Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Εconomist - Ελλάδα, ο Άσωτος υιός της Ευρώπης - Ορόσημο η έξοδος στις αγορές


Εύθραυστη παραμένει η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

Ως τον "Άσωτο Υιό" της Ευρώπης χαρακτηρίζει το περιοδικό Economist την περίπτωση της Ελλάδας, με αφορμή τη χθεσινή επάνοδό της στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά το
περιοδικό, σε νέο δημοσίευμά του, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές συνιστά ορόσημο για την επόμενη μέρα της χώρας, ωστόσο ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας της είναι ακόμη μακρύς.
Το ταξίδι της Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί επικό. 

Η χώρα μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη στον προορισμό της, ωστόσο με βεβαιότητα μπορεί να ειπωθεί πως έχει προσεγγίσει ένα κρίσιμο σημείο, καθώς έχει διανύσει μεγάλο μέρος της αναγκαίας διαδρομής.
Η έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου μπορεί να ήταν μικρή σε μέγεθος, ωστόσο η σημειολογία της κίνησης είναι σημαντική, δεδομένου του μεγέθους της ελληνικής κρίσης.
Μέσα σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης, μέχρι πρόσφατα ο στόχος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έμοιαζε όχι μόνο ανέφικτος, αλλά και απίστευτος.
Η Ελλάδα χρειάστηκε δύο πακέτα διάσωσης. Το μέγεθος της βοήθειας ήταν τεράστιο, αλλά αναγκαίο, καθώς όλοι άργησαν να αντιληφθούν το αυτονόητο: Πως η Ελλάδα χρειαζόταν αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της.
Μπορεί η Ελλάδα να έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε, ωστόσο απέχει ακόμη αρκετά από τον έναν και μοναδικό της στόχο: Να κατορθώσει να σταθεί ξανά στα πόδια της και να αναχρηματοδοτείται μόνη της...
"Παρά την ιστορική αναδιάρθρωση του χρέους της το 2012, η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τον κίνδυνο. Το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακόμη, φτάνοντας σήμερα στα επίπεδα του 175% έναντι του ΑΕΠ", σχολιάζει μεταξύ άλλων το περιοδικό και προσθέτει: 
Η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια.
Αλλά όση πρόσθετη στήριξη κι αν λάβει η Αθήνα, οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας κρίνονται ακόμη "ηρωικοί".
Η Ελλάδα, συνεχίζει ο Economist, πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων...
"Η εύθραυστη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα καταδεικνύει μια πολύ σοβαρή πραγματικότητα: Η Αθήνα δεν έχει πλήρως αντιληφθεί το μέγεθος και τη σπουδαιότητα όσων πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα", καταλήγει το περιοδικό.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου