Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ΔΙΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ: Ανεβαίνουν οι τόνοι στο εφετείο

Η συμπλήρωση τριών μηνών και 29 συνεδριάσεων του πενταμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας συνοδεύτηκε από την έναρξη της κατάθεσης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος άλλαξε το “χρώμα” της μεγάλης δίκης της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τη Μ. Τρίτη οι ρυθμοί της δίκης, με κατηγορούμενο και
καταδικασθέντα σε ισόβια τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, κινούνταν αργά με τις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίοι δεν έδειξαν να προσθέτουν τίποτε ιδιαίτερο σε σχέση με την πρωτόδικη δίκη. Είναι ενδεικτικό πως στην πρώτη δίκη αυτό το στάδιο είχε ολοκληρωθεί στην 21η μέρα.

Απλώς η επανάληψη της δίκης χαρακτηρίζεται από εντάσεις που αφορούν τον βασικό κατηγορούμενο και επίσης καταδικασθέντα σε ισόβια Παναγιώτη Σαξώνη, για τον οποίο παρατηρείται ότι συχνά πυκνά αλλάζει θέσεις σχετικά με την πλαστογραφία εγγράφων αλλά και τη μέθοδο που ακολούθησε μέσω των μετρητών και των πλαστών εγγράφων.
Άλλωστε, ο πρώην ταμίας του δήμου φάνηκε να αιφνιδιάστηκε όταν παρουσιάστηκαν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία όσα χρήματα αναλάμβανε, τα έβαζε την ίδια ημέρα σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Εντάσεις όμως έχουν παρατηρηθεί, έστω περιορισμένες, μεταξύ των συνηγόρων του τέως δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου, Δημήτρη Τσάκου και του τέως γενικού γραμματέα και επίσης καταδικασθέντα σε ισόβια Μ. Λεμούσια, Αλέξη Κούγια. Αφορούν κυρίως τη συμπόρευση ή μη των δύο κατηγορουμένων, που αρκετές φορές είχε αναδειχθεί σε κορυφαίο θέμα στη διαδικασία. Η πλευρά Παπαγεωργόπουλου δείχνει εμφανώς ότι επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από τον στενό του συνεργάτη και η πλευρά Λεμούσια, μέσω του συνηγόρου του, επιμένει πως “οι ενέργειες Λεμούσια ήταν αποφάσεις Παπαγεωργόπουλου”.

Επίσης, η φετινή διαδικασία, που αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο καθώς ήδη έχουν δοθεί ημερομηνίες για τον Μάιο, χαρακτηρίζεται από το εντονότερο ενδιαφέρον όλων των δικαστών της σύνθεσης του πενταμελούς. Εκτός του προέδρου Εφετών Παναγιώτη Κατσιρούμπα, πολλές ερωτήσεις υποβάλλουν και οι άλλοι δικαστές, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές ζητούν από τους κατηγορούμενους -και ειδικά από τον Π. Σαξώνη- να απολογηθούν μερικώς, διευκρινίζοντας σημεία των καταθέσεων των μαρτύρων.
Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και στην προτελευταία δικάσιμο πριν από το Πάσχα, την 28η μέρα, το δικαστήριο ασχολήθηκε για ακόμη μία φορά με τη μέθοδο με την οποία γινόταν η υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου, που άλλωστε αποτελεί και το κορυφαίο σημείο του κατηγορητηρίου και της πρωτόδικης απόφασης, για να καταλήξει σε απόδοση ποινικών ευθυνών ή όχι στους κατηγορούμενους. Και αυτό καθώς μέχρι τώρα, εκτός των ισχυρισμών του πρώην ταμία, που παραδέχεται, έχουν προβληθεί και άλλοι τρόποι ως μέθοδοι της υπεξαίρεσης.

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
Στις σχεδόν δύο ώρες που κατέθετε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι γεγονός πως για πρώτη φορά ακούστηκαν απόψεις περί ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας του δήμου και των κατηγορούμενων υπαλλήλων, εκτός του Π. Σαξώνη, ο οποίος άλλωστε ομολογεί και όπως παρατήρησε η εφέτης Β. Πούρα “αναζητεί μόνο το ελαφρυντικό”. Η πλειοψηφία των υπαλλήλων και όσων άλλων παρήλασαν από τη θέση του μάρτυρα κατηγορίας εξέφρασαν τη σαφή άποψή τους πως δεν ήταν δυνατόν όλοι οι υπόλοιποι να είχαν συμμετοχή και ότι “ο Σαξώνης τα έκανε μόνος του”.
Ο κ. Μπουτάρης πάντως, σε αυτήν του την κατάθεση, έδειξε πως έκανε εμφανώς ένα βήμα πίσω για τις ευθύνες που ο ίδιος πρωτόδικα απέδωσε στον προκάτοχό του Β. Παπαγεωργόπουλου, ενώ δεν ήταν το ίδιο καταγγελτικός για τον τέως γενικό γραμματέα Μ. Λεμούσια. Αυτό όμως, με την αίρεση πως η κατάθεσή του συνεχίζεται στις 29 του μήνα…

Συγκεκριμένα στα πρώτα σημεία της κατάθεσής του απέφυγε να εμπλέξει άμεσα τον τέως δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο στην κλοπή των ταμείων του δήμου. Περιορίστηκε μόνο στη “γνώση” του, την οποία επανέλαβε ότι πιστεύει πως είχε, αλλά δεν χρησιμοποίησε τη λέξη “συμμετοχή”, όπως πρωτόδικα, όταν είπε πως “πιστεύω ότι ο δήμαρχος συμμετείχε”. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο δικαστήριο ο κ. Μπουτάρης ήταν καταπέλτης σε βάρος του προκατόχου του, μιλώντας μέχρι και για “λεφτά που μπορούν να κρυφτούν”, ότι “αν το αντιληφθείς είσαι συνένοχος”, αλλά και πως “παρασύρθηκε, το χρήμα είναι κακός σύμβουλος”.
Στη φετινή του κατάθεση ήταν περισσότερο προσεκτικός και επικεντρώθηκε στις ευθύνες που έχει ο κάθε δήμαρχος και ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος “έπρεπε να το πάρει χαμπάρι”, όπως και ότι ο ίδιος έχει “πρώτη του προτεραιότητα τα οικονομικά και τη διαφάνεια”. Ακόμη όταν επισταμένα ρωτήθηκε για τα χρήματα και την εμπλοκή του τέως δημάρχου, είπε συγκεκριμένα “δεν λέω ότι ο δήμαρχος έβαλε χέρι”, “μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι ο ίδιος έδωσε εντολές” και “αν δεν δω ότι παίρνει χρήματα, δεν μπορώ να το πω”, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τα περί γνώσης του.

ΜΙΑ ΚΡΥΟ, ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ
Μία ουσιαστική διαφορά στα σχόλιά του περί σχέσεων του Β. Παπαγεωργόπουλου και του στενού του συνεργάτη Μ. Λεμούσια είναι πως στο πρώτο δικαστήριο όταν ρωτήθηκε απάντησε πως “ήταν τελείως απίθανο ο Λεμούσιας να δούλευε τον δήμαρχο”, ενώ τη Μ. Τρίτη στο ίδιο ερώτημα προτίμησε να απαντήσει με την ερώτηση που βγαίνει από την πολιτική επικαιρότητα “αν ενεργούσε ο Μπαλτάκος εν αγνοία του Σαμαρά ή όχι”.
Σε ό,τι αφορά τον Μ. Λεμούσια, πρωτόδικα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε κατακεραυνώσει τον τέως γενικό γραμματέα, ενώ στην κατάθεσή του τώρα περιορίστηκε μόνο να επαναλάβει τη φράση πως “δεν γινόταν η δουλειά σου αν δεν περνούσες από τον πάγκο του”, προσθέτοντας πάντως πως αυτό δεν αφορούσε “μόνο τα οικονομικά”.
Κατά τ’ άλλα, επανέλαβε ότι ο πρώην ταμίας Π. Σαξώνης ήταν “χαϊδεμένο παιδί”, διαφοροποιώντας και εδώ όμως τη θέση του από την πρώτη δίκη. Πέρυσι ανέφερε ότι ο πρώην ταμίας ήταν χαϊδεμένος “της διοίκησης”, ενώ τώρα είπε “του περιβάλλοντος Λεμούσια”. Και είπε τα ίδια πως “δεν είναι δυνατόν να το έκανε μόνος του”.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Το σκηνικό των αυξημένων ντεσιμπέλ αναμένεται να επαναληφθεί, χωρίς να είναι γνωστό εάν ο κ. Μπουτάρης κρατήσει και άλλες αποστάσεις όταν πιεστεί και από τους συνηγόρους, που θα τον ρωτήσουν ή θα επανέλθει σε πιο σκληρό πρόσωπο. Άγνωστο είναι εάν με το ίδιο σθένος θα είναι καταγγελτικοί, όπως πρωτόδικα, και οι άλλοι μάρτυρες της πολιτικής αγωγής και συγκεκριμένα η πρώην βουλευτής Χρύσα Αράπογλου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης και ο αντιδήμαρχος Χασδάι Καπόν, οι οποίοι ακολουθούν. Με την επισήμανση ότι ο τελευταίος ήταν ο μοναδικός που και πρωτόδικα είχε πάρει αποστάσεις από τις ευθύνες του τέως δημάρχου.

απο το  makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου