Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ξένα funds πλευρίζουν ξενοδοχεία της Χαλκιδικής

Σε πολύφερνη νύφη εξελλίσσεται η Χαλκιδική, καθώς πολλοί είναι οι ξένοι επενδυτές που ψάχνονται για μια τουριστική επένδυση στην περιοχή.

 Οι επενδύσεις συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ που έχουν δρομολογηθεί για την επόμενη πενταετία φαίνεται πως έχουν ανοίξει την όρεξη σε διάφορα ξένα funds, ωστόσο δεν λείπουν τα
αγκάθια, που βάζουν φρένο σε νέα μεγάλα deals, τα οποία θα έδιναν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα funds του εξωτερικού τους προηγούμενους μήνες εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για να προχωρήσουν σε αγορές ξενοδοχείων τόσο στη Χαλκιδική όσο και στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
 Πρόκειται για funds από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Γερμανία και την Αυστραλία, με κεφάλαια από 100 έως 500 εκατ. ευρώ.

Tα εν λόγω funds απευθύνθηκαν στη Γεωργάκος Properties (μέλος του δικτύου ΝΙRΕΣ), που έψαξε και βρήκε 12-15 ξενοδοχεία, τα οποία πρότεινε στους επενδυτές. Ωστόσο, όπως λέει ο κ.Γεωργάκος, το έντονο ενδιαφέρον τους πάγωσε όταν είδαν τις τιμές στις οποίες προσφέρονταν και την απόδοση που έδινε η επένδυσή τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδοχείου, το οποίο ο ιδιοκτήτης του κοστολόγησε στα 18 εκατ. ευρώ, όταν η διεθνής εταιρεία αποτίμησης ακινήτων, με την οποία συνεργάζεται η Γεωργάκος Properties, τοποθετούσε την επένδυση στα 8 εκατ. ευρώ. Για άλλο ξενοδοχείο  ζητήθηκε ποσό 12 εκατ. ευρώ, την ώρα που κρινόταν πρόσφορη μια επένδυση της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

Ο κ.Γεωργάκος αναφέρει πως οι συγκεκριμένοι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα απογοητευμένοι από τις τιμές των ξενοδοχείων, καθώς τους έδιναν μια απόδοση της τάξης του 2-3%, όταν οι ίδιοι ήθελαν μια απόδοση τουλάχιστον 7-8%. Πάντως, συνεχίζουν να ψάχνουν ευκαιρίες στη χώρα μας και το ένα fund, που ανήκει σε ελληνοαυστραλό επενδυτή, αγόρασε τελικά μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κω.

«Οι επενδύσεις των 350 εκατ. ευρώ που έχουν δρομολογηθεί είναι σίγουρα θετική εξέλιξη. Πρέπει, όμως, να αναλογιστούμε ότι στο γειτονικό Μπάνσκο τη δεκαετία του '2000 έγιναν  επενδύσεις 10 δισ. ευρώ στην κτηματαγορά.

 Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις αφορούν εξαγορές από το ΤΑΙΠΕΔ(Παλιούρι και Άγιος Ιωάννης) αλλά και από τράπεζες(Gerakina Beach), δεν βλέπουμε δηλαδή συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών.

Υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που είναι ανοιχτές σε δανεισμό, που τα μεγέθη τους δεν είναι ικανοποιητικά, αλλά επιμένουν να ζητούν υπέρογκα ποσά από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές», λέει στη Voria.gr ο κ.Γεωργάκος και προσθέτει:

«Εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτές οι επιχειρήσεις να χάσουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται σήμερα και τελικά να καταλήξουν στα χέρια των τραπεζών.
 Τα ξενοδοχεία στη Χαλκιδική είναι υπερτιμημένα.
 Οι ιδιοκτήτες τους νομίζουν ότι είναι χτισμένα πάνω σε χρυσάφι, τα αντιλαμβάνται ως ακίνητα και όχι ως επιχειρήσεις, οι τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες δεν είναι ανταγωνιστικές. Το διεθνές ενδιαφέρον παραμένει πολύ μεγάλο και εάν οι ξενοδόχοι μειώσουν τις τιμές, η Χαλκιδική μπορεί να φθάσει να προσελκύει τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσες στα Βαλκάνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου