Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Αλβανία : Πρωτεύουσα της κάνναβης, ή υποψήφια στην Ευρώπη…

Η κατάσταση ασφαλώς που υπάρχει στα Βαλκάνια με το θέμα των ναρκωτικών δεν είναι και η καλύτερη. 

Εικόνες, όπως εκατοντάδες αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών να πολιορκούν ένα χωριό, οπλισμένοι έμποροι ναρκωτικών να αντεπιτιθενται με βαρύ οπλισμό όπως χειροβοβμίδες, είναι η
δραματική μάχη που λαμβάνει χώρα στα Βαλκάνια, και φυσικά είναι υψίστης σημασίας για τη διεύρυνση της ΕΕ.
  
 Όλα έγιναν στην πόλη Λαζαράτ, από όπου το Associated Press έχει ανατριχιαστικό ρεπορτάζ. 

Το Associated Press εκτιμά ότι τα κέρδη από το εμπόριο κάνναβης στην περιοχή ανέρχονται σε περίπου 6 δις δολλάρια το χρόνο, ποσό που είναι λίγο χαμηλότερο από το μισό ΑΕΠ ολόκληρης της Αλβανίας. Αυτή ακριβώς η στιγμή είναι ζωτικής σημασίας για την Αλβανία, καθώς την Τρίτη θα μάθει αν έχει γίνει δεκτή για το «καθεστώς υποψήφιας χώρας» ώστε να γίνει μέλος της ΕΕ.
   
Η Αλβανία πρέπει να δείξει ότι έχει πρόθεση να πολεμήσει το εμπόριο ναρκωτικών. Η μάχη στο Λαζαράτ είναι καθοριστικής σημασίας, και είναι ένα σημάδι πρόθεσης της Αλβανίας να δείξει μεγαλύτερη πρόοδο στο θέμα της δικαιοσύνης και της λογοδοσίας σε αυτήν αλλά και στην καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Ουσιαστικά οι υπηρεσίες ασφαλέιας της χώρας τώρα ξυπνούν, με τα γεγονότα στο Λαζαράτ και το βασικό συμπέρασμα είναι πως όλο αυτό το τεράστιων κερδών εμπόριο πρέπει να είχε προστασία από υψηλά κλιμάκια της εξουσίας. Είναι η ώρα να δείξει η Αλβανία πως έχει σκοπό να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα.
  
 Ας δούμε αν οι Ευρωπαικές κυβερνήσεις τώρα έχουν εντυπωσιαστεί. 
Ασφαλώς το μομέντουμ είναι για την Αλβανία αυτήν τη στιγμή και η περιρρέουσα ατμόσφαιρά συγκλίνει προς ένα «ναι» προς τη χώρα την επόμενη εβδομάδα από του υπουργούς των κρατών. 

Σκεπτικές παλαιότερα χώρες στο θέμα της Αλβανίας, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, και η Ολλάνδία είναι πλέον πιθανό να ενστερνιστούν τη συμπάθεια της Ιταλίας και της Ελλάδας προς το θέμα της υποστήριξης της Αλβανίας ακόμα και αν υπάρχουν φωνές ευρωσκεπτικιστών που είναι ξεκάθαρα ενάντια στη διεύρυνση της ΕΕ.
   
Παρά το γενικό κλίμα όμως υπάρχουν ακόμη πιθανά εμπόδια.
 Η Πράγα για παράδειγμα, που είναι υποστηρικτής της Αλβανίας στο θέμα της ένταξης, μπορεί να αντιταχθεί λόγω της διαφοράς που έχουν με τα Τίρανα για τη χρησιμότητα του τριψήφιου “ CEZ “, αλλά και η Γαλλία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκφράσει την αντίθεσή της.
  
 Αξιωματούχοι ωστόσο της ΕΕ επισημαίνουν πως το νόημα της βαθύτερης ολοκλήρωσης για το ευρωπαικό οικοδόμημα είναι πιθανό να κερδίσει τελικά μέσα από τη συνάντηση της Τρίτης στο Λουξεμβούργο.

 Θα είναι πολύ μεγαλύτερο κίνητρο για την Αλβανία η καταπολέμηση των συμμοριών, του εγκλήματος και της διαφθοράς, αλλά και η εξομάλυνση των εμπορικών συναλλαγών αν εργάζεται για την ένταξη στην ΕΕ όπως επισημαίνουν. 

Το όραμα είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα, αν το αφαιρέσεις μπορεί κάλλιστα να γίνει αντιπαραγωγική, ειδικά αν είναι μια χώρα της οποίας τα βασικότερα όργανα χρειάζονται βοήθεια.

  Και όπως είπε και ένας αστυνομικός στο Λαζαράτ σχετικά με την καταπολέμηση των συμμοριών, « Έχουν όλα τα όπλα και τον εξοπλισμό που έχουμε ».

απο το sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου