Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων και ο ρόλος του rebalancing. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνονται οι ξένοι. Η ψυχρολουσία της ΕΥΔΑΠ και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, η απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ και το συνεχιζόμενο rebalancing(Rebalancing – Αναστάθμιση:Η διαδικασία της εκ νέου ευθυγράμμισης ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου), που δεν αποκλείεται να ενταθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ήταν οι
κυριότεροι παράγοντες που διαμόρφωσαν κλίμα και διαθέσεις στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Ξεκινώντας από το αποτέλεσμα των χθεσινών Ευρωεκλογών, απόλυτα διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει διαχειρίσιμο για τον Κυβερνητικό συνασπισμό, που θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό του Κυβερνητικού σχήματος, βάζοντας στην Κυβέρνηση και τυπικά "ανεξάρτητους" βουλευτές, προσπαθώντας έτσι να ενδυναμώσει την βουλευτική του δύναμη.

"Μερική εκεχειρία" λόγω τουριστικής περιόδου, αλλά μακρά προεκλογική περίοδο βλέπουν οι περισσότερο απαισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι ο Κυβερνητικός συνασπισμός έχασε περίπου 11% από την δύναμή του, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, έστω και αν το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ευνοήθηκε από αυτή την σημαντική αποδυνάμωση.

Εν τω μεταξύ η "αλλαγή σκυτάλης" στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Πειραιά (ο επερχόμενος Δήμαρχος έχει δηλώσει ενάντιος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και ο τίτλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς δεν ήλθε σήμερα σε επαφή με το θετικό πρόσημο) μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για τις προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις και τους εν εξελίξει διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων (απόλυτα ενδεικτική η σημερινή "διστακτική" κίνηση της μετοχής του Ελλάκτωρα).

Στο ρεπορτάζ του ο Φώτης Κόλλιας υπενθυμίζει ότι η Περιφέρεια εξακολουθεί να έχει λόγο στα χωροταξικά ζητήματα που συνδέονται με τις παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Η έγκριση των χωροταξικών σχεδίων αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των συμφωνιών παραχώρησης του Ελληνικού ή του Αστέρα με βάση τις προβλέψεις των σχετικών διαγωνισμών (!)
Αφήνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, που κατ΄ αρχήν τιμολογήθηκε θετικά από την Αγορά, αλλά αναμένεται να επιστρέψει πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων και να επιφέρει ουκ ολίγες εσωκομματικές διεργασίες, ο επόμενος παράγοντας που διαμόρφωσε το ημερήσιο πρόσημο σε επιμέρους Δεικτοβαρή τίτλο, ήταν η απόφαση του ΣτΕ για την προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τα 8,53 ευρώ (-7,68%), ενώ αν δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 8,51 ευρώ γυρίζει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 8,20 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε το rebalancing "δύο ταχυτήτων", αφ΄ ενός από αυτούς που περιμένουν και νέα αύξηση της στάθμισης των Τραπεζικών τίτλων και αφ΄ ετέρου από αυτούς που κινήθηκαν πιο "σίγουρα" προχωρώντας σε τοποθετήσεις στις μετοχές των Eurobank και Viohalco.

Υπενθυμίζεται ότι από την συνεδρίαση της Δευτέρας 2/6, ο τίτλος της Eurobank εισέρχεται στους δείκτες MSCI Global Standard και MSCI Large Cap, ενώ αποχωρούν τα Ελ. Πετρέλαια.

Από την ίδια ημερομηνία οι τίτλοι των Eurobank και Viohalco εισέρχονται στον FTSE25, στην θέση των Σωλ. Κορίνθου και Frigoglass.

Συμπερασματικά, οι Τραπεζικοί τίτλοι, μαζί με τις μετοχές των Ελ. Πετρελαίων, Σωλ. Κορίνθου, Frigoglass, Eurobank και Viohalco (+7,06% και "υποχρεωτικές" τοποθετήσεις από εγχώριους θεσμικούς, που είχαν μηδενίσει θέσεις όταν ανακοινώθηκε η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής λόγω αλλαγής έδρας) αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κατά τις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας, με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της Παρασκευής όπου και δεν αποκλείεται να σημειωθούν οι τελευταίες "καθυστερημένες" αναδιαρθρώσεις (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν την σημασία τους μιας και δημιουργήθηκε σημαντική πόλωση τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από την Αντιπολίτευση ενώ από την άλλη το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν θέλει σύντομα Βουλευτικές εκλογές, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από την άλλη μεριά η Κυβέρνηση καλείται να καταλάβει πως πρέπει να αλλάξει πολιτική, μιας και οι άστοχοι φόροι σε μεγάλη μερίδα χαμηλών στρωμάτων, ειδικά, δεν οδηγούν πουθενά, ενώ θα πρέπει να αλλάξει και τρόπους σκέψης για το πως θα καταφέρει να φέρει ανάπτυξη και συνάμα να γεμίσει τα Ταμεία της.

Οι ξένοι από την άλλη, δεν δείχνουν (μέχρι στιγμής) να πτοούνται από πιθανό πολιτικό ρίσκο.

Τεχνικά, θα θέλαμε την λήξη μήνα πάνω από τα επίπεδα των 1220 μονάδων και πάνω από τις 388 για τον δείκτη κεφαλαιοποίησης, σενάριο που θα ενδυναμώνει την άποψη ότι τα πρόσφατα χαμηλά μπορεί να αποδειχθούν και πολύ σημαντικά μεσοπρόθεσμα χαμηλά.

Ο Τραπεζικός κλάδος, στο σύνολο του, μετά την πτωτική υπερβολή κατάφερε και έπιασε και πάλι τα strike των πρόσφατων ΑΜΚ χωρίς ακόμα να έχει δώσει αγοραστικά σήματα με εξαίρεση τον τίτλο της Eurobank.
Μπροστά μας έχουμε πιθανές αναβαθμίσεις από οίκους, αλλά μην ξεχνάμε πως το μεγάλο μας θέμα είναι η συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Αγορά.

Πλέον μένει να δούμε αν η πρόσφατη πτώση αποτέλεσε απλά ένα διάλλειμα της μεγάλης ανοδικής κίνησης που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό και σε καμία περίπτωση τα επίπεδα που δοκιμάσαμε δεν πρέπει να χαθούν μιας και θα διακυβευτεί η τάση μας.

"Ο μεγάλος στόχος του 1450 παραμένει, ενώ η αλλαγές στην βαρύτητα του Τραπεζικού κλάδου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές στους δείκτες το επόμενο διάστημα" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Κυριαρχία του "πράσινου" στα "μεγάλα" Ασιατικά ταμπλώ, με "κόκκινη εξαίρεση" το -0,01% του Hang Seng και τον Nikkei να είναι σε υψηλό ενός μήνα, βρίσκοντας στήριξη στην εκ νέου υποχώρηση του γεν, θετικό το κλίμα στην Ευρώπη (ξεχωρίζουν με κέρδη μεγαλύτερα του 1% οι DAX, IBEX 35, με τον πρώτο να κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά), ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αργία σήμερα σε Λονδίνο (Spring Bank Holiday) και Νέα Υόρκη (Μemorial Day).
........................

Του Θανάση Σταυρόπουλου

απο το  euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου