεις, όπως τους φερόμενους σαν στημένους πίνακες διαιτησίας, και καταγγελία για δωροδοκία στις εκλογές της ΕΠΣ Δράμας.

Κάνοντας ένα παραλληλισμό μπορούμε να πούμε ότι η Δικαιοσύνη στην υπόθεση των "στημένων" βιάστηκε και έπεσε έξω. Όταν οδηγούνταν π.χ στον ανακριτή με χειροπέδες ο προπονητής Ν. Παντέλης, ή ο παράγοντας του Πανιωνίου N. Ζαμάνης, για να αποδει8χθεί τελικά ότι δεν είχαν καμιά απολύτως σχέση.
Όταν είχε προφυλακισθεί ο Σταύρος Ψωμιάδης, που αθωώθηκε πανηγυρικά όπως και ο προπονητής Παπακώστας.

Στη νέα "εγκληματική οργάνωση" ο κ. Κορρέας δεν βιάζεται.
Ψάχνει εδώ και δυο χρόνια, χωρίς όμως να μπορέσει να τεκμηριώσει και να θεμελιώσει συγκεκριμένες κατηγορίες.
 Γι αυτό και οι εννιά, κατ' αρχήν, εμπλεκόμενοι καλούνται να καταθέσουν σαν ύποπτοι.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα.
Αφού δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία εδώ και δυο χρόνια, θα βρεθούν στον επόμενο μήνα.
Μέχρι, δηλαδή, τις 20 Αυγούστου που έχουν πάρει προθεσμία για να καταθέσουν; Αντικειμενικοί παρατηρητές που έχουν διαβάσει τα στοιχεία της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι προκύπτουν, από τα ευρήματα των συνομιλιών, πλημμεληματικές παραβάσεις.
Όχι όμως και κακουργήματα και ειδικότερα της απόπειρας ανθρωποκτονίας (σχετικά με τον φούρνο του Κωνσταντινέα) και για το οποίο άλλωστε έγινε δεκτό το αίτημα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου.
Στον φάκελλο, άλλωστε, έχουν συμπεριληφθεί αρκετές συνομιλίες, εντελώς καφενειακού χαρακτήρα, όπως κάποιου παράγοντα που ζητάει από αξιωματικό της Τροχαίας να μεριμνήσει για να δοθεί πίσω το δίπλωμα που είχε αφαιρεθεί από τον κάτοχό του, ύστερα από έλεγχο αλκοτέστ.

Ταυτόχρονα υπάρχουν διαρροές που αναφέρουν ότι υπάρχει πολύ υλικό που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας και ότι οι εμπλεκόμενοι, τελικά, μπορεί να φτάσουν μέχρι τους πενήντα! Λέγεται ότι εμπλέκονται οι μισές ομάδες της σουπερλίγκ αλλά και όλη σχεδόν η φουτμπολίγκ. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά και η υπόθεση μπαίνει σε άλλη βάση.

Όλα αυτά από τον Σεπτέμβριο, ενώ αντικείμενο συζήτησης στην ποδοσφαιρική πιάτσα είναι το ενδεχόμενο παραιτήσεων. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπλεκόμενους από τον χώρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.
Κατά πόσο δηλαδή, κάποιοι που έχουν χαρακτηρισθεί "ύποπτοι" να αξιολογήσουν στις προσεχείς ημέρες τους διαιτητές και να συγκροτήσουν τους πίνακες διαιτησίας στα εθνικά πρωταθλήματα (σουπερλίγκ και φουτμπολίγκ).
Τέλος, ενδιαφέρον θα έχει ποια θα είναι η απάντηση που θα δοθεί στην ερώτηση για ποιον λόγο κάποιος χρησιμοποιεί τηλέφωνα που ανήκουν σε Πακιστανούς;

Επειδή όμως και οι κρίνοντες κρίνονται, δυο λόγια για τον κ. Κορρέα.
 Όχι γι αυτή την υπόθεση, αλλά για τον τελικό Ολυμπιακού-Αστέρας Τρίπολης.

Όταν στο ημίχρονο είχαν εισέλθει στα αποδυτήρια των διαιτητών, ο Β. Μαρινάκης και ο Σ. Θεοδωρίδης. Το σχετικό κατηγορητήριο συνιστά "μνημείο": Οι δυο παράγοντας προσπάθησαν να επηρεάσουν τους διαιτητές με αθέμιτα μέσα, λέγοντάς τους: "Μη φοβάστε τίποτα. Παίξτε πενήντα-πενήντα". Πώς είναι δυνατόν, δηλαδή, να στοιχειοθετηθεί κατηγορία όταν κάποιος λέει στον διαιτητή παίξε "πενήντα-πενήντα".
Το δικαστήριο μετά τις καταθέσεις των διαιτητών, απάλλαξε τους δυο παράγοντες του Ολυμπιακού. Με τον κ. Κορρέα, ωστόσο, να ασκεί έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης. Ο καθείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

απο το sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου