Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Όλα τα σενάρια για την συντριβή του Μπόινγκ - Νέο ψυχροπολεμικό θρίλερ


Σύμφωνα με τους φιλορώσους αντάρτες, τους Ουκρανούς αλλά και τον στρατό των ΗΠΑ, το Μπόινγκ χτυπήθηκε από πύραυλο αέρος-εδάφους τύπου Buk, με τους αντάρτες να επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση Ποροσένκο και το Κίεβο αντιστοίχως να κατηγορεί τους αυτονομιστές της περιοχής του Ντόνετσκ όπου και σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα.

Στον τόπο της συντριβής, όπου
κείτονται διασκορπισμένα πολλά πτώματα, δεν υπήρχε χθες το βράδυ κανένα ίχνος επιζώντων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κομμάτια της ατράκτου, ανάμεσα στα οποία η ουρά του αεροπλάνου με το λογότυπο της Malaysia Airlines, καθώς και αποσκευές ήταν διασκορπισμένες σε μια μεγάλη ζώνη γύρω από το χωριό Γρκάμποβε, στην περιοχή του Ντονέτσκ (ανατολική Ουκρανία).

  Και οι 298 επιβαίνοντες είναι νεκροί, οι περισσότεροι εξ αυτών, Ολλανδοί πολίτες.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Το σενάριο να το έριξαν φιλορώσοι
Σύμφωνα με μηνύματα στους ιστότοπους των ανταρτών και με τηλεφωνικές επικοινωνίες που υπεκλάπησαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, το αεροπλάνο μπορεί να κατερρίφθη κατά λάθος από τους αντάρτες, που το πέρασαν για ουκρανικό πολεμικό αεροπλάνο.
Αν ποτέ επιβεβαιωνόταν η υπόθεση αυτή, για την οποία το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη μέσα στο πλαίσιο ενός σφοδρού πολέμου προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, η θέση των αυτονομιστών και του συμμάχου τους, του Βλαντίμιρ Πούτιν, θα εξασθενούσε σημαντικά έναντι της διεθνούς κοινότητας.
Όμως για τον Ρώσο πρόεδρο, η Ουκρανία είναι αυτή που "φέρει την ευθύνη αυτής της τρομερής τραγωδίας".
Ωστόσο, οι ίδιοι οι αντάρτες αναφέρουν ότι δεν είχαν στην κατοχή τους πυραύλους τύπου Buk που θα μπορούσαν να πλήξουν το αεροσκάφος το οποίο πετούσε στα 10 χιλιόμετρα. Ο ηγέτης τους αναφέρει ότι τα βλήματα τους φτάνουν μέχρι τα 4 χιλιόμετρα.

Θεωρία του Russia Today
Μετά την πτώση, το πρακτορείο ειδήσεων Russia Today έδωσε στη δημοσιότητα τη δική του θεωρία. Σύμφωνα λοιπόν με το RT, το Μπόινγκ κατερρίφθη από τους Ουκρανούς οι οποίοι το μπέρδεψαν με αντίστοιχο αεροσκάφος με το οποίο πετούσε ο πρόεδρος Πούτιν.
 Ωστόσο η πληροφορία δεν αναμεταδόθηκε από κανένα άλλο πρακτορείο ειδήσεων και δεν επιβεβαιώθηκε από καμία επίσημη πηγή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Russia Today, το αεροσκάφος του Ρώσου προέδρου είχε ακολουθήσει σχεδόν την ίδια διαδρομή με το Boeing 777, λίγη μόνο ώρα πριν από τη φονική συντριβή.

Τα δύο αεροσκάφη:

  Πηγή η οποία μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ -το οποίο επικαλείται όμως το RT- και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ανέφερε ότι το αεροπλάνο του Πούτιν και το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών ταξίδευαν στον ίδιο αεροδιάδρομο και τα στίγματά τους βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, αλλά με διαφορά μικρής ώρας.

"Βρέθηκαν κοντά στη Βαρσοβία, στα 10.000 πόδια. Το προεδρικό αεροπλάνο ήταν εκεί στις 16:21 (ώρα Μόσχας) και το Μαλαισιανό αεροσκάφος στις 15:44 (ώρα Μόσχας)", ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι τα δύο αεροπλάνα μοιάζουν στην όψη, αφού έχουν παρόμοιο περίγραμμα, διαστάσεις αλλά και χρώματα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αξιωματούχο της ρωσικής αεροπορίας, ο οποίος μίλησε στο Reuters, το επιβατικό αεροπλάνο επρόκειτο να εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο στις 5:20 (τοπική ώρα), αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ.

Η εκδοχή του Ποροσένκο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, χαρακτήρισε τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines ως "τρομοκρατική" επίθεση.
"Η σημερινή τραγωδία έδειξε για μια ακόμη φορά ότι η τρομοκρατία δεν περιορίζεται σε μία τοποθεσία, αλλά αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Και η επιθετικότητα από το εξωτερικό εναντίον της Ουκρανίας δεν αποτελεί μόνο δικό μας πρόβλημα, αλλά απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη και την παγκόσμια ασφάλεια", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και συνετρίβη κοντά στην πόλη Σαχτιόργκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, σε μια περιοχή την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Ομπάμα και Ποροσένκο τόνισαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από τον τόπο της τραγωδίας θα πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία       

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από τον τόπο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία ώστε να τα εξετάσουν οι ερευνητές.

"Ο πρόεδρος Ποροσένκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια που προσφέρουν οι διεθνείς ερευνητές ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή μια ενδελεχούς και με διαφάνεια έρευνας στον τόπο της συντριβής", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια".

"Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από την περιοχή της συντριβής θα πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία μέχρις ότου διεθνείς ερευνητές είναι σε θέση να εξετάσουν όλες τις πτυχές της τραγωδίας".        

Ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης, το πρακτορείο Ιντερφάξ μετάδωσε την πληροφορία ότι το μαύρο κουτί το έχουν στην κατοχή τους οι αντάρτες οι οποίοι από τη δική τους μεριά, ανακοίνωσαν ότι δεν θα παρακωλύσουν τη διεξαγωγή των ερευνών.
Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και της Κριμαίας.

  Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί υπεύθυνο το Κίεβο, διότι ξανάρχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις                               
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε από τη δική του μεριά ότι θεωρεί πως η Ουκρανία φέρει την ευθύνη για την κατάρριψη ενός επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν το Κίεβο δεν είχε αρχίσει εκ νέου στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών.

"Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν υπήρχε σταθερότητα στην περιοχή, ή αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία δεν είχαν ξεκινήσει εκ νέου", είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
"Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία", είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.
"Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε. «Το συμβάν αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο".

Τουλάχιστον 1.000 πόδια πάνω από το τμήμα του εναέριου χώρου της ανατολικής Ουκρανίας που ήταν κλειστό πετούσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, σύμφωνα με την Eurocontrol     
Το μαλαισιανό αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 33.000 ποδών (ή 10 χλμ.), δηλαδή περίπου 1.000 πόδια πάνω από το τμήμα του εναέριου χώρου της χώρας που έχουν κλείσει οι ουκρανικές αρχές, δήλωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για το συντονισμό των πτήσεων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, η Eurocontrol.
"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το αεροσκάφος πετούσε στο επίπεδο πτήσης 330 (περίπου 10.000 μέτρα ή 33.000 πόδια), όταν εξαφανίστηκε από το ραντάρ" ανέφερε η Eurocontrol, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες.
"Ο διάδρομος αυτός είχε κλείσει από τις ουκρανικές αρχές από την επιφάνεια έως το επίπεδο πτήσης 320 (κατά προσέγγιση 32.000 πόδια), αλλά ήταν ανοικτός στο επίπεδο όπου πετούσε το αεροσκάφος", πρόσθεσε η υπηρεσία.
Μετά τη συντριβή, όλος ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας έχει κλείσει, ανεξαρτήτως υψομέτρου, ανέφερε η ανακοίνωση της Eurocontrol.    

Δείτε εδώ σε βίντεο τη στιγμή της συντριβής         

Η αμερικανική κυβέρνηση εικάζει πως το αεροσκάφος της Malaysia Airlines χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος
Τέλος, σε επίθεση με πύραυλο εδάφους-αέρος εικάζει και αξιωματούχος των ΗΠΑ ότι οφείλεται η συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές από ποια περιοχή εκτοξεύτηκε ο πύραυλος, ενώ αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Δείτε πώς κάλυψε το NEWS 247 λεπτό προς λεπτό την τραγωδία

(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, Reuters, Russia Today)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου