Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Σαμαράς: Πέφτουν φόροι και ΦΠΑ, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας


Το «όραμά του για την Εθνική Ανάπτυξη» παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη και μίλησε για μία επταετία που η χώρα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα με αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας και διάχυση της ευημερίας στους πολίτες.

Παράλληλα, ο κ . Σαμαράς έκανε επίθεση στην
αντιπολίτευση και έβαλε το δίλημμα των ευρωεκλογών: σταθερότητα και ανάπτυξη ή επιστροφή στην κρίση και περιπέτεια.

"Η Ελλάδα μέχρι το 2020 θα έχει ανακτήσει την ευημερία που είχε πριν την κρίση" ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "από εδώ και στο εξής, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, η κατάσταση θα βελτιώνεται για τους απλούς ανθρώπους, περισσότεροι θα βρίσκουν δουλειές, οι επιχειρήσεις θα έχουν χρηματοδότηση και χωρίς μνημόνια και οριζόντια μέτρα λιτότητας. 
Μας το ζήτησαν, αλλά δεν το χρειαζόμαστε.
 Τα φορολογικά μέτρα θα μειώνονται. Από φέτος αρχίζει η ανάπτυξη. Το 2015 η ανάπτυξη θα είναι 2,9% και το 2016 στο 3,7%".

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και τις αναλύσεις ανεξάρτητων κέντρων μελετών.
Αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης της επόμενης επταετίας στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα στην ενέργεια στην έρευνα και τεχνολογία που μπορούν να φέρουν 770.000 θέσεις εργασίας και να αυξήσουν το ΑΕΠ πάνω από τα 230 δισ. ευρώ, που ήταν το ανώτερο προ κρίσης.

«Ο τουρισμός μπορεί να δώσει 16,5 δισ. πρόσθετα και 225 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη επταετία. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει επιπλέον 13,5 δισ. και 315.000 θέσεις εργασίας. Η ερευνα και η τεχνολογία 2 δισ. και 50.000 θέσεις εργασίας. Υπάρχουν και άλλοι τομείς» είπε ο κ. Σαμαράς, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις έρευνες και που δίνουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης.
Ακόμη, έκανε ειδική αναφορά στις διεθνείς συνεργασίες και στις επενδύσεις που κάνουν μεγάλες εταιρείες στη χώρα μας.

Οι βασικές προτεραιότητες

"Πιστεύω ότι ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη και η ευημερία διάχυτη στη χώρα, αν δεν κάνουμε τα ίδια λάθη" ανέφερε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητές του:
- μείωση της ανεργίας. Έχει ήδη αρχίσει, αλλά στα τέσσερα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 550.000 θέσεις εργασίας και σε επτά χρόνια η Ελλάδα θα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η αύξηση της απασχόλησης θα φέρει και αύξηση των μισθών.

- μείωση της φορολογίας. Θα μειώσουμε παντού τους φορολογικούς συντελεστές με σχέδιο, και στους άμεσους φόρους και στους έμμεσους. Θα γίνει όμως προσεκτικά, για να μην θιγούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και θα γίνει παράλληλα με χτύπημα της φοροδιαφυγής.
 Στα επιχειρηματικά κέρδη ο ανώτερος συντελεστής θα είναι 15%.
 Στα εισοδήματα ο ανώτερος συντελεστής να μην ξεπερνά το 33% και στο ΦΠΑ το 12%. 
Το χτύπημα στη φοροδιαφυγή ήδη έχει ξεκινήσει.

- μείωση του κόστους στον αγροτικό τομέα. Η γεωργική παραγωγή έχει δυσκολίες κόστους σε σχέση με τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό. Θα ισχύσει κάρτα πετρελαίου από την επόμενη χρονιά για τους αγρότες. Θα υπάρξει μείωση από την 1η Ιουλίου στο ασφαλιστικό κόστος των νόμιμων μεταναστών. Νομιμοποίηση των βοσκοτόπων με την συνταγματική αναθεώρηση. Ανοίγει ο δρόμος για να παίρνει ο παραγωγός πιο φθηνή χρηματοδότηση. Θα ανοίξει ο δρόμος για την μεταποίηση των αγροτικών προιόντων μέσα στην χώρα.

- ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Με την ανακεφαλαιοποίηση το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως αξιόπιστο και οι καταθέσεις απολύτως ασφαλείς. Οι τράπεζες βρίσκουν μόνες τους κεφάλαια από το εξωτερικό και έχουν περάσει τα στρες τεστς. Όσο αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν οι καταθέσεις και αυξάνονται οι δυνατότητες ρευστότητας.

- προώθηση μεταρρυθμίσεων. Το χτύπημα της γραφειοκρατίας ξεκίνησε ήδη. Όσο προχωράμε θα έρχονται επενδύσεις γιατί τώρα τις διευκολύνουμε δεν τις διώχνουμε. Χτύπημα της φοροδιαφυγής με τους ελέγχους, τις διασταυρώσεις τους συμψηφισμούς οφειλών. Η χώρα γίνεται φιλική για τις επενδύσεις που διαφορετικά θα πάνε αλλού. Απενοχοποίηση των επενδύσεων.
 Ειδική αναφορά έκανε στην συνταγματική μεταρρύθμιση: σταθερότητα στο εκλογικό σύστημα, ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, περιορισμένη θητεία ακόμη και για τον πρωθυπουργό της χώρας.
«Θέλω μία Ελλάδα που δεν θα είναι η μόνη στην Ευρώπη που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» είπε ο πρωθυπουργός. «Αγωνιζόμαστε να σπάσουν τα στεγανά του δημόσιου τομέα.
 Θέλω μία Ελλάδα υποδειγμα πολιτείας, δημοκρατίας και ευημερίας, μία χώρα που οι άνθρωποί της θα έχουν μέλλον, μία δυνατή και ισχυρή Ελλάδα, πύλη εμπορίου, διεθνή κόμβο συγκοινωνιών. 
Μία Ελλάδα δύναμη σταθερότητας, νοικοκυρεμένη και σε όλα μπροστά. 
Αυτή είναι η Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε. 
Τώρα την χτίζουμε με σταθερά βήματα μπροστά μέρα με την ημέρα».

Επίθεση στην αντιπολίτευση και δίλημμα

Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπόλίτευση και έβαλε το δίλημμα της Κυριακής: "Η Νέα Ελλάδα δεν είναι προεκλογικό σύνθημα. Η σταθερότητα δεν είναι προεκλογικό δίλημμα είναι η ανάγκη που έχει η χώρα. Κάποιοι προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν τη Νέα Ελλάδα σαν σύνθημα, γιατί μόνο συνθήματα ξέρουν να αναμασούν. Έχουμε ακόμη τις αντιστάσεις του παλιού, όλων εκείνων που θέλουν τα πάντα να τα ελέγχει το κράτος και εκείνοι να ελέγχουν το κράτος. Είναι όλοι εκείνοι που διώχνουν επενδύσεις, εκείνοι που συντηρούσαν μία παράλογη γραφειοκρατία, εκείνοι που είχαν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε άσυλα παρανόμων και τρομοκρατών και κακοποιούσαν φοιτητές και καθηγητές. Εκείνοι που θέλουν να γεμίσουν την Ελλάδα με λαθρομετανάστες. Είναι όλοι εκείνοι που θέλουν την αστάθεια, που στελέχη τους υπερασπίζονταν ακόμη κι εκείνους που συλλαμβάνονταν".

Και συνέχισε: "Είναι όλοι εκείνοι που δύο χρόνια δεν έχουν ψηφίσει καμία μεταρρύθμιση, ούτε ένα άρθρο. Είναι όλοι αυτοί που δεν έχουν κανένα σχέδιο και θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Αυτοί που φωνάζουν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια. Ποια μνημόνια, εκείνα που ξεπερνάμε; Και πώς θα αντιδρούσαν τα 27 κοινοβούλια και οι διεθνείς αγορές; που θα έβρισκαν τα χρήματα, θα δανείζονταν; από ποιούς και με ποιούς όρους; 
Άκουσα να μιλάμε για αναγκαστικό δανεισμό. Από πού; Από τις καταθέσεις, από τα εισοδήματα; Αυτοί επιχειρούν να μας ρίξουν πίσω στην ίδια περιπέτεια. 
Η σταθερότητα είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα. Η ανάπτυξη δεν γίνεται με δανεικά και ακραία συνθήματα. Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης θα μας οδηγήσει στο μέλλον είναι αυτό που αντικαθιστά τα μνημόνια.
 Η χώρα απογειώνεται, παίρνει ύψος. Σε αυτό καλείται ο πολίτης να απαντήσει την επόμενη Κυριακή: μπροστά στην ανάπτυξη ή πίσω στην κρίση; Μπροστά να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή πίσω στην στασιμότητα και την καθυστέρηση; η χώρα θα προχωρήσει ή θα ξανακυλίσει σε έναν εφιάλτη; Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να αποφασίσουν και είμαι βέβαιος ότι θα αποφασίσει σωστά γιατί οι Έλληνες πάνω από κόμματα και συνθήματα αγαπούμε την πατρίδα μας.

Απολογισμός διετίας

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με ένα σύντομο απολογισμό της διετίας της κυβέρνησης. "Πέρα από την οδυνηρή κρίση, έγιναν στην Ελλάδα κοσμογονικές αλλαγές.
 Πετύχαμε τη μεγαλύτρη μείωση ελλειμμάτων.
 Προωθήσαμε τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα ήταν πρώτη στις επενδύσεις το 2013. Μειώσαμε το χρέος, περιορίσαμε τους τόκους χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία. Οι τόκοι θα μεωθούν περαιτέρω το φθινόπωρο. Αποκατέστησε την αξιοπιστίας τη στο εξωτερικό. Μπήκαμε στο μνημόνιο το 2010, όταν οι αγορές αρνούνταν να μας δανείσουν. Τώρα μας αποδέχονται οι αγορές και βγάινουμε από την εποχή των μνημονίων. 
Τώρα προχωρούμε στην ανάπτυξη. 
Μέχρι τώρα βάζαμε τα θεμέλια της ανάπτυξης. Τώρα χρίζουμε μία νέα Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας όχι του κρατισμού, μία νέα Ελλάδα που διεκδικεί και κερδίζει. Αυτή τη νέα Ελλάδα θεμελιώνουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω στην κρίση και στα μνημόνια".

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι για πρώτη φορά υιοθετούμε Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο, και πρόσθεσε ότι βασικός θα είναι ρόλος του ιδιωτικού τομέα. 

Έδωσε έμφαση στην ενέργεια που έχει επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα και στο νερό που πρέπει να αξιοποιηθεί με ορθολογικό τρόπο για να μην γίνεται σπατάλη. 

Θα επανέλθουμε στα επίπεδα ευημερίας προ κρίσης, αλλά χωρίς τα λάθη που μας οδήγησαν σε αυτή ανέφερε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι από εδώ έχει μόνο προς τα πάνω και σε καμία περίπτωση προς τα πίσω.
"Μπορούμε να τα πετύχουμε αυτά αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας και να διδαχθούμε από άλλες χώρες που πέτυχαν. 
 Φτάνει να βγουμε από τη μιζέρια της Ψωροκώσταινας".
 Η ανάπτυξη προυποθέτει την διατήρηση της σταθερότητας, υπογράμμισε επανειλημμένα ο πρωθυπουργός.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του προεκλογικού σποτ της ΝΔ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Μειμαράκης, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Ναυτιλίας, Εργασίας, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτές του κόμματος και οι περισσότερεοι υποψήφιοι του κόμματος για την Ευρωβουλή.

Για την εκδήλωση είχε κινητοποιηθεί η ΟΝΝΕΔ και η αίθουσα ήταν γεμάτη από μέλη της νεολαίας. Η εκδήλωση είχε θέση διακαναλικής που δικαιούται η ΝΔ καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην δώσει ανοικτή συνέντευξη στα ΜΜΕ.

απο το 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου