Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒΕ

Της Έλενας Καραβασίλη

Τα ηνία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος αναλαμβάνει ο Κυριάκος Λουφάκης, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Δημήτρη Λακασά.
Γεννηθείς στις 15/07/60 στη Θεσσαλονίκη και πατέρας τριών παιδιών, ο κ. Λουφάκης είναι
πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ για μία τετραετία.

Με μεγάλη εμπειρία στον κόσμο του επιχειρείν, έρχεται να συνεχίσει δυναμικά το έργο του κ. Λακασά για την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
k.loufakis

Η επιχείρηση και τα logistics

Η Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ, στην οποία είναι πρόεδρος ο κ. Λουφάκης, εξάγει καινοτόμα προϊόντα σε οίκους του εξωτερικού, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων χωρών.
 Η εταιρία ιδρύθηκε το 1987, με σκοπό τη διάθεση στην αγορά χημικών προϊόντων νέας τεχνολογίας με άρτια τεχνολογική υποστήριξη.
Διαθέτοντας τεχνογνωσία και παραγωγική εμπειρία στους τομείς επεξεργασίας νερού, κλωστοϋφαντουργίας, σε υγρά και σκόνες απορρυπαντικά, γαλακτώματα και διάφορα οικοδομικά χημικά, απολυμαντικά σε εγκαταστάσεις τροφίμων, συντηρητικά διαφόρων τύπων, έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί στην εγχώρια αγορά.

Μέσα στα άμεσα σχέδια του νέου πρόεδρου, Κυριάκου Λουφάκη, είναι η ενσωμάτωση των logistics την ελληνική επιχειρηματική αγορά, καθώς ο ίδιος έχει μακροχρόνια εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
 O κ. Λουφάκης έχει τονίσει στο παρελθόν την ανάγκη δημιουργίας ενός Logistics Hub στην Θεσσαλονίκη, διευκρινίζοντας ότι «δεν εννοούμε μια απλή μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, αλλά τη δημιουργία μιας περιοχής, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως συναρμολόγηση και εργασίες τελειοποίησης, εκμεταλλευόμενοι δύο στρατηγικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα: αυτό της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης και του ανθρώπινου δυναμικού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθοριστική για την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας είναι η επείγουσα πλέον παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε στρατηγικό αξιόπιστο επενδυτή διεθνούς εμβέλειας, ως προς τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων που θα πετύχει την επαναπροσέλκυση διεθνών ναυτιλιακών γραμμών και την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου προς τις αγορές της Ν.Α. αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, με όποιο τρόπο και αν αυτή αποφασισθεί, αρκεί να μην χαθεί άλλος χρόνος.

 Επιπλέον, όπως έχει υποστηρίξει ο κ. Λουφάκης σε ομιλίες του, καίριας σημασίας είναι η ανάπτυξη συνδυασμένης μεταφοράς κυρίως ως προς το σιδηρόδρομο, που θα ενισχύσει το στρατηγικό πλεονέκτημα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε περιφερειακό επίπεδο.

Στόχοι και επιδιώξεις
Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Λουφάκης τόνισε πως υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που χρήζουν άμεσης διαχείρισης, όμως σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να γίνει μία ιεράρχηση των ζητημάτων.
«Το υπ’ αριθμών ένα θέμα της Θεσσαλονίκης είναι η παραχώρηση ή και πώληση του λιμανιού, της ΟΛΘ ΑΕ. Πρέπει άμεσα να περάσει σε κάποιον πάροχο, ιδιώτη κάτι που θα αλλάξει την οικονομική ιστορία της περιοχής. Εκτιμούμε πως τώρα έχει ανοίξει ένα παράθυρο το οποίο εάν δεν το εκμεταλλευτούμε και κλείσει, όπως έγινε το 2008, θα χάσει το λιμάνι και την τελευταία του ευκαιρία».
Σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη το δεύτερο καίριο ζήτημα που καίει όλες της επιχειρήσεις είναι αυτό της ρευστότητας: «είναι οι δύο βασικότεροι άξονες στους οποίους χρειάζεται να γίνουν άμεσα βήματα για να προχωρήσουμε».
«Πολύ σύντομα θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΣΕΒΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Έχει επέλθει σε μεγάλο βαθμό η πολυπόθητη μακροοικονομική σταθερότητα στην χώρα. Εάν δεν εκμεταλλευτούμε τώρα τους πόρους τους οποίους έχουμε, δεν τους προωθήσουμε προς αναπτυξιακούς τομείς και προς την πραγματική παραγωγή θα χάσουμε και την τελευταία μας ευκαιρία», καταλήγει ο κ. Λουφάκης.

karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου