Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ποιοι, πού και γιατί αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών που αγοράζουν σπίτι σήμερα, στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα το 84%, πληρώνουν τοις μετρητοίς, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική κτηματαγορά από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα.
Περίπου τα 3/4 των αγοραστών    (κυρίως στα αστικά κέντρα) είναι
Έλληνες, οικογενειάρχες, μορφωμένοι και στην ηλικίας μεταξύ 30-55 ετών
Η πλεινότητα των αγοραπωλησιών κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους έως και σήμερα έγιναν στην περιφέρεια Θεσσαλίας (24%) και ακολουθούν η Αττική (21%), η Κεντρική Μακεδονία (19%) και η Κρήτη (11%).
Από τα σπίτια που αγοράσθηκαν (διαμερίσματα και μονοκατοικίες) το 23% ήταν νεόδμητα και το 77% παλαιότερα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, τα νεόδμητα ακίνητα έχουν χάσει το 34% της αξίας τους σε σχέση με το 2009, και πωλούνται σήμερα κατά μέσο όρο στα 130.724 ευρώ, όταν το 2009 κόστιζαν 199.862 κατά  μέσο όρο. Μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στις τιμές των παλαιότερων κατοικιών, που έχουν χάσει το 38% της αξίας τους (περίπου 110.000 ευρώ φέτος από 181.000 ευρώ το 2009).
Το προφίλ του αγοραστή διαφοροποιείται στις πιο περιζήτητες παραθεριστικές περιοχές. 
Έτσι, το 50% και πλέον, στην Κρήτη, είναι ξένοι ενώ το 100% στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι Ευρωπαίοι.
Σύμφωνα με συμπεράσματα της έρευνας, οι ξένοι αγοραστές απορροφούν πολλά ακίνητα της μεσαίας κατηγορίας. 
Έτσι, το 56% των αγοραστών από τρίτες χώρες αγοράζουν ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ και μόνο το 22% στρέφονται στα πολυτελή. 
Αυτή η τάση είναι ακόμη πιο έντονη στους Ευρωπαίους, όπου το 63% διαθέτει ως 100.000 για την αγορά ακινήτου και το 11% διαθέτει το ίδιο ποσό για την αγορά πολυτελούς. 
Οι περισσότεροι βλέπουν την αγορά σαν εξασφάλιση για τα χρήματά τους, 
 αμέσως μετά έρχονται αυτή που αγοράζουν δεύτερη- εξοχική κατοικία κι 
έπονται όσοι παίρνουν κύρια κατοικία, σπίτι για ένα από τα παιδιά της οικογένειας , ενώ
 τελευταία είναι η ομάδα αυτών που επενδύουν στην αγορά σπιτιού με σκοπό την εκμετάλλευση. 
Από τους αγοραστές που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα της έρευνας, η απόκτηση μόλις για το 31% αφορούσε πρώτη κατοικία, ενώ μόλις για το 24% προέκυψε φόρος υπεραξίας.
Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα που προκύπτουν από την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για «Το προφίλ του σημερινού αγοραστή κατοικίας»  που έκαναν μέλη της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), και η οποία παρουσιάσθηκε σήμερα στη ΓΣΕΒΕΕ, με την ευκαιρία της παρουσίασης του πρώτου Δικτύου Μεσιτών για την διαχείριση απομακρυσμένων – διάσπαρτων ακινήτων. 
Η έρευνα βασίστηκε σε 132 συναλλαγές από 11 Περιφέρειες, που ολοκληρώθηκαν τους πέντε πρώτους  μήνες του 2014 (για την ακρίβεια τον τελευταίο μήνα μιας και ελάχιστες συναλλαγές έγιναν νωρίτερα λόγω εμπλοκών στο φόρο υπεραξίας) και για τις οποίες υπήρχαν πραγματικά στοιχεία.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γεώργιος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο Νίκος Μανομενίδης, συντονιστής του Cluster μεσιτών και οι κ.κ. Δ. Σαμαράς της εταιρίας Σαμαράς &Συνεργάτες Α.Ε., Θεολόγος Μπόσδας, αντιπρόεδρος της ΕΠΠΑ, Δ. Μπινιάρης, εκπρόσωπος μεσιτών ακινήτων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και Θεόδωρος Σερεμετάκης, σύμβουλος ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ.

απο το voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου