Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Με 100 δισ. δολάρια ξεκινά η Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS

Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική
Την ίδρυση  αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων και βάση τη Σαγκάη, καθώς και την ίδρυση ενός αποθεματικού ταμείου για την αντιμετώπιση κρίσεων με αποθεματικό 100 δισ δολαρίων ανακοίνωσαν την Τρίτη οι  ηγέτες των BRICS, των
αναδυόμενων οικονομιών.

 Για τις προοπτικές ανάπτυξης και αναβάθμισης του ρόλου των BRICS, των πέντε πιο ισχυρών αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη – Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – μίλησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενόψει της 6ης Συνόδου Κορυφής των BRICS στην Φορταλέτσα της Βραζιλίας.

 Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass, ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε τη σημασία της ανάληψης ενεργού ρόλου των BRICS στη διεθνή πολιτική σκηνή, στην αντιμετώπιση των κρίσεων με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των καρτέλ των ναρκωτικών καθώς και στην αμερόληπτη ενημέρωση και την ανάληψη κοινών ειρηνικών πρωτοβουλιών για “καυτά σημεία”του πλανήτη, όπως η Συρία, το Ιράκ και η Ουκρανία.

 «Ηρθε ο καιρός να αναπτύξουμε πιο δυνατή συνεργασία στα πλαίσια του ΟΗΕ, να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια κάποιων κρατών – μελών να επιβάλουν τη βούληση και τα συμφέροντά τους στη διεθνή κοινότητα, με την προώθηση μονομερών λύσεων σε καταστάσεις κρίσης και τον εκτοπισμό “ανεπιθύμητων” καθεστώτων.

Προτείνουμε της δημιουργία ενός κοινού σώματος, ενός μηχανισμού τακτικών διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των Υπουργείων των BRICS, ώστε να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση απέναντι σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις και να προχωρούμε στην κοινή προσπάθεια διασφάλισης πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης σε κάθε πρόβλημα.

Τρομοκρατία – Καρτέλ Ναρκωτικών
Θα πρέπει να συντονίσουμε ενεργά την κοινή μας πολιτική απέναντι σε κάθε πρόκληση και απειλή, και να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο για την καταταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης στην ημερήσια διάταξη δεν θα λείπει η επέκταση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση του διεθνούς νομικού καθεστώτος του ελέγχου των ναρκωτικών.

Διαδίκτυο – Πληροφόρηση
Ενας από τους πολύ σημαντικούς μας στόχους είναι η συνεργασία στη θέσπιση κανόνων υπεύθυνης συμπεριφοράς στο παγκόσμιο χωριό της πληροφορίας. Οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις κάπιιας άλλης χώρας, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και στα ίσα δικαιώματα για όλες τις χώρες να συμμετάσχουν στην διαχείριση του Διαδικτύου. 
Νομίζω ότι οι κοινές προσπάθειες μας θα διασφαλίσουν την ηγετική θέση των BRICS στην ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας πληροφοριών.

Σχεδιάζουμε να διαμορφώσουμε μια κοινή πλατφόρμα ενημέρωσης, πάνω σε μια κοινή πολιτική αμερόληπτης πληροφόρησης για τα γεγονότα της διεθνούς σκηνής. Πρώτες στην ατζέντα είναι οι κρίσεις στα “καυτά σημεία” του πλανήτη, όπως η Συρία και το Ιράκ, όπου έχουν ενδυναμωθεί απειλητικά οι δράσεις των εξτρεμιστικών τρομοκρατικών ομάδων, καθώς και η συνεχιζόμενη ένταση στην Ουκρανία, με διεθνείς συντονισμένες προσπάθειες ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και ο πολύνεκρος εμφύλιος στα νοτιοανατολικά της χώρας».

απο το http://gr.rbth.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου