Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η ελληνική εταιρεία που όλοι θέλουν να δουλέψουν


Η Data Communication ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά λογισμικού το 1987, αναπτύσσοντας αρχικά εφαρμογές για λογιστικά γραφεία. Ήταν τότε η εποχή της εισαγωγής του Φ.Π.Α. στη χώρα μας και εκείνη ήταν η πρώτη εταιρεία που ανέπτυξε λογισμικό που έδινε τη δυνατότητα στο λογιστή να υπολογίσει και να τυπώσει μαζικά τις δηλώσεις Φ.Π.Α. των πελατών του. 
Σήμερα εξειδικεύεται στην
ανάπτυξη εφαρμογών επιχειρηματικού λογισμικού και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλυτέρων ελληνικών εταιριών πληροφορικής όσον αφορά τις εγκαταστάσεις τυποποιημένου επιχειρησιακού λογισμικού, ενώ παράλληλα κατέχει ηγετική θέση στην αγορά λογισμικού για λογιστικά γραφεία. Διαθέτει υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, καθώς και πανελλαδικής εμβέλειας Πιστοποιημένο Δίκτυο Συνεργατών.
Είναι Gold Certified Partner της Microsoft με την οποία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία για τα συστήματα Microsoft Dynamics NAV και CRM και είναι ο μόνος Gold CRM Partner στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Data Communication, κ. Παναγιώτης Βασιλειάδης μιλά στο fortunegreece.com για την διάκριση της εταιρείας του στα Best Workplaces 2014 και για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί την τρέχουσα χρονιά.
VASILIADIS
Κύριε Βασιλειάδη δραστηριοποιείστε στην ελληνική αγορά από το 1987. Ποιες αλλαγές έχουν συντελεστεί στον κλάδο από τότε μέχρι σήμερα;

Η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καθώς και οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά πληροφορικής έχουν ριζικά μεταβάλλει την εικόνα του κλάδου.
Η μαζική στροφή από την τεχνολογία DOS στα Windows χαρακτήρισε την αγορά εφαρμογών επιχειρηματικού λογισμικού στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ακολούθησε η έκρηξη του Internet ενώ, πιο πρόσφατα, η στροφή της λειτουργίας των εφαρμογών στο «cloud» ήταν οι κύριες τεχνολογικές εξελίξεις  που συνοδεύτηκαν από την εμφάνιση νέων εφαρμογών.
Όσον αφορά την αγορά, η «ευφορία» της εκρηκτικής ανόδου του χρηματιστηρίου και στη συνέχεια της πτώσης και εισόδου στην μακρά περίοδο ύφεσης είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά με κύριο χαρακτηριστικό, αρχικά, την εξαγορά ή συγχώνευση επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία μεγάλων ομίλων πληροφορικής ενώ, στη συνέχεια, η κρίση οδήγησε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στην έξοδο από τη αγορά, ενώ παράλληλα  δημιουργήθηκαν νέα επιχειρηματικά σχήματα καθώς και startup μικρές εταιρείες που επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσέφεραν οι νέες τεχνολογίες, κυρίως το Internet.

Παρά την ύπαρξη σημαντικών και χρόνιων προβλημάτων και την μεγάλη περίοδο ύφεσης, ο κλάδος του ελληνικού επιχειρηματικού λογισμικού εξακολουθεί να είναι υπαρκτός και παραγωγικός.
Πρόσφατα δε εμφανίστηκαν τα πρώτα σημεία εξόδου από την κρίση και εισόδου σε φάση ανάπτυξης.

Logo

Για ποιες υπηρεσίες ξεχωρίζετε;

Η εταιρεία μας παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και σε λογιστικά γραφεία. Έχει διαθέσει περισσότερες από 40.000 εφαρμογές (ERP, εμπορικής διαχείρισης, λογιστικής διαχείρισης, διαχείρισης μισθοδοσίας και ανθρώπινων πόρων).

Για εμάς ο πελάτης είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το 2013 ξεκινήσαμε μια ακόμα πρωτοβουλία για να βρεθούμε «δίπλα» στον πελάτη μας διοργανώνοντας 28 ημερίδες υποστήριξης πελατών σε κάθε πόλη της Ελλάδας.

Επισκεφθήκαμε από κοντά 28 πόλεις για να δώσουμε συμβουλές για την παραγωγικότερη χρήση των εφαρμογών μας και να λύσουμε τυχόν απορίες των πελατών μας.

Το 2014 καινοτομήσαμε διοργανώνοντας online σεμινάρια (webinars) τόσο για την ενημέρωση των πελατών-λογιστών για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στα φορολογικά με διακεκριμένους εισηγητές, όσο και για την τεχνική υποστήριξη των πελατών για τη βέλτιστη χρήση των εφαρμογών της εταιρείας. Η συμμετοχή των πελατών μας από όλη την Ελλάδα ήταν μαζική αφού εκατοντάδες λογιστές παρακολούθησαν τα επίκαιρα φορολογικά μας σεμινάρια, ενώ περισσότεροι από 3.800 πελάτες μας παρακολούθησαν το πρώτο μας online Σεμινάριο Τεχνικής Υποστήριξης.

Πώς βλέπετε τις ελληνικές startups που δημιουργούνται στο χώρο της τεχνολογίας; Θεωρούνται εν δυνάμει ανταγωνιστές;

Όχι μόνο δεν θεωρούμε τις ελληνικές startups εν δυνάμει ανταγωνιστές, αντιθέτως βλέπουμε πολύ θετικά τη ραγδαία ανάπτυξή τους. Επενδύοντας στην καινοτομία είμαστε πεπεισμένοι πως η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας αλλά και σημαντικές ευκαιρίες.

Μην ξεχνάτε πως και η εταιρεία μας το 1987 ήταν μια αντίστοιχη startup της εποχής. Ελπίζουμε πολλές από τις σημερινές νεοφυείς επιχειρήσεις να αντέξουν στο χρόνο και να διαγράψουν αντίστοιχα επιτυχημένη πορεία με εκείνη της Data Communication.

Γιατί πιστεύετε ότι η εταιρεία διακρίθηκε στα βραβεία Best WorkPlaces για τέταρτη φορά;

Η φιλοσοφία της εταιρίας είναι «έρχομαι στη δουλειά με το χαμόγελο». Για το λόγο αυτό δεν έχουμε σταματήσει ποτέ να επενδύουμε στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη, στην ανοικτή επικοινωνία και στην επιβράβευση της επιτυχίας, αναπτύσσοντας και διατηρώντας ένα εργασιακό περιβάλλον που κάνει την ίδια την εταιρεία, αλλά κυρίως τους ανθρώπους της, υπερήφανους.
Στόχος μας είναι η διαρκής εξέλιξη των εργαζομένων μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης και δομημένα συστήματα αξιολόγησης, καθώς και μέσω δραστηριοτήτων που προωθούν το αίσθημα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Με ποιο τρόπο επιβραβεύετε τους εργαζομένους σας;

Στη Data communication έχουμε πολλούς τρόπους για να επιβραβεύουμε τις επιδόσεις των συναδέλφων μας.
Ξεκινώντας με ένα απλό «μπράβο», αλλά και μέσα από την ξεχωριστή ενότητα στο εταιρικό μας Newsletter.
 Άλλοι τρόποι για να ευχαριστήσουμε τα στελέχη μας είναι η παροχή επιπλέον ημερών αδείας και η έμπρακτη συμβολή της εταιρείας στην κάλυψη του κόστους επιμόρφωσης (για σεμινάρια, μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών κ.ο.κ.).

Επιπλέον, από το 2009 εφαρμόζεται για όλα τα στελέχη ανεξαιρέτως σύστημα αξιολόγησης, το οποίο συνδέεται άμεσα με το σύστημα στοχοθέτησης καθώς και το σύστημα αμοιβών και παροχών. Μέσα από το σύστημα αυτό, η αναγνώριση και η επιβράβευση της προσπάθειας και των επιδόσεων των συναδέλφων μας είναι απολύτως αντικειμενική και συνδέεται με τις αυξήσεις μισθών, τα χρηματικά ή άλλα bonus, τις προαγωγές κ.ο.κ.

Τέλος, για να σας δώσω μια πιο πλήρη εικόνα, αξίζει να σας αναφέρω πως σχεδόν όλα τα διευθυντικά στελέχη είναι άτομα που προέρχονται μέσα από τον ίδιο τον οργανισμό και έχουν επιβραβευθεί για την αφοσίωση, τις ικανότητες και την απόδοσή τους.

Τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δείχνουν αύξηση κερδών και τζίρου. Που οφείλεται αυτή η άνοδος και ποιες οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά.

Η διαχειριστική περίοδος Ιουλίου 2012 – Ιουνίου 2013 υπήρξε ιδιαίτερα θετική για τη Data Communication. Παρά το αρνητικό κλίμα της αγοράς και τη συρρίκνωση της οικονομίας κατορθώσαμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας κατά 11% και να παρουσιάσουμε σημαντική κερδοφορία.
Η επιτυχία αυτή ήρθε μέσα από το υπάρχον πελατολόγιο, αλλά και από σημαντικό αριθμό νέων πελατών, ελευθέρων επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως επίσης μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών. Όσον αφορά στην τρέχουσα οικονομική χρήση εξελίσσεται ικανοποιητικά και προβλέπουμε να κλείσει, και αυτή, με κερδοφορία.

Ποια τα επόμενα σχέδια της Data Communications;

Η επιχειρηματική στρατηγική μας είναι βασισμένη σε τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης:

-Στοχεύουμε στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και την είσοδό μας σε νέες αγορές. Ήδη προχωρήσαμε στο λανσάρισμα του DC Hotel, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κάθε τύπου ξενοδοχειακής επιχείρησης, μπαίνοντας έτσι δυναμικά στον τουριστικό κλάδο.

-Συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση στην ποιότητα και τη μεγιστοποίηση του επίπεδου ικανοποίησής των πελατών με τη διοργάνωση των webinars.

-Επιδιώκουμε σταθερά να αυξάνουμε τα μερίδια αγοράς μας. Βασιζόμενοι πάνω στις πλατφόρμες των συστημάτων της Microsoft, Dynamics NAV & CRM έχουμε αναπτύξει ολοκληρωμένες εφαρμογές για κάθετες αγορές, που βρίσκουν σημαντική ανταπόκριση.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρω το Pharma CRM Accelerator, μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τη Data Communication στην πλατφόρμα του Microsoft Dynamics CRM για τους τομείς marketing και πωλήσεων της φαρμακοβιομηχανίας.
Υπάρχει ήδη μια σειρά πολύ γνωστών εταιριών που χρησιμοποιεί την εφαρμογή (Bayer, Pharmathen, ELPEN, WinMedica κ.α.) ενώ βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις και με άλλες εταιρείες. Επιπλέον, αναπτύξαμε μια ειδική εφαρμογή πάνω στην πλατφόρμα του Microsoft Dynamics CRM για τη διαχείριση των εμπορικών δραστηριοτήτων και εξυπηρέτησης πελατών για οργανισμούς κοινής ωφελείας και ειδικότερα παροχής ενέργειας. Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, η λειτουργία της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει.

-Τέλος, σχεδιάζουμε τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Η Data Communication υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Partner Power International (PPI), τον σημαντικότερο συνεργάτη της Microsoft Dynamics και ως Partner Power Greece αναλαμβάνει πλέον τη διεκπεραίωση όλων των διεθνών έργων της PPI στη χώρα μας ενώ παράλληλα συμμετέχει σε σημαντικά έργα στο εξωτερικό.
Ακόμη, μέσω της συνεργασίας με την Scribe δίνουμε πλέον μια λύση στα προβλήματα «συνεργασίας» μεταξύ εφαρμογών διαφόρων κατασκευαστών από τον ίδιο πελάτη με τη διεθνώς καταξιωμένη λύση Scribe Insight. H λύση αυτή διασυνδέει, απόλυτα αξιόπιστα, μεταξύ τους συστήματα ERP, CRM και e-commerce  διαφόρων κατασκευαστών όπως Microsoft, SAP, Oracle κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου