Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Τουριστικές επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική



Τουριστικές επενδύσεις σε «φιλέτα» γης σ’ έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική, εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, δημιουργώντας παράλληλα 10.000 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας.

Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής, «τρέχουν» ήδη τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες μόλις ολοκληρωθούν θα αλλάξουν τον τουριστικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Η μία μεγάλη επένδυση στη
θέση «Θέρμες Κάνιστρο», στο Παλιούρι Κασσάνδρας, έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της και αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΑτΚ», βρίσκεται στα μπετά.
Αρχικά θα αφορά τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου 640 κλινών και το χροδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωσή του το 2016. Το ύψος της επένδυσης, μόνο για το ξενοδοχείο, υπολογίζεται περί τα 45 – 50 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι η παραπάνω επένδυση με την ονομασία MED SEA HEALTH A.E., υλοποιείται από ξένα επενδυτικά κεφάλαια με τη συμμετοχή Ρώσων μετόχων, και στα πλάνα τους, εκτός από το ξενοδοχείο, περιλαμβάνονται επίσης η δημιουργία ενός χωριού με 150 παραθεριστικές κατοικίες και μιας μαρίνας σκαφών αναψυχής 90 θέσεων. Σ' ό,τι αφορά το συνολικό ύψος της επένδυσης, αναμένεται να εκτοξευθεί στα 150 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο στο οποίο γίνεται η επένδυση, καθώς στο οικόπεδο έχουν εντοπιστεί θερμά νερά.

Oaktree και ΣΑΝΗ ΑΕ

Το αμερικανικό επενδυτικό fund Oaktree και η ΣΑΝΗ ΑΕ, των αδελφών Σταύρου και Ανδρέα Ανδρεάδη, είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν νέα αλυσίδα resorts, τόσο στη Χαλκιδική όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΑτΚ», σχεδιάζουν να μπουν πολύ δυναμικά στο παιχνίδι στοχεύοντας σε υψηλού επιπέδου -και αγοραστικής δύναμης- τουρίστες.
Η αρχή με την Oaktree Capital Management και τη ΣΑΝΗ ΑΕ έγινε στα τέλη Μαρτίου 2014 με το ξενοδοχείο «Oceania Club» στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, στο οποίο βασικός μέτοχος ήταν η ΣΑΝΗ ΑΕ.

Μόλις πρόσφατα ακολούθησε το «Gerakina Beach» στον οικισμό Γερακινή, στον Πολύγυρο, το οποίο παρέμενε κλειστό από το 2012, ανήκε στην Εθνική Τράπεζα και έπειτα από δυο άκαρπους διαγωνισμούς, πέρασε τελικά στην Oaktree και τη ΣΑΝΗ ΑΕ. Σ' ό,τι αφορά το τίμημα της αγοραπωλησίας, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τράπεζας, οι οποίες είχαν οριστεί κατ' ελάχιστον στα 17 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες για τη ριζική ανακαίνιση του συγκροτήματος, έχουν ήδη ξεκινήσει, και αναμένεται να λειτουργήσει ως πεντάστερη μονάδα, τον Ιούνιο του 2015. Πάντως, οι ίδιοι επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΑτΚ», αναζητούν γη στην ευρύτερη περιοχή για περαιτέρω επενδύσεις.
Να σημειώσουμε ότι το «Gerakina Beach» βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 86 στρεμμάτων, ήταν στην κατηγορία 3 αστέρων και δυναμικότητας 503 δωματίων.


Παλιούρι Κασσάνδρας και Αγιος Ιωάννης Σιθωνίας
Αλλα δυο ακίνητα της Χαλκιδικής, τα οποία ανήκαν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, αναμένεται να αξιοποιηθούν από επιχειρηματίες.
Το ακίνητο στο Παλιούρι με τις εγκαταλειμμένες εδώ και πολλά έτη ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Ξενία και του κάμπινγκ Παλιουρίου, 210 στρεμμάτων, που ίδρυσε ο ΕΟΤ, αναμένεται να αξιοποιηθεί από εταιρίες του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων, επενδύει και στο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη.

Στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας, η κατασκευαστική εταιρία των κυρίων Ιωάννη και Γεώργιου Μεντεκίδη, προωθεί τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2014 και θα αφορά την αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας περίπου 253 στρεμμάτων.
Να σημειώσουμε ότι οι Ιωάννης και Γεώργιος Μεντεκίδης είχαν καταθέσει προς το ΤΑΙΠΕΔ προσφορά ύψους 9,61 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Θα δυναμώσει η περιοχή
Τόσο η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Gerakina Beach» όσο και η μεγάλη επένδυση στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής, στον Ταξιάρχη, από την εταιρία Pravita Estate Holding, αναμφισβήτητα θα δώσουν ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.
Οπως αναφέρει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος των Κτηματομεσιτών νομού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης, «αφενός η πώληση του «Gerakina Beach» θα βοηθήσει και το real estate το οποίο είναι σακατεμένο, αφετέρου την επένδυση στον Ταξιάρχη την περιμένουμε πώς και πώς».

Αυτή η τελευταία επένδυση αφορά τρία πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τέσσερα γήπεδα γκολφ, παραθεριστικές κατοικίες, συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού, κέντρο υγείας, αποκατάστασης και θεραπείας καθώς και προπονητικό αθλητικό κέντρο, σε μια έκταση 12.673 στρεμμάτων, που θα ξεκινάει από το βουνό και θα φτάνει, σχεδόν, μέχρι τη θάλασσα. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 726,4 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, στην περιοχή Καλύβες, η εταιρία «Eurotel AE» συμφερόντων της οικογένειας Δούρου, επενδύει σε ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων, 250 δωματίων, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2015. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι αναζητείται επενδυτής για να ολοκληρωθεί το συνολικό πρότζεκτ.


Τονωτική ένεση στην ελληνική οικονομία
Στις πρόσφατες επενδύσεις στη Χαλκιδική που συνιστούν τονωτική ένεση και για την ελληνική οικονομία, πρέπει να πσροστεθεί και η ανακαινισμένη πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα, στη Νέα Ποτίδαια, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της 1ης Μαΐου.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ σύμφωνα με το Ρώσο ιδιοκτήτη Artem Chayka, το ξενοδοχείο θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή και περαιτέρω εθνική τουριστική ανάπτυξη.

Οπως έχει δηλώσει πρόσφατα στον «ΑτΚ» ο αντιπρόεδρος του «Pomegranate Wellness Spa Hotel», Απόλλων Τομπουλίδης, «πρόκειται για μια επένδυση μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σ’ ότι αφορά τις θέσεις εργασίας, ξεκινήσαμε με 87 και τώρα έχουν δημιουργηθεί 200 θέσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, στα πλάνα των ιδιοκτητών υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω ανάπτυξη, τόσο στη Χαλκιδική όσο και σε ελληνικά νησιά.

Να σημειώσουμε ότι το ξενοδοχείο (πρώην «Πόρτες Μέλαθρον ΑΕ») βρίσκεται σε προνομιακή θέση στην αρχή της χερσονήσου Κασσάνδρα Χαλκιδικής, με απεριόριστη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο. 
Διαθέτει 172 δωμάτια (130 δωμάτια, 28 luxury και 14 prestige σουίτες), τρία εστιατόρια και πέντε μπαρ, νυχτερινό κλαμπ με συστήματα ήχου και εικόνας τελευταίας τεχνολογίας, δυο γήπεδα τένις, ένα από τα καλύτερα κέντρα ευεξίας και αναζωογόνησης 1.700 τ.μ., καθώς και το μοναδικό στα Βαλκάνια σιντριβάνι που συνδυάζει ήχο, φως και κίνηση. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2014, θα έχει ολοκληρωθεί το συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων, εξοπλισμένο με οπτικο-ακουστικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Η αγορά του «Pomegranate Wellness Spa Hotel» πραγματοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια, και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, πρόκειται για μια επένδυση ρωσικών κεφαλαίων που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ -μαζί με την αγορά- και δημιούργησε 200 νέες θέσεις εργασίας.
«Η Χαλκιδική δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης μέσω ενός από τους πιο δυνατούς κλάδους της χώρας, του τουρισμού», αναφέρει ο κ. Τάσιος συμπληρώνοντας ότι «τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να επενδυθούν ελληνικά και ξένα κεφάλαια στο νομό, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσουν 10.000 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας».

Αρνητικό πρόσημο στις κρατήσεις από Ουκρανία        
Σημαντική άνοδο για τη Χαλκιδική καταγράφουν οι κρατήσεις των tour operators από την Ευρώπη για την τρέχουσα τουριστική σεζόν. Αξιοσημείωτο είναι ότι ύστερα από μια πενταετία μειωμένου ενδιαφέροντος για την περιοχή, το κλίμα δείχνει να σταθεροποιείται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο αφίξεων.
Σύμφωνα με τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, η αξιοποίηση των απευθείας πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, φέρνει την αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή. 

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική αγορά παρουσίασε αύξηση αφίξεων κατά 11,70% σε σχέση με τον περσινό Μάιο, ενώ η αγγλική υποστηριζόμενη από τα δρομολόγια τακτικών, low cost και τσάρτερ αεροπορικών εταιριών, εμφανίζει 30,5% περισσότερες αφίξεις τον πρώτο μήνα της σεζόν.

Ανοδική τάση παρουσιάζει και η γειτονική μας Ιταλία, με την ενίσχυση των απευθείας πτήσεων από/προς Ρώμη, η δε «transavia» με τις απευθείας πτήσεις της τρεις φορές την εβδομάδα από Αμστερνταμ προς Θεσσαλονίκη, έφερε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια Ολλανδούς επισκέπτες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.500 άτομα επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική το Μάιο.

 Στις ευρωπαϊκές αγορές της Χαλκιδικής προστίθενται και οι Βέλγοι με την καθημερινή πτήση της Ryanair από το αεροδρόμιο Σαρλερουά του Βελγίου (4.700 Βέλγοι επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική το Μάιο), ενώ η Τουρκία εξελίσσεται σε μια από τις σημαντικές αγορές για τη Βόρεια Ελλάδα, τόσο με τη σταθερή αεροπορική σύνδεση δυο φορές πλέον την ημέρα αλλά και με την οδική προσέλευση. Υπολογίζεται ότι πάνω από 25 ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και πολλά ενοικιαζόμενα καταλύματα θα φιλοξενήσουν το 2014 Τούρκους επισκέπτες το 2014.

Αντίθετα, με την άνοδο της ευρωπαϊκής αγοράς, κάθοδο παρουσιάζουν οι αγορές από τις Ανατολικές Χώρες. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, θα υπάρξει μείωση της τάξεως του 15% από Ρωσία, ενώ από Ουκρανία, λόγω της πολιτικής αστάθειας, η μείωση αγγίζει το 60% - 70%.

«Οι εκτιμήσεις μου για τη φετινή σεζόν είναι ότι θα "κλείσουμε" στο + 5%», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό θα ήταν μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε η πτώση από Ρωσία και Ουκρανία.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι μεγάλοι tour operator επιθυμούν να κλείσουν συμβόλαια για το 2015, «κάτι που δεν υπήρχε πριν από δυο χρόνια», όπως λέει ο κ. Τάσιος.

Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου