Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης και η ιστορία της


Μια φωτογραφία και η ιστορία της βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης που φιλοξενείται από σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης. 
Όμως δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε φωτογραφία, αλλά για
την παλαιότερη αποτύπωση της Θεσσαλονίκης, το 1863, που εκτυπώθηκε σε ένα γνωστό χαρακτικό τρία χρόνια αργότερα.

Η τεκμηριωμένα παλαιότερη μέχρι στιγμής φωτογραφία της πόλης ελήφθη από τον φωτογράφο Γιόζεφ Ζέκελυ, που συνόδεψε ταξιδιωτική αποστολή από το Δυρράχιο έως τη Θεσσαλονίκη. Εκτυπώθηκε το 1866 ως χαρακτικό σε βιβλίο και για πάνω από έναν αιώνα πέρασε στην "αφάνεια", για να επανεμφανιστεί αργότερα στα αρχεία της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Πρόκειται για ένα φωτογραφικό πανόραμα τραβηγμένο, όπως όλες οι πρώιμες λήψεις της Θεσσαλονίκης, από την περιοχή του Μπέχτσιναρ. Εμφανίζει την πόλη εγκλωβισμένη μέσα στα τείχη της και μια εντυπωσιακή ερημιά έξω από αυτά, καθώς και πολλά από τα τοπόσημα της οθωμανικής Θεσσαλονίκης, που σήμερα τα περισσότερα έχουν κατεδαφιστεί.

Το ΜΙΕΤ, με τη συνδρομή της καθηγήτριας Αλέκας Καραδήμου - Γερόλυμπου, που πρώτη εντόπισε τη φωτογραφία, παρουσιάζει ένα υψηλής ανάλυσης αντίγραφο, τυπωμένο σε ανάπτυγμα 3.00 μέτρων.
Παράλληλα, μια σύγχρονη δορυφορική λήψη μεταφερμένη σε μακέτα βοηθά στην ταύτιση των κτηρίων και την τεκμηρίωση της τοπογραφίας της οθωμανικής πόλης, ενώ γίνονται συγκρίσεις με τη δεύτερη αρχαιότερη φωτογραφία, του 1875-78.

Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στις 8.00 μ.μ. στη Βίλα Καπαντζή (Βασ. Όλγας 108), ταυτόχρονα με την έκθεση Μακεδονία, Χαρτογραφία και Ιστορία, 15ος - 18ος αιώνας, και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 13 Ιουλίου.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου