Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Φοροδιαφυγή-μαμούθ από το ΙΕΚ ΔΟΜΗ

Σε φοροδιαφυγή μαμούθ, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ (!), φέρεται να εμπλέκεται ο εκπαιδευτικός όμιλος «ΙΕΚ Δομή», όπως διαπιστώθηκε από εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα οι άντρες της Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται 14 άτομα, τα οποία σχετίζονται με τον
Όμιλο είτε ως ιδιοκτήτες, είτε κατέχοντας άλλες θέσεις και κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης (οι οποίοι έχουν μεταξύ τους συγγενικές σχέσεις), ίδρυαν με νομιμοφανείς τρόπους εταιρείες στις οποίες τοποθετούσαν ως διαχειριστές «αχυρανθρώπους», οι οποίοι μάλιστα –στις περισσότερες περιπτώσεις- ήταν υπέργηρα.

Αποκλειστικός σκοπός των εταιρειών αυτών ήταν η διαφημιστική προβολή και η «ενοικίαση» διοικητικού και διδακτικού προσωπικού στις εταιρείες του Ομίλου. Έτσι, το εκπαιδευτήριο απαλλασσόταν από την υποχρέωση καταβολής αφενός ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο του προσωπικού και αφετέρου του αγγελιόσημου για τις διαφημίσεις του Ομίλου.

Από την παραπάνω δράση προέκυψαν οφειλές ύψους 6.000.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τουλάχιστον 100.000 ευρώ προς το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ).

Για να αποφύγουν μάλιστα τις οφειλές, όταν αυτές γίνονταν απαιτητές, οι εταιρείες «βιτρίνες» πτώχευαν με νομιμοφανείς τρόπους, παύοντας την λειτουργία τους και καθιστώντας έτσι αδύνατη την είσπραξη των οφειλομένων, αφού οι «αχυράνθρωποι» δεν είχαν περιουσιακά στοιχεία.

Από τον έλεγχο που έκαναν οι άντρες της Οικονομικής Αστυνομίας στους χώρους του Ομίλου, κατασχέθηκε πλήθος εγγράφων που σχετίζεται με την υπόθεση, ενώ πραγματοποιήθηκε άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και για τα 14 άτομα.

Από την ανάλυση των στοιχείων, για την πλειοψηφία των ατόμων, προέκυψε αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων στους τηρούμενους λογαριασμούς. Αναντιστοιχία η οποία υπερβαίνει συνολικά τα 19.800.000 ευρώ!

απο τη zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου