Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ράλι των ελληνικών 10ετών ομολόγων βλέπει η Nomura – Τα τρία εκλογικά σενάρια

Κόντρα στη μάλλον επιφυλακτική στάση που ακολουθούν οι περισσότεροι οίκοι του εξωτερικού απέναντι στα ελληνικά assets, εν αναμονή του κρίσιμου αποτελέσματος των ευρωεκλογών της Κυριακής, η Nomura βγαίνει θετική στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, προβλέποντας περαιτέρω ράλι τιμών και πτώση της απόδοσής τους κοντά στο 6%,

Kαθώς περιμένει μία
μη εντυπωσιακή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με μια αξιοπρεπή επίδοση από το ΠΑΣΟΚ.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα διατηρήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και θα είναι θετικό για τις ελληνικές αγορές, ειδικά μετά το τελευταίο sell off στην περιφέρεια, το οποίο έπληξε ιδιαίτερα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σημειώνει ο οίκος.
Τα τρία σενάρια για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τη Nomura, είναι τα εξής:

Σενάριο Α: Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη (άνω των 3-4 ποσοστιαίων μονάδων) και/ή το ΠΑΣΟΚ τα πηγαίνει πολύ άσχημα (πέφτει κάτω από το 5-6%).
Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση συνασπισμού θα συναντήσει σοβαρές πολιτικές δυσκολίες στη διαχείριση ενός τέτοιου αποτελέσματος, καθώς αυτό θα ερμηνευτεί σαν ένα ισχυρό σημάδι αλλαγής πολιτικής.
Από την πλευρά της ΝΔ, θα υπονομεύσει τη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά να τοποθετηθεί για να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία του προγράμματος και θα δώσει το έναυσμα σε εσωκομματικές διαφωνίες, που θα καταστήσουν την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων στη Βουλή εξαιρετικά δύσκολη.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση θα είναι ακόμα δυσκολότερη. Και αυτό γιατί εάν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει κεντρικά να παραμείνει στην κυβέρνηση, κανείς δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί τι θα κάνουν μεμονωμένοι βουλευτές (ειδικά εκείνοι που είναι αντίθετοι στον κ. Βενιζέλο). Επομένως, οι παραπάνω εξελίξεις θα απειλήσουν άμεσα την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού πέραν του καλοκαιριού.

Σενάριο Β: Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή (έως 2-3 ποσοστιαίες μονάδες) και το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει αξιοπρεπή ποσοστά (κοντά στο 6,5% ή και υψηλότερα).
Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που, σε συνδυασμό με το θετικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, θα επιτρέψουν τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ να περιορίσουν τη ζημιά, σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Η ΝΔ θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι οι απώλειές της συνδέονται με τη “χαλαρή ψήφο” που συνήθως χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές, καθώς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών μπορούν να εμηνευτούν θετικότερα.
Για το ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση ποιο αποτέλεσμα θα είναι αποδεκτό, μια επίδοση 6-7%, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εικόνα στις δημοτικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στο κόμμα να παραμείνει στην κυβέρνηση, χωρίς να προκληθεί κάποια σοβαρή εσωτερική αποσταθεροποίηση.
Αυτό θα ισχύσει ιδιαίτερα εάν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ μπορέσουν να κερδίσουν είτε στην περιφέρεια Αττικής ή στο Δήμο της Αθήνας στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Σενάριο Γ: Η ΝΔ καταφέρνει να προηγηθεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μικρή διαφορά και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ποσοστά ανάλογα του σεναρίου Β ή και καλύτερα.
Πρόκειται για το πιο θετικό σενάριο για την κυβέρνηση, το οποίο θα απομακρύνει την απειλή των πρόωρων εκλογών τουλάχιστον έως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρώτο τρίμηνο του 2015. 

Οι επιπτώσεις στη στρατηγική της Nomura στα ελληνικά ομόλογα
Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι η χώρα οδηγείται προς την επιβεβαίωση του Σεναρίου Β, μιας μη εντυπωσιακής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, με αξιοπρεπή εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ.
 Το σενάριο αυτό θα διατηρήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και θεωρείται θετικό για τις ελληνικές αγορές, ειδικά έπειτα από το τελευταίο sell off της περιφέρειας, που υπήρξε εντονότερο για τα ελληνικά ομόλογα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Nomura τηρεί long θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, σημειώνοντας πως αυτά παραμένουν φθηνά έναντι του νέου 5ετούς. Το βασικό σενάριο του οίκου, για ευνοϊκό εκλογικό αποτέλεσμα, οδηγεί σε πρόβλεψη για περαιτέρω ράλι στις τιμές του 10ετούς, με αποτέλεσμα η απόδοσή του να πέσει κοντά στο 6%.

Στην περίπτωση ενός λιγότερο ευνοϊκού εκλογικού αποτελέσματος, η Nomura σημειώνει πως θα πρέπει να επανεκτιμήσει τις εξελίξεις στην αγορά. Βασικοί παράγοντες που θα συνυπολογίσει θα είναι οι εξελίξεις γύρω από την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στην κυβέρνηση, καθώς και οι ευρύτερες δυναμικές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (μεταξύ των οποίων και οι αντιδράσεις μέσα στη ΝΔ).

Η Nomura υπενθυμίζει πως έως τώρα, οι πολιτικές κρίσεις στην Ελλάδα οφείλονταν κυρίως στις απαιτήσεις της τρόικας και τη δυσκολία τους να περάσουν από τη Βουλή. Όμως, τονίζει πως αυτή τη φορά, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική, αφού το ελληνικό κράτος είναι αρκετά άνετο σε σχέση με τις χρηματοδοτικές του ανάγκες για το καλοκαίρι, ενώ δεν εκκρεμεί κάποια αξιολόγηση από την τρόικα έως τουλάχιστον το Σεπτέμβριο/Οκτώβριο. Η Αθήνα καλείται να “περάσει” λίγα μόνο προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ που απομένουν από τη δόση των δανείων διάσωσης των 8,3 δισ. ευρώ και αυτά δεν φαίνεται να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ρίσκο σε ό,τι αφορά την ψήφισή τους.

Συνεπώς, η Nomura θεωρεί ότι στα περισσότερα σενάρια, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καθυστερήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τουλάχιστον για μετά το καλοκαίρι. Επομένως, πιστεύει ότι και τα ήπια αρνητικά σενάρια θα έχουν μόνο μία προσωρινή επίπτωση στην αγορά, με βάση ένα επενδυτικό ορίζοντα μερικών μηνών.

απο το  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου