Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Η εταιρεία που «δίνει τα φώτα της» στην αγορά

Σαν μια αχτίδα φωτός μέσα στο ελληνικό επιχειρείν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Viokef, η εταιρεία που από το 1954 «δίνει τα φώτα της», κυριολεκτικά και μεταφορικά, στις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας και τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία κατασκευής φωτιστικών και διακοσμητικού γυαλιού με
εγκαταστάσεις που ξεπερνούν τα 30.000 τετραγωνικά μέτρα, με συνεχείς επενδύσεις σε εξοπλισμό και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και ισχυρή παρουσία στις αγορές του εξωτερικού.

Φροντίζει δε στις διεθνείς εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει να διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό design και την πρωτοτυπία που διέπει τα προϊόντα της.

Ειδικότερα, η Viokef έχει αναπτύξει τα προϊόντα της σε τέσσερις εξειδικευμένους τομείς οι οποίοι περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες λύσεις φωτισμού για όλους τους χώρους, συλλογές φωτιστικών για ξενοδοχειακούς χώρους, υαλουργικά προϊόντα, καθώς επίσης και διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα από χειροποίητο γυαλί.
Προτού βγουν στην αγορά, όλα τα προϊόντα περνούν από το τμήμα ποιοτικού ελέγχου για την ανθεκτικότητά τους, την αντοχή τους στη θερμοκρασία, το χρώμα, την ασφάλεια και σε ορισμένες περιπτώσεις τη στεγανότητά τους.

Ένα μεγάλο μέρος του τζίρου της προέρχεται από την τοποθέτηση των προϊόντων της σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ενώ εξίσου σημαντική θεωρείται η παρουσία της τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον οικιακό φωτισμό.

Ως προς τη διαδικασία παραγωγής θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το τελικό προϊόν αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μαεστρίας αφού το γυαλί συνιστά μια δύσκολη πρώτη ύλη.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η διαδικασία τήξης της άμμου γίνεται στους 1710 βαθμούς Κελσίου. Η εν λόγω θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή και γι’ αυτό το λόγο παρατηρείται το φαινόμενο οι εταιρείες φωτιστικών να χρησιμοποιούν κι άλλα υλικά, όπως αλκάλια, ώστε να ρίξουν την θερμοκρασία κοντά στους 1500 βαθμούς.
Η Viokef έχει αναπτύξει το δικό της τμήμα μειγμάτων, με το BatchPlant να αποτελεί βασικό κομμάτι της διαδικασίας με την οποία δουλεύει.
Διαθέτει μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες  (σε θερμοκρασία 1510 βαθμών Κελσίου) παράγεται η υαλομάζα από το μείγμα πρώτων υλών που έχει προετοιμασθεί στο BatchPlant.

Στη Viokef υπάρχουν δύο κύριοι κλίβανοι τήξης, οι οποίοι λειτουργούν 24 ώρες την μέρα, 365 ημέρες το χρόνο και χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο.
Από τους κλιβάνους, η πυρακτωμένη υαλόμαζα μεταφέρεται στις «μηχανές διαμόρφωσης» από εξειδικευμένους υαλουργούς και υπερσύγχρονα ρομπότ.
 Στη συνέχεια σχηματοποιείται και με τη βοήθεια αμμοβολής ή χημικής επεξεργασίας το γυαλί αποκτά «σατινέ» υφή προκειμένου να διαχέει καλύτερα το φως.
Τελευταίος σταθμός το τμήμα διακόσμησης, στο οποίο εξειδικευμένοι τεχνίτες περνούν βερνίκια και χρωματίζουν τα φωτιστικά.

Η αλήθεια είναι πως στον συγκεκριμένο κλάδο την πρωτοκαθεδρία έχουν άλλες χώρες, οι οποίες εδώ και χρόνια, χάρη σε συντονισμένο marketing, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μάρκες με απήχηση στην παγκόσμια αγορά.
Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως ελληνικές εταιρείες, όπως η Viokef, με την εντατική παρουσία τους στις εκθέσεις του εξωτερικού έχουν μυήσει τους ξένους στο ελληνικό design.

απο το  fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου