Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Σέρρες: Δίωξη σε 100 άτομα για παραβίαση διαθήκης


Διαχρονική ευθύνη για την επιζήμια διαχείριση κληροδοτήματος αποδίδεται σε πρώην και νυν δημάρχους, μέλη δημαρχιακών επιτροπών και άλλους εμπλεκόμενους, στις Σέρρες.

 Οι παραπάνω κατηγορούνται ότι παραβίασαν  τη διαθήκη του δωρητή Παναγιώτη Κανάκη που ζήτησε να
χτιστεί ένα σχολείο στο δήμο Σερρών, με τα χρήματα από την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ενώ η ζημιά που προκλήθηκε υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", η εισαγγελέας Σερρών Ευαγγελία Λιάσου άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε περισσότερα από 100 άτομα. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται τέσσερις διατελέσαντες δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη δημαρχιακών επιτροπών  και  επιτροπών διαχείρισης κληροδοτημάτων και άλλοι εμπλεκόμενοι , από το 1999 μέχρι σήμερα.
Το παραπάνω χρονικό διάστημα, τη θέση του δημάρχου κατείχαν διαδοχικά οι Ζήσης Μητλιάγκας, Ιωάννης Μωυσίδης , Ιωάννης Βλάχος και Πέτρος Αγγελίδης.
 Ο τελευταίος διεκδικεί την επανεκλογή του και στις επερχόμενες εκλογές, του Μαΐου. 

Ο Παναγιώτης  Κανάκης, το 1965, με δημόσια διαθήκη του  άφησε την κυριότητα και επικαρπία της ακίνητης περιουσίας του στο Δήμο Σερρών, με τον όρο από το τίμημα της εκποίησης αυτής να κτισθεί ένα σχολείο, στην πόλη των Σερρών. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα, εμβαδού 180 τ.μ,  στη Θεσσαλονίκη, κι  ένα κατάστημα εμβαδού 38 τμ , στις Σέρρες. 
Διαχειριστής της περιουσίας οριζόταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας – Κατάστημα Σερρών.
Η πρώτη μίσθωση του καταστήματος πραγματοποιήθηκε επί θητείας του δημάρχου Δημήτρη  Ελευθεριάδη, την τετραετία 1969- 1974. Τα μισθώματα που οφείλονται μόνο από τη διαχείριση του καταστήματος, ανέρχονται στο 50% του συνολικού ποσού που έχει αποφέρει η επί 40 έτη αξιοποίηση του κληροδοτήματος Κανάκη. 
Στην πορισματική έκθεση του οικονομικού επιθεωρητή, που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, αναφέρεται ότι: Δεν έχει ενημερωθεί βιβλίο ταμείου (λογιστικής παρακολούθησης), ούτε συντάχθηκαν απολογισμοί και ισολογισμοί, δεν έχουν συγκεντρωθεί οι αποδείξεις δαπανών ούτε βρέθηκαν τα extrait της τράπεζας. Δόθηκαν μόνο extrait της περιόδου 2000 - 2012 και πρόχειρες καρτέλες της διαχείρισης του κληροδοτήματος, απ' τις οποίες όμως δεν προκύπτει κανένα λογιστικό αποτέλεσμα. Όλες οι εισπράξεις έγιναν χωρίς νόμιμα παραστατικά και όλες οι δαπάνες χωρίς να εκδοθούν χρηματικά εντάλματα. Από καμιά πηγή - επίσημη ή ανεπίσημη  δεν προέκυψε τι ποσά εισπράχθηκαν, τι ποσά δαπανήθηκαν, τι οφείλεται κλπ.  
Τον Ιανουάριο 2013, η Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης απέστειλε έγγραφο προς το υποκατάστημα Σερρών της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Σερρών. 
Ζήτησε περαιτέρω στοιχεία για να καταλήξει σε ακριβή επιμερισμό ευθυνών σε φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν  στις διοικήσεις των παραπάνω φορέων και συνακόλουθα σε ασφαλή πρόταση καταλογισμού με συγκεκριμένα ποσά σε βάρος συγκεκριμένων  προσώπων, υπαλλήλων ΕΤΕ  και διοικητικών μελών και δημάρχων του δήμου Σερρών. 
Η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης στην προσπάθεια της να ολοκληρώσει τον διαχειριστικό έλεγχο ώστε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες διοικητικές ενέργειες επιβολής καταλογισμού σε βάρος των υπευθύνων προς ανόρθωση και αποκατάσταση της προξενηθείσης ζημιάς σε βάρος του κληροδοτήματος, ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, κάλεσε το κατάστημα Σερρών της ΕΤΕ να υποβάλλει έγγραφο πόρισμα μαζί με τα νόμιμα παραστατικά, κατόπιν έρευνας στο υποθηκοφυλακείο, του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κληροδοτήματος, επειδή στην έκθεση του οικονομικού επιθεωρητή προκύπτει ασάφεια περί της ακίνητης περιουσίας της κληρονομιάς. 
Ζήτησε: Αναλυτικό πίνακα εσόδων- είσπραξης μισθωμάτων όλων των ετών, από το 1970 ,που είναι η  χρονολογία άσκησης διαχειριστικών πράξεων έως και σήμερα, με προστιθέμενα τα εισπραχθέντα ποσά της νόμιμης αναπροσαρμογής μετά των σχετικών παραστατικών είσπραξης .
Τα χρηματικά εντάλματα, τα δικαιολογητικά δαπανών για συντήρηση και επισκευή των ακινήτων , την  απόφαση της τράπεζας- εκτελέστριας για λήψη δανείου προς αποκατάσταση των ζημιών του ακινήτου στη Θεσσαλονίκη.  
Γενικότερα όλα τα έγγραφα παραστατικά που τηρούνται στα αρχεία της τράπεζας και του δήμου Σερρών, όπου παρανόμως εκχωρήθηκε το λειτούργημα της μερικής διαχείρισης, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου