Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Το τραπεζικό στέλεχος με αρχοντικό και Bentley στο Λονδίνο

Λίγα από τα χρηματοοικονομικά στελέχη του Λονδίνου θα επιθυμούσαν να εργαστούν σε μια ελληνική κρατική τράπεζα.

 Μια ματιά ωστόσο στην Bentley ή στο αρχοντικό του Παύλου Στελλάκη στη συνοικία Belgravia του κεντρικού Λονδίνου θα μπορούσε να τους κάνει να αλλάξουν γνώμη, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο κ. Στελλάκης είναι επικεφαλής των
δραστηριοτήτων private-equity της μεγαλύτερης και παλαιότερης ελληνικής τράπεζας. Ενώ η τράπεζα και η οικονομία της χώρας όδευαν προς την κατάρρευση, ο ίδιος ευημερούσε.

Η Εθνική Τράπεζα έλαβε την πρώτη δόση κρατικής βοήθειας το 2009, την ίδια χρονιά που ο κ. Στελλάκης κέρδιζε μπόνους 3,8 εκατ. δολ.

Από το 2010, οι αποδοχές του είναι τουλάχιστον 60% υψηλότερες από του CEO της τράπεζας, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο έγγραφα της εταιρείας.
Τα funds που επιβλέπει έχουν υποαποδώσει έναντι των ανταγωνιστών του και έχει παραδώσει λίγα κέρδη, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι οποία κατέχουν το 57% της Εθνικής μετά τη διάσωση της το περασμένο έτος με 8,5 δισ. ευρώ, δεν έχουν λόγο στην αποζημίωση του κ. Στελλάκη, προσθέτει το Bloomberg  επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης.
Αντί να καθορίζεται από την τράπεζα, διαμορφώνεται από μια τριμελή επιτροπή στην NBGI Private Equity Ltd. στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

“Σε μια περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις των ανθρώπων περικόπτονται, το να πληρώνονται τόσα πολλά τα στελέχη των τραπεζών που έχουν στηριχθεί με δημόσια κεφάλαια είναι λάθος και δεν θα πρέπει να συμβαίνει”, σχολιάζει η πρώην υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας γενικά για τον κλάδο και όχι ειδικά για τον κ. Στελλάκη, αναφέρει το Bloomberg.

Ο κ. Στελλάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NBGI, πλήρωσε 8,4 εκατ. λίρες ($14,2 εκατ.) το 2009 για ένα αρχοντικό έξι υπνοδωματίων στην περιοχή Belgravia του Λονδίνου, μόλις ένα τετράγωνο από τους κήπους του Buckingham Palace. Έχει επίσης ακίνητα στη Νέα Υόρκη και τη Γαλλία, και πολυτελή αυτοκίνητα, όπως μια Bentley και δύο Porsche, σημειώνει το Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα με γνώση των υποθέσεων του.

Το πρακτορείο αναφέρει εξάλλου ότι ενώ η ελληνική τράπεζα μετά τη διάσωση της κράτησε τη μονάδα της στο Λονδίνο, η JPMorgan Chase & Co. η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, ανακοίνωσε το περασμένο έτος ότι θα διαχωρίσει τη μονάδα private-equity, One Equity Partners LLC, σε μια ανεξάρτητη εταιρεία.
 Η Bank of America Corp. το 2011 ανακοίνωσε τα σχέδια της να διαχωρίσει το fund εξαγορών Capital Partners για να διαφυλάξει τα κεφάλαια της.
Το ίδιο έτος, η Credit Agricole SA πούλησε την δική της μονάδα εξαγορών.

Τον Ιανουάριο, μετά από έρευνες του Bloomberg News, η Εθνική Τράπεζα ανανέωσε τις προσπάθειες να πουλήσει τη μονάδα εξαγορών, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο δύο πηγές  και σχετικά έγγραφα.
Ο κ. Στελλάκης, 55 ετών, επιδιώκει να διατηρήσει θέση στο μάνατζμεντ υπό το νέο καθεστώς, δείχνουν τα έγγραφα.

Ο αναπληρωτής CEO της Εθνικής, Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε σε αναλυτές στις 28 Μαΐου σε τηλεδιάσκεψη ότι η τράπεζα είναι “ήδη στη διαδικασία” για να διαθέσει τη μονάδα της.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διευκρίνισε στο Bloomberg ότι δεν έχει λόγο στους μισθούς που δίνουν οι τράπεζες στις μονάδες τους που βρίσκονται στο εξωτερικό.

“Οι αποδοχές των στελεχών σε θυγατρικές τραπεζών δεν εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, όπου το Ταμείο έχει αντιπροσώπους, αλλά από τα Δ.Σ. των εταιρειών στο εξωτερικό, ανάλογα και με τις συνθήκες στη χώρα που λειτουργούν”, αναφέρει το Ταμείο σε απάντηση του στο πρακτορείο.

Το Bloomberg σημειώνει εξάλλου – επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης – ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ξεκινήσει και πάλι να εξετάζει την πώληση της NBGI, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με έναν δυνητικό αγοραστή το περασμένο έτος,  Αντιμέτωπη με την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Εθνική έχει προσλάβει την εταιρεία συμβούλων Cogent Partners για να βρει αγοραστή.

Διαχειριστές private-equity fund που συνδέονται με τις Goldman Sachs Group Inc. και Deutsche Bank AG είναι μεταξύ αυτών που έχουν υποβάλει αρχικές προσφορές, αναφέρουν δύο άτομα με γνώση της υπόθεσης. Και οι δύο προσφορές αποτιμούν την αξία της μονάδας στα 300 εκατ. ευρώ περίπου, αναφέρουν.

Η τράπεζα, η NBGI και ο κ. Στελλάκης, μέσω εκπροσώπου, αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο, αναφέρει το πρακτορείο.

απο το  capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου