Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Υπόθεση "δομημένου ομολόγου": Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη σε β' βαθμό οι 13 καταδικασθέντες (ονόματα και ποινές)



Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση των 13 καταδικασθέντων για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου, οι οποίοι θα παραμείνουν ελεύθεροι, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.  
 
Ειδικότερα, οι Εφέτες έκριναν ανά περίπτωση και επέβαλαν σε κάποιους από τους καταδικασθέντες χρηματικές εγγυήσεις έως 200 χιλιάδες ευρώ και ανάλογους περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι όσοι εκ των καταδικασθέντων δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα ποσά των εγγυήσεων θα οδηγηθούν στη φυλακή.
 
Πιο αναλυτικά, το δικαστήριο επέβαλε στους
υπεύθυνους των ταμείων, Αγάπιο Σημαιοφορίδη, Παναγιώτη Δεμέστιχα, Γεράσιμο Κονιδάρη και Κωνσταντίνο Χριστίδη, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ, ενώ στην Παναγιώτα Καραδήμα επιβλήθηκε μόνο ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
 
Στους υπεύθυνους των χρηματιστηριακών, Γιώργο Αποστολίδη και Θεόδωρο Πρινιωτάκη, επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου και χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ, ενώ στον Γιώργο Παπαμαρκάκη χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ και στον Νικ. Μπούγο εμφάνιση μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και εγγύηση 50.000 ευρώ.
 
Στους υπεύθυνους από την JP Morgan, επιβλήθηκε εγγύηση 150 χιλιάδων ευρώ στον Χάρη Αδαμόπουλο, και 50.000 ευρώ στον Αβραάμ Σαββίδη, στον οποίο επιπλέον επιβλήθηκε και ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα . Τέλος, στους λογιστές Άγγελο και Δημήτρη Λιάτη, το δικαστήριο επέβαλε τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
 
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση της αγοράς του δομημένου ομολόγου, αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ, από ασφαλιστικά ταμεία την περίοδο 2006-2007, καταδικάσθηκαν σε πολυετείς καθείρξεις οι τότε επικεφαλής των ταμείων, οι υπεύθυνοι των εμπλεκόμενων χρηματιστηριακών εταιρειών και της εμπλεκόμενης τράπεζας καθώς και δύο λογιστές. Αντίθετα κρίθηκε αθώος ο άλλοτε Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, Ευγένιος Παπαδόπουλος, που είχε καθίσει στο εδώλιο για την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Οι ποινές

Με την απόφασή του, το δικαστήριο επέβαλε ποινές 20ετούς κάθειρξης στους υπευθύνους των ασφαλιστικών ταμείων που την περίοδο 2006- 2007 αγόρασαν -υπερκοστολογημένο σύμφωνα με τη δικογραφία- το δομημένο ομόλογο αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ, και 25ετους κάθειρξης στους υπευθύνους των βασικών χρηματιστηριακών εταιρειών, αλλά και της τράπεζας, που ενεπλάκησαν σε όλη τη διαδρομή του συγκεκριμένου προϊόντος.
 
Επιπλέον, διέταξε δήμευση περιουσίας των θεωρούμενων ως πρωταγωνιστών της όλης υπόθεσης, υπευθύνων της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, και επέβαλε τεράστια χρηματική ποινή- πρόστιμο στο εκπρόσωπο της χρηματιστηριακής Νorth Αsset Μanagement (NAM).
 
Με την απόφασή του το δικαστήριο αναγνώρισε, έπειτα από ανάλογη εισαγγελική πρόταση, το ελαφρυντικό τού πρότερου έντιμου βίου στους κηρυχθέντες ενόχους, γεγονός που απομάκρυνε τους βασικούς εκ των κατηγορουμένων από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
 
Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους για σειρά αδικηματων όπως, ηθική αυτουργία σε απάτη, απάτη από κοινού, άμεση συνεργεία σε απάτη, νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα, συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τους κατηγορούμενους.




Ειδικότερα το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ Αγάπιο Σημαιοφορίδη και τη διευθύντρια του ταμείου Παναγιώτα Καραδήμα,
τους πρώην υπεύθυνους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γερ. Κονιδάρη καθώς και
τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνο Χρηστίδη όπως και
τους εκπροσώπους της χρηματιστηριακής εταιρείας Ακρόπολις (Γιώργο Αποστολίδη και Θεόδωρο Πρινιωτάκη - ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης έχει αποβιώσει),
τον υπεύθυνο της ΝΑΜ Γιώργο Παπαμαρκάκη,
 τα στελέχη της JP Morgan Χ. Αδαμόπουλο και Αβραάμ Σαββίδη, όπως και
το στέλεχος της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγο κατά περίσταση για τα εξής αδικήματα:
 απάτη από κοινού, απιστία στη υπηρεσία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, φοροδιαφυγή και εγκληματική οργάνωση.
 
Η απόφαση των εφετών ως προς τις ποινές που επέβαλε έχει ως εξής:
  • Αγάπιος Σημαιοφορίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, συνολική κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια.
  • Παναγιώτα Καραδήμα, πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
  • Παναγιώτης Δεμέστιχας, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
  • Γεράσιμος Κονιδάρης, πρώην πρόεδρος του ΤΣΕΥΠ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
  • Κωνσταντίνος Χρηστίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΚΟΠΑ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
  • Γιώργος Αποστολίδης, της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.
  • Θεόδωρος Πρινιωτάκης, εταιρεία Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια (απών από το δικαστήριο).
  • Γιώργος Παπαμαρκάκης, εταιρεία ΝΑΜ, κάθειρξη 35 ετών, εκτιτέα τα 25 (απών από το δικαστήριο).
  • Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, J.P. Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25 (απών από το δικαστήριο).
  • Αβραάμ Σαββίδης, J.P. Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25 (απών από το δικαστήριο).
  • Νίκος Μπούγος, στέλεχος της Hyppovereinsbank, κάθειρξη 15 ετών.
Τέλος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών στους λογιστές Άγγελο και Δημήτρη Λιάτη.
 
Το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των υπευθύνων της «Ακρόπολις», Θόδωρου Πρινιωτάκη και Γιώργου Αποστολίδη, μέχρι του ποσού των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς θεωρείται παρανόμως αποκτηθείσα περιουσία.
Επέβαλε, επίσης, χρηματική ποινή ύψους 11,6 εκατομμυρίων ευρώ στον Γιώργο Παπαμαρκάκη. Τέλος, επιδίκασε την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης 500 χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο στους Γ. Παπαμαρκάκη και Θ.Πρινιωτάκη.
 

Οι αντιδράσεις

O συνήγορος των Αδαμόπουλου και Σαββίδη, που υπηρέτησαν τότε στην J.P. Morgan, διερωτήθηκε πως θα συναντήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον επικεφαλής της J.P. Morgan στο φόντο αυτής της απόφασης που καταδικάζει τη μεγάλη επενδυτική τράπεζα.
Ωστόσο παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι είναι εκτεθειμένη η εικόνα του Ελληνικού Δημοσίου από την απόφαση της δικαιοσύνης.
 
Όπως αναφέρουν με ένα πόρισμα του οποίου οι επιπτώσεις εκτείνονται πολύ πέρα από την τύχη των άμεσα εμπλεκομένων και μένει να κριθεί μελλοντικά αν θα επηρεάσουν και την εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, η δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα ότι το σύνθετο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου απέβη επιζήμιο για τα ασφαλιστικά ταμεία που το αγόρασαν.
 
Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κύκλους της αγοράς, κυρίως γιατί από τότε που ξεκίνησε η δίκη συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκε ζημία των ταμείων που το αγόρασαν, αλλά και ότι το αγγλικού δικαίου, σύνθετο ομόλογο δεν θα είχε υποστεί το κούρεμα στο οποίο εν τέλει υποβλήθηκαν τα ελληνικού δικαίου ομόλογα που διέθεταν τα ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους.
 
Θα είχε δηλαδή αποδειχτεί σοφή και επικερδής επένδυση αποφέροντας για την ακρίβεια υπεραπόδοση στα ασφαλιστικά ταμεία, εάν δεν είχε επιστραφεί λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν όταν η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2007 λαμβάνοντας τεράστιες μιντιακές διαστάσεις με έντονο άρωμα λαϊκισμού.

Κυρίως, όμως, η απόφαση εκτιμάται ότι ζημιώνει την αξιοπιστία και την καλή πίστη της Ελλάδας στο εξωτερικό, και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα να απεμπλακεί από την κηδεμονία των δανειστών και να αντλήσει ρευστότητα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, λίγο μάλιστα μετά την πρώτη πετυχημένη έξοδο της Ελλάδα στις αγορές.
 
Πρόκειται για μία απόφαση που έρχεται να αμφισβητήσει παγκοσμίως εδραιωμένες χρηματοοικονομικές πρακτικές, αφού η συναλλαγή αυτή είναι παρόμοια με χιλιάδες παρόμοιες συνάλλαγες που πραγματοποιούνται διεθνώς καθημερινά, όπως και με άλλες αντίστοιχες συναλλαγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στη σχετική προσφυγή της ΑΔΕΔΥ στις αρμόδιες εποπτικές αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου η απάντηση που είχε δοθεί ήταν ότι οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες. 

Η ενοχοποίηση της συγκεκριμένης συναλλαγής μαρτυρά την ανεπάρκεια του συστήματος όταν πρόκειται για την αξιολόγηση σύνθετων προϊόντων αλλά και παρουσιάζει το Ελληνικό Δημόσιο να έχει εκδόσει ένα υπερτιμημένο ομόλογο, εξαπατώντας το επενδυτικό κοινό, γεγονός που αναπόφευκτα θα εκθέσει την εικόνα της χώρας διεθνώς.

 Μένει να δούμε αν θα ανοίξει ο ασκός του αιόλου για αντίστοιχες εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου, αφού η απόφαση δημιουργεί ιστορικό προηγούμενο.

  Πηγή:www.reporter.gr


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου