Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Κεντρική Τράπεζα Βουλγαρίας: Το τραπεζικό σύστημα της χώρας δέχεται επίθεση

Το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας δέχεται επίθεση, προειδοποίησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας, κάνοντας λόγο για μια συστηματική προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας μέσω επιθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και υποσχέθηκε να εκμεταλλευτεί κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να προστατέψει τις καταθέσεις των πολιτών.

Όπως επισημαίνει το
πρακτορείο Reuters, οι μετοχές των βουλγαρικών τραπεζών υποχώρησαν κατακόρυφα για δεύτερη ημέρα εν τω μέσω σπέκουλας ότι το bank run της περασμένης εβδομάδας στις καταθέσεις της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας, Corporate Commercial Bank (Corpbank) θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα και να ταρακουνήσει την ήδη ασθενή οικονομία της Βουλγαρίας και εκείνη των γειτόνων της.

Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα ανέλαβε τον έλεγχο της Corpbank και τόνισε πως τα προβλήματά της ήταν μεμονωμένα. Οικονομολόγοι και η Fitch Ratings έχουν επίσης υποβαθμίσει το ρίσκο διάδοσης, ενώ οι ξένες τράπεζες με θυγατρικές στην Βουλγαρία, επιμένουν ότι οι λειτουργίες τους είναι ασφαλείς.

Ωστόσο, τα σχόλια ενός αξιωματούχου του κυβερνώντος κόμματος χθες, σχετικά με το ότι άλλη μία τράπεζα μπορεί να έχει την ίδια τύχη, έπληξε περαιτέρω την εμπιστοσύνη και άφησε τους επενδυτές να προσπαθούν να ξεφορτωθούν τις βουλγαρικές τραπεζικές μετοχές.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του κράτους μέσω μιας οργανωμένης επίθεσης εναντίον των βουλγαρικών τραπεζών χωρίς κανέναν λόγο», αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
 Επισήμανε ακόμη ότι η First Investment Bank ήταν ο μεγαλύτερος στόχος.

Από την πλευρά της η τράπεζα με σημερινή ανακοίνωσή της επισήμανε ότι δέχεται πρωτοφανή εγκληματική οργανωμένη επίθεση με φήμες και δηλώσεις. "Δεν υπάρχει καμία τράπεζα στον κόσμο που να μπορεί να αντέξει μια τέτοια οργανωμένη επίθεση".

Διαβεβαιώνει ακόμη ότι "έχει επαρκή μετρητά και διάφορα μέσα, τα οποία απαιτούν τεχνολογικό χρόνο για να γίνουν διαθέσιμα στην τράπεζα. Για αυτό σήμερα (27 Ιουνίου), η τράπεζα θα εξυπηρετήσει τους πελάτες μέχρι τις 15:00.
Το Σάββατο (28 Ιουνίου) και την Κυριακή (29 Ιουνίου), δεν θα εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. η τράπεζα θα ανοίξει κανονικά τη Δευτέρα (30 Ιουνίου)".

Η κεντρική τράπεζα κάλεσε όλους τα δημόσια θεσμικά όργανα να εργαστούν από κοινού για να προστατέψουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αναλάβουν νομική δράση εναντίον όσων διαδίδουν «αναληθείς και κακοπροαίρετες φήμες» για την υγεία των τραπεζών της Βουλγαρίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Tsvetlin Yovchev, δήλωσε πως η κυβέρνηση ερευνά τις προσπάθειες για αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ο πρωθυπουργός Plamen Oresharski δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων που τονίζουν ότι ουρές 15-30 πελατών άρχιζαν και έκαναν την εμφάνισή τους την Παρασκευή στην πρωτεύουσα Σόφια. Από νωρίς το πρωί, 65 άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά σε ένα κεντρικό υποκατάστημα της First Investment Bank, ενώ άλλοι 12 σχημάτιζαν ουρά σε ένα από τα ΑΤΜs της ίδιας τράπεζας.

«Μου είπαν να έλθω και να βγάλω τα χρήματά μου. Ελπίζω να μην κλείσουν τις πόρτες στα μούτρα μας», δήλωσε στο Reuters μια 32χρονη γυναίκα που περίμενε στην ουρά.

Οι μετοχές της First Investment Bank υποχωρούσαν 23% πριν από δυο ώρες. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας δήλωσε ότι δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στις δραστηριότητές της και σύντομα θα εξέδιδε ανακοίνωση.

Και άλλες τραπεζικές μετοχές υποχωρούσαν επίσης κατακόρυφα. «Όλο το τραπεζικό σύστημα δέχεται πιέσεις λόγω των προβλημάτων που περιβάλλουν την Corporate Bank. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα προβλήματα μπορούν να εξαπλωθούν», τόνισε trader της Varcher Finance.

Αν και το κόστος ασφάλισης έναντι του βουλγαρικού χρέους αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε στην πώληση ενός ομολόγου 1,5 δισ. ευρώ που ήταν απαραίτητο για το roll-over των υφιστάμενων ομολόγων και τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ωστόσο, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, το bank run, το οποίο πυροδοτήθηκε από δημοσιεύματα σχετικά με ύποπτα deals που αφορούσαν την Corpbank και τον βασικό της μέτοχο, έχουν αναβιώσει οδυνηρές μνήμες από μια κατάρρευση του κλάφου στη δεκαετία του 1990 που οδήγησε στη χρεοκοπία 14 τράπεζες, και έρχεται σε μια άσχημη στιγμή για την κυβέρνηση μειοψηφίας που δυσκολεύεται να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη και να περιορίσει μια απότομη πτώση στις ξένες επενδύσεις.

Η υπόθεση έχει αναδείξει τις επίμονες ανησυχίες για την κακή διακυβέρνηση και τους σκιώδεις δεσμούς μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων και κρατικών αξιωματούχων στη Βουλγαρία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 αλά παραμείνει το φτωχότερο κράτος-μέλος και ένα από τα πιο διεφθαρμένα. Η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια οδήγησε την Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την κρατική αξιολόγηση της Βουλγαρίας σε μια βαθμίδα πάνω από το junk status στις αρχές Ιουνίου. Τόσο η Corpbank όσο και ο μεγαλύτερος επενδυτής της, ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Tsvetan Vassilev, έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Ο Σοσιαλιστής βουλευτής Anton Kutev δήλωσε στη Nova TV χθες πως θεωρεί ότι υπήρξε μια εσκεμμένη προσπάθεια να «σπάσει» η Corpbank και ότι «κάποιος προσπαθεί να τραβήξει προς τα κάτω άλλη μία τράπεζα, όπως το αισθάνομαι». Δεν ανέφερε ωστόσο ποιος μπορεί να είναι αυτός που προσπαθεί κάτι τέτοιο.

Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα στρεφόταν εναντίον των –όπως τις χαρακτηρίζει- «εγκληματικών ενεργειών που στοχεύουν απευθείας τις καταθέσεις όλων των βουλγαρικών τραπεζών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ως αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής ασφάλειας».

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει καταθέτες και επενδυτές, ο πρωθυπουργός Oresharski εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα τονίζοντας πως οι Βούλγαροι δεν έχουν λόγο ανησυχίας. «Η χώρα έχει επαρκή εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας, με στόχο να μην επιτραπεί η διατάραξη της δημόσιας εμπιστοσύνης σε ένα ή περισσότερα θεσμικά όργανα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το Bloomberg News, με δηλώσεις του σε βουλγαρικό ραδιόφωνο ο κεντρικός τραπεζίτης Ivan Iskrov τόνισε πως η First Investment Bank AD είναι στόχος «μιας επιδημίας φημών και συκοφαντικών δημόσιων δηλώσεων». 

«Η πτώση των μετοχών αποτυπώνει την έννοια της αστάθειας που προκλήθηκε από πολιτικές δηλώσεις ύστερα από την τοποθέτηση της Corporate Bank υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας.
Η αβεβαιότητα για το πόσο ακόμη αυτή η κυβέρνηση πρόκειται να είναι στην εξουσία και οι πρόωρες εκλογές έρχονται να ενισχύσουν την αβεβαιότητα στη χώρα», τόνισε ο Ilian Scarlatov, της Mane Capital, χρηματιστηριακής στη Σόφια.

Σημειώνεται ότι ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Plamen Oresharski ετοιμάζει εκλογές στις 28 Σεπτεμβρίου, τρία χρόνια πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές. Σημειώνεται ότι το κυβερνών κόμμα έχει δεχθεί ισχυρή πίεση μετά από τις ασθενείς επιδόσεις του στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Εξάλλου, οικονομολόγος της Nomura Holdings, ο Peter Attard Montalto, τόνισε ότι εάν οι άνθρωποι αρχίσουν να μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ ή οι ξένες τράπεζες αρχίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τη Βουλγαρία, η κατάσταση πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας θα αρχίσει να φαίνεται διαφορετική.

Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, τα προβλήματα στην First Investment Bank ξεκίνησαν όταν εστάλησαν σε τυχαίους πελάτες της μηνύματα μέσω τηλεφώνου και e-mails ανωνύμως, που άφηναν να εννοηθεί ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα.
"Δεν έχουν πρόβλημα οι ελληνικές τράπεζες"

Πηγές της Τράπεζες της Ελλάδος μιλώντας στο Capital.gr δήλωσαν σχετικά: Παρακολουθούμε το θέμα εκ του σύνεγγυς. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Θέλει προσοχή αλλά είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΚΤ. Δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών».

Από την πλευρά τους τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν πως δεν έχουμε μεγάλη έκθεση στη Βουλγαρία, συμπληρώνοντας πως είναι μικρά τα δεδομένα για να προκαλέσουν ανησυχίες. «εδώ το σύστημα άντεξε με την κρίση στην Κύπρο δεν θα αντέξει με τη Βουλγαρία;» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αλ. Τουρκολιάς: Δεν έχουμε δει εκροές καταθέσεων στη θυγατρική στη Βουλγαρία

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δήλωσε στο Reuters ότι δεν είχε δει κάποιες εκροές καταθέσεων στην θυγατρική της στην Βουλγαρία. «Η θυγατρική της ΕΤΕ στη Βουλγαρία δεν έχει κάποια έκθεση στην Corporate Commercial Bank», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βουτιά 5% για τον βουλγαρικό Sofix

Πτώση 5% καταγράφει σήμερα ο χρηματιστηριακός δείκτης Sofix της Βουλγαρίας, ο οποίος υποχωρεί για δεύτερη συνεχόμενη εν μέσω των φημών για πιθανό επόμενο κρούσμα στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, μια εβδομάδα μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας για διάσωση της  Corporate Commercial Bank (Corpbank), της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου