Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Τουρισμός: μύθοι και πραγματικότητα

Kείμενο υποψηφίων ευρωβουλευτών του Σχεδίου Β

Έχοντας ήδη αρχίσει η καλοκαιρινή περίοδος, τόσο η συζήτηση για τον τουρισμό και τα οφέλη του  στην οικονομία θα είναι και πιο επίκαιρη και όχι άδικα , αφού  ο τζίρος  από τον τουρισμό αντιστοιχούσε  περίπου στο 16,3% του Α.Ε.Π, με στοιχεία του 2013, με περίπου 12,5 δισ. άμεσα και 32 δισ. έμμεσα έσοδα .

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί από την αναμενόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος  και  όλο αυτό το εντάσσει  στην προπαγάνδα της ότι η
χώρα αλλάζει σελίδα, βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης και  έρχεται η ανάπτυξη. Έτσι στο όνομα αυτής της τουριστικής ανάπτυξης με φωτογραφικές διατάξεις..  επιτρέπει σε ξενοδόχους να μη σέβονται το περιβάλλον, να καταπατούν τον αιγιαλό και να μην επιτρέπουν την πρόσβαση στους κατοίκους.
 Ακόμη είναι γνωστό ότι μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει σε διάφορες περιοχές παραλιακές ζώνες οι οποίες τις περισσότερες φορές προστατεύονται, γιατί είναι χαρακτηρισμένες ως natura.
Γυρνάμε, λοιπόν, σελίδα με αιχμή τον τουρισμό; Είναι τα πράγματα έτσι, όπως τα παρουσιάζει  η κυβέρνηση και η κα Κεφαλογιάννη, η υπουργός τουρισμού ; Τελικά, ποιοι θα ωφεληθούν στην πραγματικότητα;

Ας το εξετάσουμε:
'Ισως πιο άμεσα από όλους τους άλλους κλάδους στον τομέα του τουρισμού είναι ξεκάθαρο ότι  το ευρώ, ένα νόμισμα ιδιαίτερα σκληρό, εμποδίζει την πραγματική ανάπτυξη και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και στέκεται εμπόδιο στο να γίνει η χώρα μας περισσότερο θελκτική ως τουριστικός προορισμός από όλες τις χώρες του κόσμου εκτός των 18 μόνο που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Με τη λιτότητα που επιβάλλουν Βρυξέλλες και Βερολίνο στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αρχίσει να κάμπτεται το τουριστικό ρεύμα απ’ αυτές προς την Ελλάδα, ενώ τα  τουριστικά ρεύματα από τον εκτός ΕΕ κόσμο μοιραία θα  υποχωρούν λόγω της ανατίμησης του ευρώ.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του τουρισμού είναι η πολιτική του  all inclusive (όλα πληρωμένα), δηλαδή ο μαζικός τουρισμός ,είτε πρόκειται για γκρουπ, είτε για κρουαζιέρα, η οποία εξουθενώνει τον μικροξενοδόχο και καταστρέφει τη γύρω αγορά, αφού οι τουρίστες αυτής της μορφής ελάχιστα αφήνουν  στις περιορισμένες εξόδους τους. Αυτή η πολιτική, όπως και η επιβολή τουριστικών πρακτόρων , όπως για παράδειγμα  tuTUI, THOMSON, ευνοεί  αποκλειστικά  τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα.

Επιπλέον μια πολύ σοβαρή παράμετρος έχει να κάνει με  τις συνθήκες εργασίας όσων απασχολούνται στον τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μειώσεις των μισθών ξεπέρασαν το 40%, με το μισθό ενός εργαζόμενου πληρώνονται σήμερα από 2-4 εργαζόμενοι, ενώ το 60% είναι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. 
 Πρόκειται στην κυριολεξία για   ένα εργασιακό μεσαίωνα, αρκεί να σκεφτούμε ότι μια καμαριέρα, για παράδειγμα, έχει στην ευθύνη της από 15 έως 25 δωμάτια. Ένας δήθεν εκπαιδευόμενος εργαζόμενος, συνήθως από σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, αμείβεται με 300 ευρώ το μήνα για καθημερινή εργασία 10-12 ωρών, από τα οποία τα μισά είναι επιδοτούμενα (τα καταβάλλει η σχολή) και τα μισά ο ξενοδόχος. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Που πλήττει όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά το σύνολο της οικονομίας με την ύφεση που προκαλεί.

 Επίσης, ωμή αλήθεια είναι ότι η χώρα μας χάνει τεράστια τουριστικά έσοδα γιατί, όπως αναφέρει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, για τον τουρισμό κρουαζιέρας, στην Ελλάδα, μια χώρα θαλασσινή με μακραίωνη παράδοση και μεγάλη δεξιοτεχνία στη ναυπήγηση,  δεν κατασκευάζονται πλοία, διότι με ευρωπαϊκή οδηγία  τα ναυπηγεία μας απαγορεύεται να κατασκευάζουν άλλα πλοία εκτός από πολεμικά . Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος των δαπανών της τουριστικής κίνησης πραγματοποιείται στις χώρες προέλευσης μέσω των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. 
    
  Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, τα όποια οφέλη από την αύξηση του τουρισμού είναι φανερό ότι θα πάνε στις τσέπες των λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών και ξένων μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Η λύση δε βρίσκεται στην ακολουθούμενη πολιτική, αλλά σε μια άλλη, εντελώς διαφορετική, που θα έχει ως κεντρικό στόχο τη σωστή τουριστική ανάπτυξη, το σεβασμό στο περιβάλλον και θα ευνοήσει πολλά επαγγέλματα τα οποία συνδέονται με τον τουρισμό.
   
   Το Σχέδιο Β΄, έχοντας ως βασικούς άξονες του προγράμματός του τη στάση πληρωμών και διαγραφή του εξωτερικού χρέους, την έξοδο από την Ευρωζώνη και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, την έμπρακτη αμφισβήτηση των οδηγιών  και της πολιτικής της ΕΕ, τις δημόσιες τράπεζες που θα εξασφαλίζουν ρευστότητα στην οικονομία, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την  άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, με αύξηση  μισθών και συντάξεων, με ασφάλιση και ΣΣΕ, με  κοινωνικό κράτος, εγγυάται ότι  ο τουριστικός κλάδος θα μπορέσει να αναπτυχθεί, με την αύξηση του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού, καθώς εκατοντάδες  χιλιάδες εργαζόμενοι , μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τον τουρισμό θα μπορούν να βρουν εργασία.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Σχεδίου Β΄

 Αποστόλας Γιάννης, Λέσβος
Αλέξανδρος Κουπατσιάρης, Σητεία Κρήτης
Παναγιώτης (Μπάμπης) Λαμπίρης, Μεσσηνία
Δημήτρης Μαντζουράτος, Πειραιάς
Θανάσης Ράλλης (Ηλεία)
Κώστας Σπετσέρης (Ρόδος)
Φαίδρα Σφαντού, Σάμος
Τζήμας Θέμης, Θεσσαλονίκη
Βάσω Χριστοπούλου, Ναύπλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου